Rodičia ako kariérny vzor

Rodičia ako kariérny vzor

07.01.2022

Niet pochýb o tom, že rodičia v našich životoch nezastávajú iba pozíciu opatrovateľov, ale sú tiež našimi vzormi a sprievodcami životom. Každý jeden chce pre svoje dieťa to najlepšie, úspech a šťastie - jednou z najpodstatnejších vecí v živote, ktorá tieto veci podmieňuje je zamestnanie. Ako rodičia dokážu ovplyvniť kariéru svojich detí? 

 

Rodičia v živote detí ovplyvňujú veľa aspketov - akými sú vzdelanie i zručnosti, ktoré dieťa nadobúca počas života. Deti však mnoho vecí od rodičov preberajú nevedome, najmä počas detstva a puberty. Tým sa myslia ambície, očakávania, sny a postoje svojich rodičov. 

Sú to napríklad očakávania v smere dosiahnutého vzdelania a práce svojho dieťaťa, hodnoty voči spoločnosti ale i rodine a priateľom. Veľa však spraví i samotný vzťah medzi rodičom a dieťaťom. 

 

Komunikujte so svojich dieťaťom s rešpektom. Podporujte jeho záujmy a talent. Odborníci vravia, že pokiaľ necháte svojmu dieťaťu voľnú ruku, bude pre neho jednoduchšie objavovať a hľadať svoj potenciál vo svete práce. Nesnažte sa nasilu tlačiť dieťa do svojich snov. Taktiež je podstatná vaša reakcia. Deti majú mnohokrát problém úprimne rodičom povedať, čo presne by chceli robiť. Pokiaľ im ukážete, že ste milujúci a podporujúci rodič, bude pre neho omnoho jednoduchšie udržiavať svoju motiváciu a sny pri živote. 

 

Ako pomôcť dieťaťu stanoviť si kariérne ciele? 

  • podporujte svoje dieťa vo vzdelávaní

  • pomôžte im objaviť svoj talent a vzručnosti

  • rozšírte ich vedomosti ohľadom sveta práce

  • naučte ich robiť rozhodnutia

  • podporujte v nich rovnoprávnosť pohlaví i kultúrnej diverzity

  • buďte aj vy oboznamovaný s možnými kurzami, tréningami, workshopmi alebo seminármi

  • sledujte najväčšie trendy v zamestnaniach

 

Prípadne veľmi dobrou pomôckou v stanovení svojich kariérnych cieľov je brigáda. Okrem toho, že dieťa už v mladom veku pochopí hodnotu peňazí a získa základy finančnej gramotnosti, môže objaviť svoje smerovanie. Podporujte svoje dieťa v jeho talente, rozvíjajúcich sa zručnostiach a brigáde.