Sedavé zamestnania a zdravotné komplikácie

Sedavé zamestnania a zdravotné komplikácie

19.12.2022

Sedenie je veľmi pohodlná poloha, ale ak je ho veľa, prináša so sebou isté zdravotné riziká. Pri sedavých zamestnaniach asi nemáte veľa na výber, avšak dajú sa do vašej zdravotnej rutiny zaradiť isté kroky, ktoré môžu byť prevenciou pred rizikami celodenného sedenia. Najmenej, čo môžete urobiť je chvíľu postáť alebo sa prejsť.

Celodenné sedenie sa odporúča vyvážiť státím a najlepšie pohybom, môžete ísť na prechádzku, pobehať si, navštíviť posilňovňu alebo si občasne dopriať riadnu športovú masáž. 

 

Najčastejšími následkami celodenného sedenia sú bolesti chrbtice, krížov, šije a napokon hlavy. Sedenie nie je vhodné ani pre nohy. Sú v zohnutej polohe, ktorá zabraňuje správnemu prekrvovaniu. Žily a cievy sú namáhané a z tohto zaťaženia napokon môžu vniknúť kŕčové žily alebo trombóza. 

 

Ak sa k sedavému životnému štýlu pripojí aj nezdravá strava je vysoké riziko nárastu hmotnosti. Nadmerná váha a prípadne obezita vedú potom k ďalším problémom, ako je zvýšený tlak, cholesterol alebo cukrovka. 

 

Čo by ste mohli skúsiť zmeniť: 

  • Pracovné prostredie: nákup ergonomickej stoličky alebo kľakačky, správne nastavenie výšky displeja atď. 

  • Pracovať v stoji: nájsť si miesto, kde si môžete umiestniť svoj počítač a stáť pri ňom

  • Aspoň každých 30 minút sa zo stoličky postaviť a popreťahovať telo

  • Keď je príležitosť choďte si zabehať alebo sa prejsť s kolegami

 

Pohyb nie je dobrý len pre fyzické zdravie, podporuje tvorbu endorfínov a dopamínu, teda zlepšuje náladu, motiváciu a produktivitu. Takže ak chcete zlepšiť svoj výkon v práci a udržiavať v pohode vaše zdravie je podstatné nielen jesť zdravo, ale sa aj hýbať. Sedenie je síce veľmi pohodlná poloha, avšak pokiaľ sa nevynahradí nejakou aktivitou môže mať veľmi nepríjemne dopady na zdravie. Pozrite si video s krátkymi cvikmi.