Tipy pre bezpečnú jazdu na cestách pre vašich pracovníkov

Tipy pre bezpečnú jazdu na cestách pre vašich pracovníkov

14.01.2022

Šoférovanie si vyžaduje značné zručnosti. Bohužiaľ mnohí sú počas šoférovania roztržití, častokrát šoférujú v strese a v zhone, kedy veľmi rýchlo môže dôjsť rizikám a nehodám. Zvýšiť povedomie o pravidlách cestnej premávky u vašich pracovníkov a tým prispieť aj k zvýšeniu dopravnej bezpečnosti je, preto veľmi dôležité. To platí pre mladých tak i skúsených vodičov.

 

Na čo by mali vaši pracovníci myslieť počas jazdy v aute?

Tipy pre bezpečnú jazdu autom

1. Pozor na únavu

Riadenie a únava môžu byť veľmi nebezpečné, najmä pri dlhých cestách. Cestovanie do zahraničia, na dovolenky alebo služobné cesty si vyžaduje určitú koncentráciu, a preto je dôležité robiť prestávky. Ak počas jazdy na vodiča padá únava, je lepšie zastaviť, urobiť si malú prestávku, prejsť sa a dať si niečo na občerstvenie. 

 

Tip: Viete ako sa pripraviť na dlhú cestu autom?

2. Bezpečnostné pásy

Niektorých vodičom sa stáva, že sa zabúdajú pri jazde autom pripútať bezpečnostným pásom. Ak vás na to neupozorni spolusediaci alebo alarm v aute, môže sa stať, že na to zabudnete. Avšak jazda bez nich môže byť veľmi nebezpečná a bezpečnostné pásy majú svoje opodstatnenie, tak ako povinná výbava auta. Urobte z toho zvyk a pripútajte sa ešte pred naštartovaním auta.

3. Zbytočne nepredbiehajte

Prípadov, kedy sa stala nehoda pri predbiehani, je pomerne veľa a stále ich pribúda. Mnohí vodiči sa spoliehajú na prerušované čiary, no fakt je, že mnohé úseky takto označených ciest časom zarástli stromami, porastom, alebo sa stali neprehľadnými. Pri predbiehaní je dôležité, aby ste mali dostatočný prehľad a priestor, približne vedeli akou rýchlosťou ide auto, ktoré chcete predbiehať, nezabudli na smerovku a hlavne boli ohľaduplní a opatrní. Buďte obozretní, a ak sa rozhodnete predbiehať, robte to opatrne.

4. Telefonovanie či líčenie k šoférovaniu nepatrí

Tieto aktivity za volantom vedu k strate pozornosti a ani neviete ako, veľmi rýchlo môže dôjsť k havárii. Okrem toho vám chýba jedna ruka a šoférovanie s jednou rukou je riziko. Navyše pokuty za telefonovanie sa pohybujú od 60-100 eur. A určite sa zhodneme na tom, že je rozdiel mať 100 eur alebo nemať 100 eur.

 

Tip: Viete ako podať prvú pomoc?

5. Alkohol a drogy za volant nepatria

Téma alkoholu a drog za volantom je tabu! Za žiadnych okolností by ste nemali nič piť, ani brat' omamné látky, ak šoférujete. Jednak je to nebezpečné a protizákonné. Pokuta sa šplhá až do 1300€ a hrozí vám aj zákaz šoférovať na 1-5 rokov. Okrem toho ohrozujete nielen seba, ale aj iných účastníkov premávky. 


Dominika Blchová, SEO služby a copywriting