Sprievodca výberom platobného terminálu - ako ho vybrať?

Sprievodca výberom platobného terminálu - ako ho vybrať?

27.01.2022

POS, teda platobný terminál je elektronické zariadenie, ktoré sa nachádza na predajných miestach u obchodníka a umožňuje klientovi zaplatiť za tovar alebo služby bezhotovostne prostredníctvom svojej platobnej karty. Ako teda vybrať ten najvhodnejší pre vás? 

Prečo si zaobstarať platobný terminál? 

Ak chcete svoje podnikanie posunúť na vyššiu úroveň, kúpa platobného terminálu je jednoznačne správna cesta. Zákazníci čím ďalej tým viac preferujú platby kartou, a preto je dobré vyjsť im v ústrety. 

 

Aby však platobný terminál spĺňal vysoké nároky súčasnej modernej doby, je dobré, aby prijímal všetky debetné aj kreditné karty, stravné karty, umožňoval NFC platby aj podporoval služby Google Pay či Apple Pay.

 

Aby ste sa posúvali stále ďalej a ďalej pozrite sa aj na ďalšie tipy pre podnikanie

Bezpečné transakcie 

Platobné terminály prinášajú výhodu v bezpečnosti transakcií. Po platbe od klienta budú peniaze pripísané priamo na zvolený bankový účet. Aj preto dnes používanie platobných kariet narastá v porovnaní s hotovosťou, ktorá sa pomaly vytráca. 

1. Vyberte si vhodný typ 

Na výber máte z dvoch možností, v závislosti na tom akú prevádzku máte: 

 

  • Mobilný terminál - ten je vhodnejší pre reštaurácie, kaviarne alebo taxislužby… teda všade tam kde je potrebná flexibilita

 

  • Stacionárny platobný terminál - vhodnejší pre klasické prevádzky s pultovým predajom  

 

2. Nájom alebo kúpa? 

Podľa vašej prevádzky a plánov do budúcna je potrebné sa rozhodnúť, či si budete terminál prenajímať a platiť splátky mesačne, alebo si ho kúpite a zaplatíte len jednorazovu sumu. 

 

Ak ešte len začínate a nie ste si istý, aká bude vaša budúcnosť, neoplatí sa vám kupovať terminál ihneď a na prvé mesiace bude stačiť prenájom. Ak ste už zabehnutá prevádzka a ste si istý dlhodobou stabilitou, bude pre vás výhodnejšia kúpa vlastného zariadenia. 

 

Spoločnosti ponúkajú rôzne výhody a benefity, ak uzavriete zmluvu práve s nimi ako napríklad bezplatný dotykový platobný terminál, inštalácia zadarmo alebo predĺžená záruka na zariadenie. 

3. Vyberte si model 

Na trhu je množstvo rozdielnych modelov z ktorých si môžete vybrať. Či už si vyberáte medzi tými mobilnými alebo stacionárnymi možností je stále veľa. Vyberte teda taký, ktorý presne zodpovedá vašim požiadavkám. 

 

Menšie prevádzky zväčša ocenia multifukčnejšie zariadenia, ktoré sa o všetko postarajú. Ideálne sú pre ne all in one zariadenia. Väčšie prevádzky s vyššou špecifickou náročnosťou často siahajú po oddelených zariadeniach na platbu a tlač bločkov. Nemusí to však byť pravidlo. 

4.Všetko rozhodnuté? 

Ak ste sa už rozhodli, ktoré zariadenie je pre vás to pravé stačí už len uzatvoriť zmluvu s vybranou spoločnosťou a terminál je váš. 

Ďalšie typy

  • Pred kúpou si urobte analýzu trhu, aby ste mali prehľad, o tom aká je na trhu ponuka 

  • Využite cenové porovnávače, na ktorých nájdete aj recenzie ľudí a ich skúsenosti 

  • Poraďte sa so známymi a priateľmi, ktorý tiež pre svoju prevádzku kúpili terminál alebo zvažujú tak urobiť

  • Na stránkach, ktoré takú možnosť ponúkajú si vyskúšajte online verziu terminálu 

 

TIP: Chcete vedieť ako zvládať fungovanie e-shopu?

Záver 

Pri správnom výbere platobného terminálu musíte zohľadniť hneď niekoľko faktorov, cenu, poplatky, jednoduchosť ovládania ale aj benefity, ktoré spoločnosť ponúka. Z obrovského množstva zariadení na trhu výber nie je jednoduchý, a tak si doprajte dostatok času pre ten správny výber. 


Natália Várošová, SEO služby a copywriting