Povinná výbava firemného auta: čo všetko by vám v aute nemalo chýbať?

Povinná výbava firemného auta: čo všetko by vám v aute nemalo chýbať?

05.11.2022

Ak vysielate zamestnancov do terénu na služobných vozidlách povinná výbava auta je nevyhnutná a mala by byt’ zahrnutá v každom služobnom vozidle. Bez čoho sa nezaobídete a ktoré ďalšie autodoplnky a zariadenie poslúžia pri každodennom používaní vozidla a pri dlhších služobných cestách?

 

Ak sa chcete vyhnúť pokute, povinná výbava sa musí nachádzať v každom jednom automobile, ktoré jazdí na ceste. Pozrime sa na to, čo vám v aute nesmie chýbať u nás a v niektorých európskych krajinách, ktoré Slováci zvyknú navštevovať na služobné cesty najčastejšie.

Povinná výbava firemného vozidla

Povinná výbava osobného auta je jednou z podmienok, ktorú stanovuje § 44 ods. 14 zákon č. 106/2018 Z.z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Povinná výbava auta na Slovensku nie je platná neobmedzene. To, čo platilo dnes, už nemusí platiť o rok. Preto je vhodné, ak si tieto budete informácie overovať priebežne. Aktuálna povinná výbava osobného auta do 3,5 tony by mala obsahovať:

Homologizovaný prenosný výstražný trojuholník

Výstražný trojuholník musí byť homologizovaný podľa predpisu EHK č. 27 a musí byť vo vozidle v ochrannom kryte alebo obale. Ak kryt používať nechcete, musíte mať trojuholník uložený tak, aby naňho nevplývali vonkajšie vplyvy počas jazdy. 

Bezpečnostný reflexný odev

Bezpečnostný reflexný odev, najčastejšia vesta je povinnosťou pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje. Reflexné oblečenie musí byť v dosahu zo sedadla vodiča, musí byť vysoko viditeľné a spĺňať normu STN EN ISO 20471. Môže to tiež však aj iný odev, ktorý spĺňa technickú normu pre výstražné odevy (STN EN 471 + A1).

 

Čo sa týka farebnosti, na výber máte z troch povolených farieb: fluorescenčná oranžovočervená, fluorescenčná žltá, fluorescenčná červená. Najdôležitejšie je, aby vás v tomto odeve bolo vidno aj za zlých svetelných podmienok, vo dne aj za tmy.

Náhradné koleso s diskom a náhradnou pneumatikou a povinné náradie

Pri pneumatikách je nutné dodržať predpísaný druh a rozmer kolesa. Myslite na to, že na jednej náprave treba mať vždy dve rovnaké pneumatiky, preto tomu prispôsobte aj rezervu. Okrem náhradného kolesa s diskom a pneumatiky, musíte mať v aute aj potrebné náradie na ich výmenu a to kľúč na matice alebo skrutky a zdvihák.

Lekárnička

Obsah lekárničky musí byť neporušený, nepoužitý a vizuálne v poriadku. Od 1. mája je povinnou výbavou lekárnička rozdelená do štyroch modulov, každý so samostatnou dobou exspirácie. Súčasťou lekárničiek musí byť aj karta prvej pomoci, rýchly a jednoznačný návod na správne poskytnutie prvej pomoci pri život zachraňujúcich výkonoch a závažných poraneniach.

​​Povinná výbava pre ostatné vozidlá:

  • Nákladné vozidlá nad 12 ton musia mať na svojej hnacej náprave snehové reťaze a to od 15. novembra do 31. marca.

  • Motorové vozidlá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3,5 t by mali mať vo výbave zakladací klin, ktorý zabráni samovoľnému pohybu.

  • Hasiaci prístroj je nevyhnutnosťou pre nákladné vozidlá nad 3,5 t, autobusy s počtom do 22 miest na sedenie, traktory a samohybné pracovné stroje.

Povinná výbava auta – doklady

I keď doklady nie sú technickým vybavením vozidla, patria medzi podmienky, ktoré umožňujú jeho prevádzku. Ak nechcete dostať pokutu, pri vedení motorového vozidla ste povinní mať pri sebe aj tieto platné doklady:

  • Vodičský preukaz a/alebo iný doklad totožnosti (pas, občiansky)

  • Potvrdenie o povinnom zmluvnom poistení (PZP), pri vycestovaní do zahraničia aj zelenú kartu

  • Osvedčenie o evidencii (technické osvedčenie od vozidla)

  • Doklad o vykonaní technickej a emisnej kontroly

  • Doklad o zdravotnej a psychickej spôsobilosti (vodiči vo veku nad 65 rokov a vodiči kamiónov)

Čo nie je v povinnej výbave

K povinnej výbave osobneho automobilu nepatria elektrické poistky, náhradné žiarovky a ťažné lano. K povinnej výbave osobného automobilu nepatria elektrické poistky, náhradné žiarovky a ťažné lano, snehové reťaze (s výnimkou vozidiel ťažších ako 12 ton), a povinnosťou na Slovensku nie je ani hasiaci prístroj.

 

Automobilové doplnky sa môžu hodiť v každej spoločnosti. Komfortná výbava služobných áut je niečo, čo určite stojí za pozornosť. Či už vozidlá používajú predajcovia, vodiči zákazníckych služieb alebo manažéri, mali by byť pohodlné na riadenie a mali by byť vybavené príslušenstvom a zariadeniami:

  • GPS navigácia

  • Držiak na telefón. Bez ohľadu na to, či sa telefón používa na navigáciu alebo handsfree hovory počas jazdy, je vhodné vybaviť firemné autá univerzálnymi držiakmi na telefón s nastaviteľnou veľkosťou úchopu.

  • Autorádio

  • Káble a nabíjačky. V dnnesnej dobe moderných zariadení sa oplatí postarať sa po možnostiach nabíjania aj počas jazdy autom. Na tento účel nie je potrebné žiadne špeciálne vybavenie. Najčastejšie stačí použiť vhodný kábel, USB alebo adaptér.

  • Cúvací senzor a kamera. Cúvací senzor výrazne uľahčuje parkovanie a kamera umožňuje zaznamenávať jazdu, čo sa môže hodiť pri výpočte pracovného času aj pri riešení prípadných sporov napríklad po menšom rozbití alebo nehode.

  • Bluetooth pripojenie

  • Tempomat

  • Klimatizácia

 

Nakoniec by vám nemali v aute chýbať ani čistiace prostriedky na správnu údržbu auta ako čistič okien, papierové utierky a handričky či stierka na čelné sklo.

Povinná výbava auta v zahraničí 

Ak sa s automobilom ako zamestnanci vyberiete na cestu do zahraničia, je potrebné sa oboznámiť s tým, aká je povinná výbava v danej krajine, ale aj v tých, cez ktoré prechádzate. Povinná výbava v:

  • Česku je rovnaká ako u nás.

  • Rakúsku je taktiež totožná so slovenskou povinnou výbavou osobného automobilu.

  • Nemecku ste povinní mať výstražný trojuholník a odev iba v prípade, ak je auto, ktoré šoférujete, registrované v Nemecku. A v zimnom období treba mať so sebou snežné reťaze.

  • Poľsku je totožná s tou našou, výstražný odev musí mať každý člen posádky a povinný je aj hasiaci prístroj.

  • Chorvátsku taktiež potrebujete výstražnú vestu, trojuholník, náhradné koleso s pneumatikou a lekárničku treba mať aj ťažné lano

  • Slovinsku je povinná lekárnička, výstražný trojuholník aj náhradné poistky a žiarovky.

Bezpečnosť vozidla

Zamestnávatelia okrem toho musia zabezpečiť, aby vybavenie vozidiel bolo vhodné a bezpečné. Konštrukcia vozidiel používaných na verejných komunikáciách musí spĺňať zákonné normy. K tomu patrí: bezpečný spôsob nastupovania a vystupovania, vhodné a účinné brzdy, vhodné výstražné zariadenia, pohodlné sedadlá a bezpečnostné pásy

 

Preventívna údržba je tiež potrebná, aby sa zabránilo poruchám počas používania. Osobitnú pozornosť je potrebné venovať brzdovému systému, riadiacemu systému, pneumatikám, zrkadlám, ostrekovačom a stierače čelného skla a podobne. 


Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista