Tuning firemného auta - tipy, inšpirácie, na čo si dať pozor

Tuning firemného auta - tipy, inšpirácie, na čo si dať pozor

26.11.2023

Úpravy áut nad rámec sériovej výroby vyjadrujú túžby majiteľa, jeho chuť odlíšiť sa od ostatných, prípadne zlepšiť vlastnosti auta. Ako sa však táto téma týka firemných áut? Tuning áut nie je len hobby autíčkarov, ale môže byť vykonaný aj na služobnom, či firemnom aute? Na čo si ale dať pozor? 

Čo je to tuning? 

Tuning sa bežne používa na opis procesu alebo činu, ktorý zlepšuje alebo upravuje niečo s cieľom dosiahnuť lepšie výkony, vzhľad alebo funkčnosť. V automobilovom kontexte, znamená tuning úpravu motoru, alebo iných súčastí vozidla, s cieľom dosiahnuť lepší výkon. 

 

Pojem tuning sa môže týkať tiež úprav vzhľadu a štýlu, napríklad pridávanie doplnkov alebo úprava vzhľadu automobilu, aby vyhovoval vkusu majiteľa.

 

POZNÁMKA: Nahradenie pôvodnej riadiacej jednotky motora novou, programovateľnou jednotkou sa nazýva chiptuning. Viete, aké riziká prináša chiptuning? 

Na čo si pri tuningu auta dať pozor? 

Tuning firemného vozidla môže byť zábavným a príjemným procesom, je ale dôležité dodržiavať niektoré zásady a smernice, najmä ak ide o vozidlo, ktoré je majetkom alebo je používané v rámci firmy. Tu sú niektoré veci, na ktoré by ste si mali dať pozor pri tuningu firemného vozidla. 

  1. Postoj firmy

V prvom rade, by ste mali vedieť, či firma pripúšťa, aby ste vykonávali úpravy na vozidle. Postoj firmy k tuningu auta závisí od viacerých faktorov, vrátane odvetvia, v ktorom firma pôsobí, účelu používania vozidiel a politiky firmy. 

 

Niektoré firmy môžu povzbudzovať tuning vozidel a vnímať ho, ako spôsob zvýšenia výkonu a obrazu spoločnosti. V iných prípadoch môže firma zakázať tuning vozidiel, napríklad z dôvodu zachovania jednotného vzhľadu vozového parku. 

  1. Zákony a predpisy

Pred začatím, akýchkoľvek úprav, skontrolujte miestne a štátne zákony týkajúce sa úprav vozidiel. Niektoré zmeny môžu byť v rozpore s predpismi, a preto je dôležité dodržiavať pravidlá týkajúce sa bezpečnosti, emisií a iných aspektov.

 

TIP: Vyrábate alebo predávate auto moto súčiastky a chcete ich dať otestovať pre automotive projekty? 

  1. Záruka a poistenie

Tuning vozidla môže ovplyvniť záruku od výrobcu a poistné krytie. Skontrolujte, ako úpravy ovplyvnia záruku vozidla, a či je potrebné aktualizovať poistné pokrytie. Mnoho výrobcov má v záručných podmienkach ustanovenia, ktoré zaručujú záruku iba vtedy, ak sú všetky úpravy vykonané v súlade s ich odporúčaniami. Pri poistnom krytí môže byť dôležité overiť, či tuning nespôsobuje zvýšené riziká a či je stále kryté povinným poistením zodpovednosti.

  1. Bezpečnostné aspekty

Vnímajte aj bezpečnostné aspekty tuningu. Akýkoľvek tuning by nemal ohroziť bezpečnosť vozidla, jeho cestujúcich ani ostatných účastníkov premávky. Dodržiavajte bezpečnostné normy a vyhýbajte sa úpravám, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na riadenie, brzdenie a ďalšie bezpečnostné funkcie vozidla.

 

TIP: Nezabúdajte na pravidelné kontroly vášho vozidla. Viete, ako jednoducho skontrolovať stav brzdového systému? 

  1. Dôvody používania vozidla

Uvážte účel používania firemného vozidla. Tuning by mal zohľadňovať potreby firmy a prispôsobovať sa jeho účelu. Napríklad, ak sa vozidlo používa na služobné cesty, prílišný tuning vzhľadu môže byť nevhodný.

  1. Zachovanie hodnoty vozidla 

Nadmerné alebo neodborné úpravy môžu ovplyvniť hodnotu vozidla. Ak je vozidlo majetkom firmy, je dôležité zachovať jeho hodnotu pre prípad budúceho predaja alebo výmeny.

  1. Montáž

Tuning by mal byť vykonávaný profesionálnymi odborníkmi. Nesprávne inštalované úpravy môžu spôsobiť problémy s vozidlom a zvýšiť riziko nehôd. Pred začatím tuningu firemného vozidla je vždy vhodné konzultovať to s manažérom. Využite profesionálny racing shop pre tuning miesto nespoľahlivých rád z internetu. 

  1. Kvalita

Ak sa rozhodnete pre úpravy, používajte kvalitné diely a súčasti. Lacné a nekvalitné diely môžu mať negatívny vplyv na spoľahlivosť a výkon vozidla.

Záver

Tuning môže byť súčasťou firemnej kultúry a tímového ducha. Firemné vozidlá s podobným vzhľadom alebo štýlom môžu posilniť pripojenie zamestnancov k firme. Napríklad použitie firemných farieb a loga pri tuningu je efektívnym spôsobom, ako vizuálne identifikovať firemné vozidlá. Týmto spôsobom môže vozový park slúžiť aj ako pohyblivá reklama pre firmu.


Natália Várošová, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO