Zažívaš jesennú depresiu? Zbav sa jej

Zažívaš jesennú depresiu? Zbav sa jej

18.10.2019

Nejde iba o senzitívnejších ľudí, ktorý reagujú veľmi citlivo na zmeny počasia. Poznáte to? možno si si to nikdy nemyslel a teraz jesenná melanchólia zasiahla práve teba? Po lete sa Všetko zdá o niečo ťažšie a temnejšie. Prečo to tak je a čo robiť ak sa chceš toho zbaviť?

Ide väčšinou o tzv. Sezónnu afektívnu poruchu. Jedná sa o stav, ktorý napadá ľudí najmä počas jesene a zimy, kedy sú dni kratšie, prší a je zamračené. Ide o stavy, kedy človek pociťuje nervozitu, stres, depresie či úzkosť. Pokiaľ sa nejako takto cítiš ihneď to neznamená, že máš sezónnu poruchu, možno si len vysoko senzitívny na zmenu počasia a preto sú tvoje stavy podobné tým ľuďom, čo majú sezónnu poruchu.

Pokiaľ ide o naozaj ťažký stav tejto poruchy, odporúča sa navštíviť lekára a porozprávať sa o tom. Existuje však niekoľko typov, ako jej predísť. Nejde iba o zmeny počasia, ale aj chápanie tohto obdobia, začiatkom školy, koniec dovolenky a podobne. Čo teda pomáha pri jesennej depresii?

 

  • Zmena prístupu

Možno sa až moc zameriavaš na to, aké je toto počasie depresívne a neprajné. Zmena prístupu a nový reštart je to, čo by bolo v tomto období vysoko cenené. Poriadok si nemusíš robiť iba v hlave, no môžeš si zreorganizovať celú izbu, skrinky a podobne.

 

  • Svetlo

Svetlo je práve to, čo nám asi najviac chýba. Pochmúrne počasie nám vie pekne rozhádzať hlavu, až tak, že náš mozog automaticky produkuje iné chemické látky len na základe zmeny svetla. To potom odzrkadľuje naše ospalosť počas jesene a zimy. Preto sa snaž vyhľadávať svetlo všade, kde je to možné. Odhŕňaj závesy a vetraj, aby si sa prebral.

 

  • Strava

V jesenných a zimných mesiacoch je strava asi najpodstatnejšia. Tým, že je skoro stále tma, potrebujeme odniekiaľ čerpať vitamín D, ktorý nám pomáha k oživeniu mysle. Ten nájdeme najlepšie v rybách, ako je treska, losos alebo v rybom oleji.

 

  • Cvičenie

Možno sa ti naozaj nechce vychádzať do tohto škaredého počasia, no prospieva to lepšej nálade. Pokiaľ nie si nejakým veľkým priaznivcom túr alebo prechádzok po horách, jednoducho si zacvič aj doma, aspoň ranná rozcvička ti vie dopomôcť k lepšiemu štartu do dňa.

 

  • Nikam sa nenáhli

Jesenná depresia nevzniká iba z počasia. No je to aj nastavenie našej mysle na školu, prácu, povinnosti a hlavne nové veci. Preto sa ľudia práve v týchto mesiacoch snažia nabaliť toho čo najviac, čo spôsobuje iba stres a frustráciu. Potrebuješ čas na zvykanie a spracovanie nových informácii, najmä ak si nastúpil do nového zamestnania alebo školy.