Vyvaruj sa týmto mýtom o pohovoroch

Vyvaruj sa týmto mýtom o pohovoroch

11.05.2020

Nevieš, čo čakať od svojho prvého pohovoru? V prípade, že si sa s pohovormi začal zoznamovať z druhej ruky, mohol si sa dopočuť niekoľko opakujúcich sa „pravidiel“. Sú však pravdivé?

Každý má s pracovným pohovorom iné skúsenosti – niektorý prácu dostanú hneď po prvom, iní si musia prejsť niekoľkými ďalšími kolami. Na pohovoroch každému záleží a preto sa snažíme hľadať cesty, ako ich úspešne zvládnuť. Niekedy však každá rada nie je dobrá rada. Tu je niekoľko mýtov, ktorým pravdepodobne stále veríš:

 

Vyššia kvalifikácia – úspešný pohovor

Nie je pravda, že prácu dostane vždy ten najkvalifikovanejší. Nemôžeš zabúdať na to, že pohovor sa nebude točiť iba okolo životopisu, vzdelania a schopností. Najväčší dôklad sa kladie na spoznávanie človeka, objavovanie jeho vlastnosti, koníčkov a hlavne toho, či do firmy bude pasovať.

 

Krátkymi odpoveďami nič nepokazíš

Je to práve naopak – krátkymi odpoveďami sa môže stať, že tvoj pohovor bude viaznuť. Aj napriek tomu, že nie si najzhovorčivejší, skús si pred pohovorom doma predcvičiť svoju komunikáciu. Svoje odpovede rozšír a neboj sa opýtať niečo aj ty sám. Pohovor nemusí byť iba formálny, typu otázka -odpoveď, ale aj ako porozprávanie sa o tvojich kvalitách a budúcej práci.

 

Na pohovor sa nemusíš chystať

Niekto hovorí, že na pohovor nie je potrebné dôkladne sa chystať ak aj tak nevieš, čo sa ťa budú pýtať. Ak už vieš základné informácie o firme a práci, ktorú by si chcel vykonávať, pravdepodobne si vieš aspoň predstaviť na čo sa ťa ohľadom firmy môžu opýtať. V každom prípade, otázky budú smerované prioritne na teba a na niektoré z „osobnejších“ otázok, ako napríklad: Aké sú vaše silné stránky, čo rád robíte vo voľnom čase... je dobré si predom premyslieť, pretože práve na nich môžeš zažiariť.

 

Najprv sa nauč niečo o firme, je to to najdôležitejšie

V každom jednom článku o príprave na pohovor sa dočítaš, že sa musíš oboznámiť aspoň so základnými informáciami o firme – to určite nie je na škodu a nebudeme ťa od toho odhovárať. Nie je to však to najdôležitejšie, čo si na pohovor musíš pripraviť, ako sme písali aj vo vyššom odstavci.

 

Priprav sa na zákerné otázky

Veľa ľudí na pracovných pohovoroch strašia najmä „zákerné“ otázky. V prvom rade si musíš uvedomiť, že nikto sa na pohovore k tebe nebude snažiť byť zákerný alebo ti podkopávať nohy. „Zákernými“ otázkami sa myslia najmä otázky typu: „Kde sa vidíš o 10 rokov?“, a podobne. Na druhej strane to môžu byť otázky, ktoré nemusia dávať celkom zmysel a všetky nemajú správnu odpoveď. V tomto prípade si môžeš pripraviť akúkoľvek odpoveď a zažiariť. Dôležité je najmä to, aby si neostal úplne zaskočený a pripravil sa aj na toto.

 

Zo slušnosti nápoj odmietni

Práve naopak – zo slušnosti nápoj prijmi. Ak si na pracovnom pohovore v kaviarni alebo aj v kancelárii, obyčajne ti na začiatku ponúknu malé osvieženie. Určite ho prijmi, pomáha totiž viacero  veciam – ako predísť nervóznym tikom, premotivovanej gestikulácii alebo ak máš od stresu sucho v ústach. Najlepšie je, ak požiadaš o kávu, čaj alebo obyčajnú minerálku, proste nápoj, ktorý nezaberie veľa času.