Vyhnite sa neslušným otázkam na pohovore

Vyhnite sa neslušným otázkam na pohovore

11.05.2022

Pracovný pohovor by mal byť profesionálny rozhovor medzi uchádzačom o zamestnanie a kompetentným zástupcom firmy, ktorý zodpovedá za vyberanie vhodného nového zamestnanca. Aj pohovor má svoje pravidlá a nie všetky otázky, i keď nemusia byť mienené zle, sa hodí vyťahovať. 

 

Otázky mierené na súkromie jednej alebo druhej strany počas pohovoru môžu vyvolať a zanechať negatívne dojmy. Pritom ani jedna osoba nechce vyznieť neslušne alebo dokonca urážlivo, otázky voľte zodpovedne. Toto sú tie, ktorým by ste sa mali vyhnúť:

 

Nepýtajte sa na vek 

I v bežnom živote nie je slušné pýtať sa na vek muža či ženy. Ak idete na pohovor ako personalista, resp. osoba, ktorá vyberá nového kolegu, môžete si túto informáciu prezrieť na životopise uchádzača. Nie je nutné sa na to pýtať. 

 

Nepýtajte sa na krajinu pôvodu alebo rasu 

Síce môžete byť zvedavý odkiaľ presne váš nový nádejný kolega môže pochádzať, nepýtajte sa to priamo. Rovnako ako vek, i tento fakt si môžete prezrieť v životopise. Práve otázky zamerané na rasu môžu po neprijatí uchádzača u neho vyvolať ďalšie otázky a pochybnosti o vašej nestrannosti. Žiadna firma sa nechce spájať s diskrimináciou a preto nepokladatje otázky smerované na túto tému.

 

Nepýtajte sa na súkromný život, vzťahy a deti 

Nezasahujte so súkromia uchádzača. Čo robí v súkromnom živote je iba jeho vec a navyše, tieto otázkyby nemali nijako ovplyvniť výsledok pohovoru. Rovnako ako téma rasy a národnosti, aj otázky orientujúce sa na vzťahy, sexuálnu orientáciu alebo deti môžu pôsobiť na uchádzača nepríjemne. 

 

Nepýtajte sa na zdravotný stav a choroby

Zdravie zamestnanca by malo byť u zamestnávateľa na prvom mieste. Síce otázky na tému zdravie, postihnutie alebo choroby môže byť podľa vás iba extra záujem, rovnako ako predchádzajúce témy môžu vyznieť nepekne. 

Všetky práce si vyžadujú istú zdravotnú kondičku, ale tiento fakt a overenie stavu uchádzača nechajte radšej na odbornom prešetrení lekára. 

 

Nepýtajte sa na vieru 

Ani vierovyznanie nevypovedá o vzdelaní, schopnostiach a skúsenostiach vášho uchádzača. Otázky ohľadom náboženstva na pohovore nevyťahujte. Pýtajte sa svojho uchdázača otázky ohľadom podstatných vecí. 

 

Ako uchádzač na tieto otázky odpovedať nemusíte. Každý skúsenosý personalista a iný zástupca firmy by mal vedieť, že tieto otázky sa na pohovor prosto nehodia. Rovnako tak to platí aj o vás, ak si nechcete pokaziť prvý dojem, vyvarujte sa im.