Tipy, ako predchádzať vyhoreniu v práci

Tipy, ako predchádzať vyhoreniu v práci

22.11.2022

V dnešnej dobe trápi syndróm vyhorenia čoraz viac zamestnancov. Nižšia produktivita, emocionálne a fyzické vyčerpanie, nesústredenosť, menšie uznanie zo strany manažérov, negativita a úpadok zdravia, to všetko sú znaky vyhorenia v práci. Vyhorenie bohužiaľ prichádza s mnohými negatívnymi vedľajšími účinkami, ktoré si môžu vybrať väčšiu daň ako len niekoľko dní zameškanej práce.

Čo je syndróm vyhorenia a aké sú jeho príčiny?

Syndróm vyhorenia, nazývaný aj "burnout", je definovaný ako stav dlhodobého fyzického, psychického, ako aj emocionálneho vyčerpania. Vzniká najmä pri nesprávnom pomere vynaloženého úsilia a dosahovaného výkonu. Dlhodobé vystavenie týmto stresorom vedie k vyčerpaniu a strate produktivity. Ak je zamestnanec pre svoju prácu veľmi zanietený, veľakrát ani nemá pocit, že pracuje. To má za následok, že v práci trávi viac času, ako je zdravé.

 

Bohužiaľ, syndróm vyhorenia môže často prísť bez akéhokoľvek varovania. Štatistiky ukazujú, že podnikatelia majú tendenciu menej spať, trpia nespavosťou a následne pracujú oveľa viac, niektorí dokonca viac ako 18 hodín denne. Nevyhnutnosť odpočinku a relaxu je tak často zanedbávaná a odsúva sa na vedľajšiu koľaj. 

Príčiny vyhorenia

Ľudia zažívajú syndróm vyhorenia z rôznych dôvodov. Navyše predsudky o syndróme vyhorenia môžu prinútiť ľudí skrývať svoje problémy namiesto toho, aby ich riešili. Bežnou príčinou je už spomínaná nedostatočná autonómia. Ďalšou častou príčinou je, keď hodnoty nie sú v súlade s činmi, správaním alebo hodnotami organizácie alebo role.

 

Medzi ďalšie príčiny patria:

 

  • Nejasné ciele alebo vysoké pracovné očakávania

  • Práca v nefunkčnom tíme alebo spoločnosti

  • Prežívanie nadmernej pracovnej záťaže

  • Malá alebo žiadna podpora od šéfa alebo spoločnosti

  • Chýba pracovné uznanie

  • Monotónna alebo málo stimulačná práca

Stres a vyhorenie

Aký je rozdiel medzi stresom a vyhorením? Aj keď tieto dva prvky majú určité spoločné vlastnosti, existujú výrazné rozdiely.

 

Stres je často relatívne krátkodobý a často spôsobený pocitom, že práca nie je pod kontrolou. Môžete pociťovať stres niekoľko dní po sebe, najmä, keď pracujete na veľkom projekte alebo v tesnom termíne.

 

Keď sa však situácia zmení, stres sa často zmierni alebo úplne zmizne. (Stres vás však môže ovplyvniť z dlhodobého hľadiska, ak tieto veci zažívate neustále.)

 

Vyhorenie často prebieha počas dlhšieho obdobia. Môžete to zažiť, ak si myslíte, že vaša práca nemá zmysel; keď existuje rozpor medzi tým, čo práve robíte, a tým, čo skutočne chcete robiť; alebo keď sa veci menia k horšiemu – napríklad, keď stratíte šéfa, ktorý vás podporuje, alebo keď sa vaša pracovná záťaž zvýši za hranicu udržateľnosti.

13 varovných signálov vyhorenia

Teraz už poznáte príčiny nespavosti. Ako však rozpoznať syndróm vyhorenia? Medzi najčastejšie a špecifické príznaky syndrómu vyhorenia patria:

 

  • Negatívny a kritický postoj k práci

  • Báť sa ísť do práce a odísť čo najskôr

  • Nízka energia a slabý záujem o prácu

  • Nespavosť

  • Veľa neprítomnosti v práci

  • Pocity prázdnoty

  • Pociťovanie fyzických ťažkostí, ako sú bolesti hlavy a chrbta, časté choroby

  • Podráždenosť

  • Myslieť si, že práca nemá zmysel

  • Utiahnutie do súkromia

  • Pocit, že práca a prínos nie sú dostatočne ocenené

  • Obviňovanie druhých za svoje chyby

  • Uvažovanie o ukončení práce alebo o zmene rolí

Dôsledky vyhorenia

Je jasné, že následky vyhorenia môžu byť vážne. Produktivita môže dramaticky klesnúť, a to nielen negatívne ovplyvňuje kariéru, ale aj tím a organizáciu. Ovplyvní to aj vašu kreativitu a môžete často hľadať  výhovorky, aby ste vynechali prácu a vzali si dni voľna.

 

Kariérne vyhorenie sa môže preniesť aj do osobného života, čo negatívne ovplyvní vašu celkovú pohodu, vzťahy s priateľmi a rodinou.

Tipy a stratégie, ako predísť vyhoreniu na pracovisku

Keď sa začnú objavovať pocity vyhorenia, veľa ľudí sa sústredí na krátkodobé riešenia, ako je napríklad dovolenka. Aj keď to určite môže pomôcť, úľava je často len dočasná. Musíte sa tiež zamerať na stratégie, ktoré budú mať hlbší dopad a vytvoria trvalú zmenu. 

 

So silnou podporou a pochopením toho, čo spôsobuje pracovné vyhorenie, sa mu dá predísť. Pozrime sa na konkrétne stratégie, ktoré môžete použiť, aby ste sa vyhli vyhoreniu:

1. Pracujte s cieľom

Máte pocit, že vaša kariéra má hlbší cieľ, ako len zarábať? Väčšinu času, znovuobjavenie svojho účelu vám môže pomôcť vyhnúť sa vyhoreniu a udržať stres na uzde. Pozrite sa na hlbší vplyv toho, čo robíte každý deň; ako vaša práca zlepšuje život iným ľuďom? Ako by ste mohli pridať väčší zmysel tomu, čo robíte každý deň?

 

Toto sú dôležité otázky, preto sa nad nimi dôkladne zamyslite, aby ste do svojho života vniesli viac zmyslu a šťastia.

 

Ak si myslíte, že ste v nesprávnej úlohe alebo kariére, vytvorte si stratégiu, ktorá vám pomôže naplánovať si kariéru, ktorá je pre vás lepšia.

2. Vykonajte analýzu práce

Keď denno-denne zažívate pracovné preťaženie, môžete sa začať cítiť ako na bežiacom páse. To je stresujúce a často to vedie k vyhoreniu. Vykonajte analýzu práce, aby ste si ujasnili, čo sa od vás očakáva a čo nie. To vám pomôže identifikovať, čo je vo vašej úlohe skutočne dôležité, aby ste mohli minimalizovať úlohy, ktoré nie sú také podstatné a pre vás relevantné.

 

Ak máte pocit, že vám šéf prideľuje viac práce, ako dokážete zvládnuť, naplánujte si s ním ​​stretnutie, na ktorom sa o probléme porozprávate. Život si môžete uľahčiť aj tým, že sa naučíte, ako zvládať vysoké pracovné tempo a ako sa vysporiadať s neprimeranými požiadavkami.

3. Prevezmite kontrolu

Vyhoreniu sa môžete vyhnúť alebo ho prekonať aj tým, že nájdete spôsoby, ako vytvoriť väčšiu autonómiu vo svojej úlohe. Aj tu hľadajte spoločný rozhovor so svojím šéfom, aby ste zistili, či je ochotný vám umožniť väčšiu kontrolu nad vašimi úlohami, projektmi alebo termínmi.

 

Väčšiu kontrolu nad svojou prácou budete mať aj vtedy, ak začnete efektívne riadiť svoj čas. Naučte sa, ako si stanoviť priority, zoznamy úloh alebo akčný program, aby ste mohli riadiť svoj deň a potom ich prepojte s vašimi dennými, týždennými, mesačnými a ročnými osobnými cieľmi.

4. Pravidelne cvičte

Cvičenie môže výrazne pomôcť zmierniť stres a vytvoriť pocit pohody. Zvýšenú energiu a produktivitu zažijete najmä pri pravidelnom cvičení. Pravidelné cvičenie vám pomôže k dobrému spánku, namotivuje vás a samozrejme udrží aj vo forme.

 

Získajte viac pohybu skorším vstávaním alebo ľahkým cvičením v čase obeda.

5. Naučte sa zvládať stres

Ak sa krátkodobý stres nerieši, môže prispieť k vyhoreniu. Preto by ste sa mali naučiť, ako ho efektívne zvládať. Existuje niekoľko stratégií, ktoré môžete využiť na zvládnutie stresu:

 

  • Píšte si denník stresu, aby ste zdokumentovali, čo vám bežne spôsobuje stres

  • Cvičenia hlbokého dýchania, meditácia, joga a iné relaxačné techniky vám môžu pomôcť upokojiť sa

  • Môžete tiež zmeniť spôsob, akým myslíte. Monitorovaním svojich myšlienok a praktizovaním pozitívneho myslenia môžete zmeniť neužitočné reakcie a zvládnuť svoje emócie v stresových situáciách

6. Pracujte na zvyšovaní sebadôvery

Aj neustále sebavzdelávanie je v tomto smere veľmi prospešné. Skúste sa naučiť brať náročné pracovné úlohy ako výzvy a buďte otvorení novým možnostiam a skúsenostiam. Nebojte sa vyjadrovať svoje pocity a úprimne a otvorene vyjadrite aj svoj názor.

 

Dôležité je vedieť vyjadriť aj nesúhlas, nedusiť v sebe negatívne emócie a nedať sa vtiahnuť do niečoho, s čím nesúhlasíte. Naučte sa povedať „nie“ a venujte sa svojim prioritám. Verte, že nemusíte neustále podávať pomocnú ruku s tým, že vlastné povinnosti odkladáte na neskôr.

Zhrnutie

Vyhorenie ovplyvňuje produktivitu aj duševné zdravie. Môže mať dlhodobý vplyv na pracovné schopnosti a profesionálny pokrok. Preto je pre zdravý a vyvážený život bez stresu dôležité predchádzať vyhoreniu tým, že budete mať uvoľnený pracovný rozvrh. Pamätajte si, že ak vám stres a syndróm vyhorenia kedykoľvek spôsobujú obavy o vaše zdravie, vyhľadajte lekársku pomoc.


Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista