Viete, ktorá strecha je vhodná pre vašu stavbu?

Viete, ktorá strecha je vhodná pre vašu stavbu?

05.01.2024

Výber správnej strechy pre dom alebo podnikateľský objekt je rozhodnutím, ktoré zohľadňuje množstvo faktorov. Na Slovensku, kde sa stretávame s rôznorodými poveternostnými podmienkami a geografickým reliéfom, je výber správnej strechy nevyhnutný pre zabezpečenie odolnosti voči teplotám, zrážkam a snehovým zaťaženiam. V tomto článku sa zoznámite s rôznymi typmi striech a s tým, ako vybrať optimálnu strechu pre vás. 

Typy striech podľa tvaru

Pri stavbe domu existuje niekoľko typov striech, tu sú niektoré z najbežnejších typov striech.

Pultová strecha

Najjednoduchším typom šikmej strechy do jednej strany so sklonom väčším, ako 10° je pultová strecha. Jej hlavnou výhodou je veľmi jednoduchá výstavba a potreba menšieho množstva stavebného materiálu, v porovnaní s inými typmi striech. Vyniká aj pomerne nízkymi stratami tepla, avšak môže byť nevhodná do veterných oblastí. 

 

TIP: Zvážte falcovanú strešnú krytinu pre strechy s nízkym sklonom. 

Valbová strecha

Valbová strecha je tvorená štyrmi šikmými plochami, zvyčajne v rovnakom sklone. Sklonené plochy sa nazývajú valby. Odtok vody je rozdelený do štyroch smerov. 

 

Šikmý sklon všetkých štyroch strán strechy zabezpečuje stabilitu a odolnosť. Aby bolo podkrovie pod strechou využiteľné odporúča sa vytiahnuť obvodové steny minimálne do výšky 1 m nad podlahu. Konštrukčne sa však jedná o zložitejšiu strechu. 

Polvalba

Skosená valbová strecha alebo polvalba sa od valbovej strechy líši iba výškou bočných valieb a umiestnením obkladov. Z hľadiska estetiky je akýmsi kompromisom medzi valbovou a sedlovou strechou. 

 

Oproti valbovej, však umožňuje umiestniť do bočných stien podkrovia klasické okná či balkóny. Zaujať môže pomerne jednoduchou konštrukciou a rozumnou cenou. Môže byť, však problematická vo veterných oblastiach. 

 

TIP: Nezáleží len na tvare strechy ale aj na výbere vhodnej krytiny. Viete, aké existujú typy strešnej krytiny a aké sú ich výhody a nevýhody?

Sedlová strecha 

Historicky najbežnejším typom šikmej strechy je sedlová strecha. Sedlová strecha je najjednoduchší typ spojenia dvoch šikmých rovín s priamočiarym hrebeňom, pri ktorom stačia dva odkvapy. 

 

Konštrukčne je veľmi jednoduchá, využíva menej stavebných materiálov, ako iné strechy, a preto aj cenovo výhodná. Pre využiteľnosť podkrovia sa odporúča vytiahnuť obvodové steny nad podlahu minimálne do výšky 1,3 m. Vďaka ich strmému sklonu sneh a voda ľahko stekajú. Jednoduchý tvar poskytuje možnosť montáže solárnych panelov. Tento typ strechy však môže byť problematický vo veterných oblastiach. 

Plochá strecha 

Sklon plochej strechy je veľmi mierny, definovaný úhlom do 10°. Tento typ strechy je typický pre bytové domy, či funkcionalistické stavby, aj preto, že má najnižšie tepelné straty a poskytuje plnohodnotný podstrešný priestor. 

 

Takúto strechu je možné využiť na terasu, zimnú záhradu, alebo zelenú strechu. Poskytuje tiež možnosť montáže solárnych panelov alebo klimatizačných jednotiek. Nízký sklon ju však robí náchylnejšiu na únik vody, preto sa neodporúča pre oblasti s veľkými zrážkami. 

Zelená strecha 

Čoraz populárnejšiou špecifickou formou strechy je zelená strecha. Nejde len o estetickú záležitosť, tento typ strechy má niekoľko nesporných výhod. Ak je hydroizolácia dobre spádovaná, táto konštrukcia predlžuje jej životnosť a v lete odparujúca sa voda ochladzuje konštrukciu strechy.

Manzardová strecha

Manzardová strecha, prezývaná aj francúzska, je variantom sedlovej. Každá strana medzi hrebeňom a odkvapom sa skladá z dvoch rovín s odlišným sklonom. Výhodou je lepšie využiteľný podkrovný priestor, nevýhodou zasa komplikovanejšia, a teda aj drahšia konštrukcia. 

Ihlanová strecha 

Stanová alebo ihlanová strecha má štyri alebo viac strešných plôch, ktoré sa zbiehajú do stredového vrcholu a tvoria tak štvorstenný ihlan. Tento typ strechy sa využíva pri samostatne stojacich stavbách štvorcového pôdorysu a je mimoriadne odolný voči vetru. Náklady však môžu byť vyššie pre zložitosť konštrukcie. 

Členitá strecha

Členitá strecha využíva kombináciu sedlovej, valbovej a niekedy i stanovej strechy. Okrem konštrukčnej náročnosti a vyššej ceny musí majiteľ budovy rátať aj s väčšími tepelnými stratami, takže zaplatí viac za vykurovanie. 

Aká strecha je vhodná pre akú oblasť na Slovensku? 

Pri voľbe strechy je veľmi dôležité zohľadniť klimatické pomery danej oblasti. Pri navrhovaní strešných plášťov sa berú do úvahy vždy konkrétne podmienky, ako sú tvar a výška stavby, členitosť strechy, klimatické podmienky, terén, okolitá zástavba a pod.

Tvar

Strechy s plochým sklonom sú menej odolné proti sacím účinkom vetra než strechy so strmým sklonom. Ploché strechy sú vhodné predovšetkým do mestskej zástavby a pre regióny s menším očakávaným množstvom zrážok. Pre hornaté oblasti je vhodné použiť strmšie spády a menej členité strechy. 

Krytina

Jednou zo situácií, kedy uprednostniť na strechu plech, môže byť, ak sa budova nachádza v horskej oblasti. Plechové strechy veľmi dobre odolávajú návalom snehu ale samé o sebe sú ľahké. V oblastiach s väčším množstvo snehu je dležité mať aj dostatočné množstvo snehových zábran, ktoré ochránia okoloidúcich pred pádom snehu zo strechy. 

Záver

Rôznorodosť klimatických podmienok a charakteristiky lokalít vyžadujú premyslený prístup k výberu materiálov a konštrukcií strechy. Pri konzultácii s odborníkmi a dodržiavaní miestnych stavebných predpisov môžete dosiahnuť nielen bezpečnú a spoľahlivú strechu, ale aj estetický prírastok k vašej nehnuteľnosti. Pravidelná údržba a starostlivosť sú ďalšími kľúčovými faktormi, ktoré pomáhajú predĺžiť životnosť strechy a udržať ju v optimálnom stave.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

Natália Várošová, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom či PPC reklamami.