Oplatí sa ísť na vysokú školu?

Oplatí sa ísť na vysokú školu?

24.03.2022

Jednou z prvých otázok, ktoré rieši mladý absolvent strednej školy je, či bude pokračovať v štúdiu na vysokej škole, alebo pôjde pracovať. Svet dospelých nie je iba o voľnosti, zábave, ale i o povinnostiach a zodpovednosti. Po strednej škole si to každý prvýkrát plne uvedomí.

 

Stále váhaš nad tým, či na vysokú školu ísť, alebo sa radšej prihlásiť na úrad práce a hľadať zamestnanie? Nie si jediný. 

 

Netlač na seba

Stres v tejto situácii neprospeje ničomu. Určite sa nesnaž nasilu alebo pod tlakom rýchlo vyhľadať vysokú školu, prípadne zobrať akúkoľvek dostupnú možnosť. Miesto toho radšej pouvažuj, či by ti nepadla vhod pauza. 

Ročná pauza je bežná pri študentoch, čo si nie sú istý, či na vysokú chcú ísť. Dávajú si priestor na spoznanie svojich vlastných záľub a ambícií. Na vysokú školu sa môžeš preda prihlásiť kedykoľvek. Podstatné je, aby bol študent schopný zvládať študijný program a učeniu sa venovať naplno. 

 

Ak nechceš ísť na školu, vyskúšaj sa vzdelávať inde

Existujú odbory, ako napríklad medicína a právo, ktoré sa bez titulov neobídu. Iné sa však dajú svedomito nahradiť kurzami, stážami či praxou pomocou brigád. Toto je len zlomok :

  • Barista / čašník / kuchár

  • Stevard

  • Fotograf

  • Tréner 

  • Elektrikár 

  • Wellness pracovník

  • Dispečer dopravy

  • Admin e-shopov

  • Obchodný zástupca / Predajca
    a mnoho iných...



Ak chceš ísť na školu, podľa čoho sa rozhodneš? 

Pre vysokú školu má každý svoje vlastné požiadavky. Mnoho mladých ľudí sa rozhoduje podľa študijných programov, ktoré sú pre nich najperspektívnejšie. Medzi odbory s najvyššou zamestnanosťou sú informatika, ekonomika a strojárstvo

Potom je to kvalita školy, vyučujúcich a dostupnosť praxe. Určite by sa človek nemal rozhodovať iba podľa spolužiakov, alebo rodičov. 

 

Oplatí sa ísť na vysokú alebo je lepšie pracovať?

Rozhodnutie bude vždy na tebe. Na vysokú najčastejšie študenti prichádzajú priamo po strednej, kedy sú vedomosti ešte čerstvé. Je pravda, že časom sa informácie vytrácajú, dá sa to však obísť tým, že sem-tam si ich pripomenieš. Na vysokú školu budeš môcť ísť aj o rok, prípadne o viac. Podstatné je, aby si si vybral školu a odbor, ktorý ťa bude naozaj napĺňať a hodiť sa ti v živote.