Prečo nakupovať domáce produkty?

Prečo nakupovať domáce produkty?

22.02.2021

Nie jeden z nás nakupuje výlučne vo veľkých potravinových reťazcoch. Tieto obchody uprednostňujeme väčšinou kvôli nižšej cene. Možno je pravda, že tieto obchody nám ušetria nejaké peniaze, ale ušetria aj naše zdravie?  

 

Je pravda, že produkty od domácich chovateľov sú o niečo drahšie. No to len preto, že malý domáci podnikateľ nemá taký priestor na realizáciu. Vo všeobecnosti nechá na produkte oveľa viac práce, ako vo veľkých závodoch. Pre úspešné podnikanie, domácich výrobcov je kvalita veľmi dôležitá. 

Čo môžeme kúpiť od domácich výrobcov? 

Najčastejšie nakupujeme z domácich produktov:

Zeleninu

Spomedzi zeleniny si z domácich podnikov najčastejšie kupujeme zeleninu, napríklad kapustu. Drobní pestovatelia počas sezóny často odpredávajú zeleninu, ktorú sami nemôžu využiť. Býva síce hnojená, no v menšom množstve, ako zelenina na veľkých farmách či plantážach. 

 

Samozrejme pomer cena a kvalita je v tomto prípade bezkonkurenčný. Zároveň peniaze, ktoré zaplatíme, idú priamo konkrétnemu človeku, a nie anonymnému majiteľovi akcií vo veľkej firme. Podporujeme tak nielen ekológiu, ale aj zdravé susedské vzťahy v miestnej komunite. 

Vajíčka

Vajíčka z domáceho chovu rozoznáte oproti kupeným bez mihnutia oka. Keďže majitelia sa starajú zväčša o jeden či dva kurníky, je samozrejmé, že starostlivosť o nosnice je úplne iná ako na veľkých farmách. Poznať to aj na kvalite a rozdiel je skutočne cítiteľný. Cena sa zväčša nevymyká štandardom. 

Mlieko

Pokiaľ máte to šťastie a vo vašom okolí máte možnosť kúpy čerstvého mlieka, neváhajte. Je oveľa zdravšie a chutnejšie, ako mlieko, ktoré nájdete v supermarketoch. 

Mliečne výrobky

Korbáčiky, parenice, uzlíky, tvaroch... Čokoľvek podomácky vyrobené z mlieka má neskutočnú chuť a hodnotu. Samozrejme ak sa pustíme do výroby, je dôležité mať dostatok vedomostí a skúseností o výrobe. 

 

Ceny domácich výrobkov síce sú vyššie, ale pokiaľ to je v našich možnostiach, mali by sme uprednostniť takéto výrobky. Jednak tým podporíme našich predajcov, ale získametak aj kvalitné výrobky.

 

Pokiaľ sa chcete pustiť do výroby a následne predaja domácich výrobkov, je podstatné mať potrebné vybavenie, skúsenosti, potravinársky preukaz a celkovo prispôsobené podmienky pre výrobu a predaj.