Povolania pre extrovertov

Povolania pre extrovertov

31.01.2020

Nevieš sa rozhodnúť, ktoré povolanie by sa ti najviac hodilo? Si komunikatívny, rád sa bavíš s ľuďmi, miluješ byť stredom pozornosti? Ak si odpovedal áno, si tu správne.

Ako sa extrovert odlišuje od introverta?

Introvert svoju vnútornú energiu berie zvnútra, je skôr zahľadený do svojho vnútorného sveta. Extrovert naopak svoju energiu čerpá z vonkajších zdrojov, to znamená, že sa rád stretáva s ľuďmi a najviac si odpočinie, keď je v niekoho spoločnosti. Extroverti radí riskujú, vedia rýchlo konať, čo sa môže brať pozitívne ako aj negatívne. Vedia sa rýchlo vynájsť a improvizovať. Radi bývajú stredom pozornosti a ľudí vždy pobavia, preto sú považovaní za spoločenské a kamarátske typy.

 

Pre extrovertné typy, ktoré by chceli pracovať priamo pre ľudí, vypočuť si ich trápenia a príbehy sú vhodné pozície ako:

 

Zdravotná sestra

Ide o prácu, ktorá vyžaduje mnoho vedomostí, láskavý prístup a hlavne schopnosť zvládať rôzne typy ľudí a vekové kategórie. Nejde o nijakú jednoduchú prácu, zdravotné sestry musia byť k dispozícii dňom aj nocou.

 

Psychológ

Práca, ktorá vyžaduje veľa počúvania a vcítenia sa do druhých. Rovnako ako psychiater alebo terapeut, aj psychológ potrebuje byť dobre vzdelaný, aby vedel čo najlepšie reagovať na druhú osobu. Práci s ľuďmi sa v tejto profesii nevyhneš. Na jednej strane je to o hlbokom cítení a na druhej o dobrej komunikácii.

 

Učiteľ

Starať sa a viesť mladé ročníky do popredia. Učitelia musia byť naučení práci s ľuďmi, či sa jedná o deti alebo ich rodičov. Najlepší učiteľ by mal svoje učivo dobre ovládať, ale ho aj dobre vyložiť.

 

Extroverti vedia veľmi dobre veci predať. Pokiaľ sa ich komunikačné schopnosti pestujú, vedia byť v svojej profesii jednotkou. Ak máš rád zdravú rivalitu a nikdy sa ľahko nevzdáš, vyskúšaj tieto profesie:

 

Obchodný manažér

Máš obchodného ducha a vieš dobre prezentovať? Pozícia obchodného manažéra je tá pravá pre charizmatických aktívnych extrovertov. Komunikácia s klientmi, starostlivosť o nich, ale ide aj o ich aktívne vyhľadávanie. Pri tejto práci sa určite nebudete nudiť.

 

Marketingový manažér

Ide o niečo podobné ako obchodný manažér. Marketingový manažér však pracuje najmä na prezentácii samotnej firmy a potrebuje udržiavať kontakty s reklamnými agentúrami.

 

Ako bolo vyššie spomenuté, extroverti sú skvelí zabávači. Užívajú si svoju slávu, radi nadväzujú nové kontakty a publikum im dáva silu. Typ extroverta, ktorý by chcel byť viac na očiach sú vhodné pracovné pozície ako: televízny moderátor, herec, spevák, zabávač či hudobník.