Testovanie počas pohovoru? Toto sú tie najčastejšie...

Testovanie počas pohovoru? Toto sú tie najčastejšie...

29.11.2019

Nepokladá sa to ako úplne bežná praktika. Testovanie osobnosti potenciálneho zamestnanca je väčšinou žiadané pokiaľ sa firma snaží najať človeka, ktorý pre nich bude pracovať skutočne dlho, logicky, aby mal istotu, že sa rozhodne dobre.

Už si sa stretol s osobnostnými testami na pohovore? Ak nie, radi ti vysvetlíme o čo ide a prečo ich personalisti tak radi využívajú. Prevažne väčšina z nás sa v živote snaží nájsť tú správnu prácu, ktorá by nám najviac sedela. Ak si ju ešte neobjavil, vyskúšaj a možno objavíš niečo nové. 

Čo tieto testy sú?

Pomáhajú zamestnávateľom presnejšie odhadnúť napríklad to, či sa budeš hodiť do pracovného kolektívu, ktorý by ťa u nich čakal. Meno firmy nemôže byť to jediné, čo majú zamestnanci spoločné. Zamestnávateľ alebo personalista musí na prvom mieste zaistiť najmä to, aby zamestnal ako pracovitých, tak aj podobne zmýšľajúcich ľudí, ktorí by tvorili dobrý kolektív.

 

Tieto testy môžu taktiež odhaliť, či sa vlastne hodíš na danú prácu, o ktorú sa zaujímaš. Možno si to ani dobre neuvedomuješ, ale uviazol by si v práci, ktorá by ti pravdepodobne nič nedávala.

 

Iným dôvodom je aj odhalenie tvojho stupňa komunikácie s ľuďmi okolo teba. Nejedná sa iba o zákazníkov alebo klientov, ale aj s kolegami a samotným šéfom. Treba je pristupovať ku všetkému slušne a s chladnou hlavou.

 

O aké testy ide?

MBTI

Ako jeden z najobľúbenejších testov osobností, ktorý oddeľuje 16 rôznych typov pováh. Test sa zameriava na životné rozhodnutia, ako využívaš svoj čas a podobne. Rovnako vie odhaliť aj tvoje isté povahové črty, ako je napríklad, či si introvert alebo extrovert.

 

DISC

Iným je tento psychologický test, ktorý člení ľudí do 4 typov. Prvým je dominantný, potom ovplyvniteľný, stály a svedomitý. Taktiež ako prvý test, aj tento podáva informácie o tom, ako zamestnanec rád pracuje, do ktorého prostredia by sa hodil, aké sú jeho predné vlastnosti a ktorá práca by mu najviac pasovala.

 

Je čoho sa obávať?

Nie. Sú to testy, ktoré si aj ty sám môžeš doma vyskúšať a dozvedieť sa o sebe niečo viac. Nijaký zamestnávateľ sa nebude pýtať na tvoj osobný život. Tento test sa nedá vyplniť zle a nie je treba disponovať nijakými extra informáciami. Ide čisto o odhad tvojej povahy, takže to čo uvidíš na papieri ako výsledok, môže byť iba malý kúsok teba.