Založenie firmy

Založenie firmy

26.02.2016

Ani Vás nebaví každé ráno vstávať na 7:00 do práce a ste unavení z toho, že musíte počúvať šéfove rozkazy? Určite ste sa aj vy pohrávali s myšlienkou založiť si svoj vlastný podnik, kde by ste si boli sami sebe pánom. Bojíte sa riskovať? Niekedy nepotrebujete kapitál, stačí nápad.

Začalo to jedno sychravé ráno. Po víkende strávenom návštevami u kamarátov, ktorí majú svoj biznis a s nadšením vám opisovali, aké úžasné je byť kontrolovaný sám sebou. No vy v pondelok vstávate s tým, že vás čaká ten istý priestor, ľudia a opäť namosúrená tvár šéfa, pretože ste urobili preklep v jednom dokumente. V rannej zápche, namiesto stresovania, že opäť budete meškať sa odosobníte a rozmýšľate, kde by ste teraz najradšej boli. A v tom, príde ten moment. Váš podnikateľský nápad. Zakladáte cestovnú kanceláriu, snažíte sa byť originálny, pridáte pár netradičných destinácií. Ste úspešní. A o pár rokov kamarátom na návšteve opisujete, s akým nadšením pozeráte fotky vašich klientov- dovolenkárov. Máte pocit, že ste si prečítali úryvok zo sci-fi knihy? Naberte odvahu a žite svoj sen.

 

Cítite, že máte dokonalý nápad na založenie firmy, či už ste vymysleli nový produkt, alebo službu, ktorú nik neposkytuje, zariskujte a založte si vlastnú firmu bez využitia franchisingu.. Niekoľko príkladov, ktoré sa ukázali byť zásahom do čierneho: dobré známa sociálna sieť Facebook, portál Sashe.sk, nápoj Kofola, vegetariánske jedálne, sú dôkazom, že stále existuje priestor pre originálne nápady nielen v odboroch starej, ale aj novej ekonomiky. Samozrejme, nápad, ktorý by bol „zlatou baňou“ sa nerodí tak často. A rovnako vymyslieť a realizovať sú dve odlišné veci. Väčšinou začínajúci podnikatelia narazia na úskalia chýbajúceho kapitálu, nakoľko nové nápady na začiatku vyžadujú veľké náklady.



Byť nezávislým je jednou z výhod podnikania. No ak nedisponujete dostatočným množstvom hotovosti, riešením by mohli byť investičné fondy (tzv. podnikateľské inkubátory), ktoré sa špecializujú v hodnotení a kapitálovej podpore nových firiem. Nevýhodou tejto možnosti je, že by ste časť vkladu museli predať investičnému fondu.

 

Vyberte správny moment na spustenie firmy. Rozhodujúcim faktorom sú úbytky a prílevy v odvetví, úspech alebo slabnúce postavenie konkurentov, alebo vaše osobné okolnosti (očakávané narodenie dieťaťa, svadba..). Dokončiť plán a vykonať rozhodujúce kroky ku spusteniu firmy čo najskôr. Netreba nič unáhliť, potrebné je všetko dopodrobna premyslieť, no veľa plánov stroskotalo pri začiatku, keď sa nedokázali „odraziť od zeme“.

 

Založenie firmy nie je len o peniazoch. Cvičenie seba- disciplíny a pridržiavanie sa rozpočtu je rozhodne dôležité. Počiatok vlastného biznisu vyžaduje disciplínu v každom prípade. Ako sme už spomínali, ako podnikateľ budete sami sebe pánom a nik iný nebude kontrolovať vaše plnenie povinností. Preto je potrebné sebazapretie a disciplína na vybavovanie pracovných záležitostí, hoci na úkor víkendu.

 

Mnoho úspešných firiem dokazuje to, že nie je nutné vymýšľať niečo úplne nové, aby ste sa stali bohatý a slávny. Je nutné rozoznať potenciálne potreby spotrebiteľov, vymyslieť meno značky a ako prvý s ňou preniknúť do povedomia zákazníkov. Ak máte dostatočné finančné prostriedky, ale neviete si vybrať oblasť podnikania, potom je tu možnosť zakúpiť licenciu existujúceho biznisu a podnikať s ňou pod vlastným menom. Hovorí sa tomu franchising – takýmto spôsobom funguje napríklad McDonald’s ale aj mnoho iných spoločností na Slovensku, v rôznych oblastiach – od reštaurácií, cez automobilizmus, odevy, služby, šport, až po jazykové školy.