Nepodceňujte psychickú nepohodu v zamestnaní

Nepodceňujte psychickú nepohodu v zamestnaní

05.12.2022

Rovnako ako fyzické ťažkosti, aj tie psychické je potrebné riešiť. Ak sa vo svojom zamestnaní cítite vyťažene, vyčerpane, všetko vás nudí a obťažuje je čas zistiť príčinu a zaujímať sa o to, ako situáciu zlepšiť. Prečítajte si o tom, kedy je potrebné oddychovať a aké môžu byť následky nepohody v zamestnaní. 

 

Život je občas hektický a v túžbe zarobiť čo najviac človek občas musí pracovať navyše. To však neznamená, že by ste si nemali nájsť čas na odpočinok. Pracovať alebo sa učiť sa bez prestávky rozhodne nemá. Nie je to zdravé, náš mozog a telo potrebú dostatočný čas na regeneráciu a obnovenie energie. Prečítajte si aké následky môže spôsobiť psychická nepohoda v zamestnaní.

 

Kedy by ste mali zvážiť odpočinok? 

  • Podráždenosť, zlá nálada

  • Pociťujete neustály stres a napätie

  • Máte nepravidlný spánkový režim, nespavosť

  • Nepravidelný jedálniček

  • Bývate časjtejšie chorý

  • Uzatvárate sa pred okolím alebo sa izolujete

 

Aké sú následky stresu a nepohody z práce?

 

Burnout

Syndróm vyhorenia je veľmi známy pojem. Každý môže padnúť za obeť tomuto snydrómu. Vyskytuje sa hlavne vtedy, keď je človek nadpriemerne vyťažený, v strese a nevie nájsť balans medzi svojím súkromím a kariérnym životom. 

Symptómy burnoutu sú rôzne, ale hlavne ide o neustály stres, neurozitu, pocity prázdnoty, neuspokojenosť a podobne. Tieto pocity však môžu prerásť až do vážnejších problémov, ako je napríklad nespavosť, depresia a úzkosť. 

 

Boreout 

Znamená chronický stav, kedy sa človek cíti v práci nenaplnený a vlastne všetko ho nudí. Práca, ktorá človeka neuspokojuje, v ktorej sa cíti, že si ho nikto neváži, nemá kam napredovať a nemá nijaké pozitívne impulzy spôsobuje tento stav. Človek sa cíti ako zombie, pričom sa prejavujú rovnaké príznaky ako pri burnoute. Taktiež môže prerásť do vážnejších duševných a fyzických ochorení. 

 

Práca je neoddeliteľnou súčasťou života, zabezpečuje nám všetky potrebné veci preživot. Avšak, stále je dôležité myslieť aj na svoje zdravie, zvážiť, či nie je čas trochu si odpočinúť a až následne sa znova pustiť do práce. Pravidelný odpočinok, malé potešenia a socializácia môžu veľmi pripeiť k tomu, aby ste objavili znovu chuť pracovať, aby ste sa uvoľnili a zrelaxovali si myseľ.