Sídlo spoločnosti- ako vybrať správne sídlo spoločnosti

Sídlo spoločnosti- ako vybrať správne sídlo spoločnosti

26.02.2016

Keď zamestnanec strávi 40 hodín v týždni v budove, ktorá nemá príťažlivý vzhľad, negatívne to vplýva na jeho oddanosť voči zamestnávateľovi a morálku. 

Môže to znieť absurdne, ale naozaj existuje súvis medzi psychikou zamestnanca a prostredím, v ktorom pracuje. A tým sa nemyslia iba kolegovia, nadriadení, či ultra- moderný nábytok. Ide o spojenie správneho miesta s primeraným dbaním o modernizáciu. Znamená to, že pokiaľ budova chradne, má „ošarpaný“ vzhľad, či pôsobí pochmúrnym dojmom, ani ten najväčší optimista by nevydržal s úsmevom na perách viac ako pár mesiacov v takom prostredí. V opačnom prípade, keď sa firma snaží o vytvorenie príjemnej atmosféry na pracovisku, je priam viditeľná vitalita a harmónia medzi zamestnancami. Preto je výber sídla spoločnosti veľmi dôležitým artefaktom pri zakladaní, či presúvaní podnikateľskej základne.


Výber miesta
Mesto, či prímestská časť? Východ alebo západ? Výšková budova, alebo prízemná stavba? Mnoho riaditeľov považuje výber správneho miesta za rovnako dôležité, ako samotný predmet činnosti. Správne sa totiž domnievajú, že lokalita firmy má veľký vplyv na výkon zamestnancov. Ak očakávate veľký rozmach firmy a rozširovanie zamestnaneckej bázy, kúpa budovy mimo mesta by pre vás mohla byť výhodnejšia než prenájom v centre mesta. Fakt, že mestá sa stávajú čoraz viac presýtené a rušné je jedným z dôvodov, prečo sa ľudia sťahujú do menších miest, či na vidiek.
Sratégiou firiem (najmä tých s nižším rozpočtom) býva ponechanie sídla spoločnosti v hlavnom centre, no presunutie len ostatných funkčných oddelení. Keď sa firma rozhodne zmeniť lokalitu, často je to z dôvodu lacnejšej pracovnej sily v iných mestách. Zriedkakedy pramení toto rozhodnutie z nižšej ceny nehnuteľnosti. Náklady na pracovnú silu tvoria významnú zložku vo firemnom rozpočte. Organizácie môžu zamestnať a udržať zamestnancov na malom trhu jednoduchšie, pretože ich príležitosti sú obmedzené.

 

Dizajnom k lepšej organizačnej kultúre
Určite ste už počuli o skvelom prostredí pre zamestnancov Google. Googleplex disponuje okrem regulárnych kancelárii aj obrovským priestorom na zábavu, relax, či športy (volejbalové ihrisko, vyhrievaný bazén), no dokonca aj službami (umytie auta). Jednoducho práca snov. Realita je však taká, že firmy vynakladajú enormné množstvo financií na dizajn a skrášlenie pracoviska. A práve financie sú úskalie, s ktorým sa začínajúci podnik stretáva najčastejšie.
Nie všetky úpravy však vyžadujú obrovské náklady. Začať môžete napríklad umením na stenách pracovne, pričom využijete fotky pracovníkov, alebo iné zábery či maľby. Napomôže to zamestnancom cítiť sa ako doma. Starať sa o čistotu a poriadok napomáha lepšiemu sústredeniu a pozitívnemu mysleniu. Ozdobte priestor estetickými predmetmi a dekoráciami.
Flexibilné pracovné priestory sú také, ktoré zahŕňajú stoly, počítače, a vonkajší priestor, resp. len roh miestnosti zaplnený napríklad sedacími vakmi. Myšlienkou takého priestoru je poskytnúť flexibilné pracovné prostredie na pozdvihnutie tímového ducha a miesto na debaty.


Ak však interiérový dizajn nie je vaša silná stránka, ešte vždy vám s výberom vhodných doplnkov môže pomôcť odborník. Alebo kreatívny známy.