Naučte sa biznis angličtinu: 8 tipov, ktoré potrebujete vedieť

Naučte sa biznis angličtinu: 8 tipov, ktoré potrebujete vedieť

24.12.2022

Ak pracujete v medzinárodnej spoločnosti, alebo inom prostredí, kde vládne anglický jazyk, zvládnuť obchodnú angličtina je pre vás nevyhnutnosťou, aby ste mohli napredovať vo svojej kariére. Ponúkame vám niekoľko praktických a cenných tipy na zlepšenie vašich komunikačných zručností v angličtine nielen na pracovisku.

 

Keď si pri štúdiu angličtiny osvojíte nasledujúce dobré rady, pomôže vám to rýchlejšie si vybudovať slovnú zásobu, uchovať si nové informácie a zlepšiť svoje schopnosti aj v písaní. 

Aký je rozdiel medzi obchodnou a všeobecnou angličtinou?

Pravdepodobne ste už nie raz počuli výraz „obchodná angličtina“. Zamysleli ste sa však niekedy, čím sa obchodná angličtina líši od tej všeobecnej?

 

Pravdou je, že medzi nimi existuje viac podobností ako rozdielov. Obe si vyžadujú rozvoj základných zručností v oblasti čítania, písania a počúvania a samozrejme, veľa tvrdej práce. Aby ste vedeli efektívne komunikovať, je dôležité mať dobrý základ všeobecnej angličtiny. 

 

Tip: Angličtina je univerzálny jazyk a dohovoríte sa ním takmer vo všetkých krajinách. Jej základy využijete aj pri svojom cestovaní po Európe s rodinou či priateľmi. Tak neváhajte a precvičte si svoju angličtinu počas dovolenky pri mori alebo pri návšteve najlepších aquaparkov Španielska.

 

Obchodná angličtina sa skôr zameriava na konkrétnu anglickú gramatiku, slovnú zásobu, témy a zručnosti, ktoré sú použiteľné na pracovisku a umožňujú vám lepšie komunikovať vo svete biznisu. Zahŕňa aj témy, ktoré sú relevantné pre špecifické odvetvie alebo spoločnosť, napríklad právo, financie, medicína, IT alebo marketing.

 

Štúdiom obchodnej angličtiny môžete zlepšiť svoju celkovú znalosť anglického jazyka a zamerať sa na oblasti, ktoré vám pomôžu dosiahnuť vaše kariérne ciele. Môže ísť o čokoľvek, od naštartovania vašej novej kariéry, hľadania novej práce, zvýšenie platu až po pocit väčšej istoty vo vašej pracovnej pozícii. Nech už sú vaše dôvody akékoľvek, štúdium obchodnej angličtiny môže prispieť k vášmu profesionálnemu pokroku a bude pre vás veľmi obohacujúce aj do budúcnosti.

 

Aj keď každý dôvod, pre ktorý ste sa rozhodli študovať angličtinu je skvelý, základné jazykové kurzy vám neposkytnú všetky nástroje, ktoré potrebujete na komunikáciu vo svete podnikania. Ak chcete pracovať v anglicky hovoriacej krajine alebo podnikať na medzinárodnej úrovni, budete potrebovať špeciálne zručnosti a vedomosti.

Prečo sa začať učiť obchodnú angličtinu?

Výber zamestnancov v dnešných nadnárodných spoločnostiach už nie je obmedzený iba geografiou. Firmy vytvárajú tímy plné globálnych talentov z rôznych častí sveta, a preto je efektívna komunikácia pre úspech v multikultúrnom svete dôležitá. Angličtinu ako spoločný jazyk globálnej komunikácie, inovácií a obchodu zavádza čoraz viac spoločností, a to v internej aj externej komunikácii. Vďaka komunikácii v jedinom jazyku je všetka dokumentácia prístupná každému v spoločnosti bez ohľadu na to, kde sa zamestnanec nachádza. Naučiť sa hovoriť cudzími jazykmi a po anglicky už nie je len bonusom – teraz sa stáva nevyhnutnosťou.

 

Svet podnikania má svoj vlastný slovník, do ktorého musíte preniknúť. Obchodná angličtina má však nielen odlišnú slovnú zásobu, ale aj iný štýl písania. Obchodné dokumenty v angličtine sú známe tým, že sú zložité a dodržiavajú prísne pravidlá formátovania, používania jazyka a etikety.

 

Táto etiketa je dôležitá aj v obchodných situáciách tvárou v tvár. Je nevyhnutné naučit’ sa nielen terminológiu a pravidlá písania, ale aj to, ako sebavedomo a profesionálne hovoriť s podnikateľmi z celého sveta.

8 tipov, ako sa naučiť angličtinu rýchlo a efektívne

Hoci je úplne v poriadku, ak ste sa rozhodli učiť sa vlastným tempom, tieto tipy a zdroje vám pomôžu naučiť sa angličtinu rýchlo a efektívne.

  1. Stanovte si priority

Nemôžete sa naučiť všetky obchodné výrazy naraz. Vyberte si, čo sa potrebujete naučiť prioritne a čo je pre vás momentálne najdôležitejšie. Urobte si zoznam konkrétnych scenárov, v ktorých budete potrebovať angličtinu – telefonické rozhovory, písanie e-mailov, vyjednávanie, prezentácie, porozumenie na konferencii alebo smalltalk s kolegami. Začnite sa učiť a zbierať najbežnejšie frázy, ktoré v konkrétnych situáciách budete potrebovať.

  1. Precvičujte

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa často necítite stopercentne sebaisto, keď používate angličtinu, môže byť to, že ste jednoducho nehovorili dostatočne. Prepnite z pasívneho na aktívne učenie! Naučili ste sa variť čítaním knihy receptov? Asi nie. Najväčší majstri varechy sa museli prekúsať mnohými spálenými jedlami.

 

S obchodnou angličtinou je to podobné – treba vkročiť do kuchyne a občas sa trochu popáliť. Precvičujte vždy, keď máte príležitosť, nebojte sa robiť chyby a nerobte si starosti s tým, že musí byť vždy všetko a hneď dokonalé.

 

Potrebujete v angličtine čo najviac komunikovať. Nájdite ľudí, s ktorými môžete hovoriť po anglicky a dobre ich počúvajte. Naplánujte si virtuálne stretnutia s kolegami zo zahraničia, rozprávajte sa na obchodných stretnutiach, organizujte spoločné brainstormingy.  Možnosti sú nekonečné. 

 

Ak to myslíte so zdokonalením svojej obchodnej angličtiny naozaj vážne, prihláste sa na kurz s odbornými inštruktormi. Preskúmajte naše programy obchodnej angličtiny alebo nás kontaktujte a získajte školenie angličtiny prispôsobené vašim špecifickým potrebám.

Pamätajte, že učenie sa praxou je najefektívnejší spôsob, ako sa naučiť angličtinu hravo a efektívne.

  1. Nestresujte

Stres a obavy sú vašimi najväčšími nepriateľmi, najmä, keď hovoríte v cudzom jazyku. Keď píšeme, môžeme si dať čas a premýšľať o slovách, ktoré chceme zvoliť. Môžeme použiť slovník alebo niekoho požiadať o pomoc. Pri rozprávaní a počúvaní nie je čas premýšľať, čo často spôsobuje úzkosť a môže to spôsobiť to, že stratíte sebadôveru. Tej nepridáva ani fakt, že pracovisko nie je vždy tým najuvoľnenejším miestom a obchodná angličtina môže byť niekedy naozaj zradná. Netrápte sa. Ak zabudnete na konkrétne slovo, skúste ho vysvetliť inými slovami. Ak ste niečomu nerozumeli, požiadajte o vysvetlenie. Je to v poriadku.

  1. Prihláste sa do online kurzu

Absolvovanie online kurzu je ďalší skvelý spôsob, ako študovať základy biznis angličtiny. Stane sa solídnym základom pre vaše porozumenie aj prax. Môžete si vybrať kurz na základe vašich cieľov a aktuálnej úrovne vedomostí. Nájdete aj špecifické kurzy pre medzinárodný obchod, písanie, čítanie a mnohé iné.

  1. Nájdite si partnera na rozhovor

Ako sa hovorí, najlepšie sa učí v praxi. Keď si nájdete parťáka na konverzáciu z vášho odvetvia, pomôže vám to vtiahnuť vás viac do praxe a umožní otestovať si vaše momentálne schopnosti. Vďaka pravidelnému rozprávaniu po anglicky vám slovká a spojenia utkvejú v pamäti oveľa lepšie ako pri čítaní alebo písaní. Bez v konverzácie v angličtine nebudete vedieť identifikovať svoje slabé miesta. A koniec-koncov, aký má zmysel učiť sa nový jazyk, ak ho nebudete používať v komunikácii v reálnom živote?

  1. Čítajte noviny a obchodné webové stránky 

Dokonca aj v krajinách, kde angličtina nie je prvým jazykom, nájdete noviny v anglickom jazyku. Prelistovať si pravidelne v sekcii obchodných správ anglických novín bude veľkou pomocou pre vaše schopnosti porozumieť písanému jazyku. Navyše, takýmto zaujímavým a zábavným spôsobom učenia sa získate prehľad o tom, čo sa deje vo svete nielen v oblasti obchodu, ale aj módy, umenia či politiky.

  1. Sledujte televíziu a filmy 

Sledovanie televízie môže znieť ako lenivý spôsob učenia sa, ale skutočne môže pomôcť. Ak sa ponoríte do angličtiny a zvyknete si ju denne počúvať, určite sa zlepšíte. Sledovanie televíznych relácií v cudzom jazyku je skvelý spôsob ako sa naučiť množstvo nových slov a fráz, ktoré si môžete pridať do svojej slovnej zásoby a zoznámiť sa s radom rôznych prízvukov.

 

Relácie a filmy vás naučia konverzačnú angličtinu a neformálne slangové výrazy, ale môžu vám pomôcť aj s obchodnou angličtinou, ak si vyberiete tie správne. Zvoľte si filmy s obchodnou, finančnou alebo politickou tematikou, ako napríklad:

  • Wall Street

  • Mad Men

  • Wolf of Wall Street

 

Takto sa sledovaním televízie, samozrejme, môžete naučiť aj napríklad nemčinu, francúzštinu a iné jazyky. 

  1. Kontrola pred spaním

Váš mozog počas spánku spracováva nové informácie. Skúste si rýchlo prečítať (nie študovať, len prelistovať) dôležité slová alebo lekcie, ktoré ste sa v ten deň naučili. Takouto jednoduchou dennou kontrolou tesne pred spaním váš mozog počas spánku tieto informácie lepšie spracuje, čo pomôže tieto vedomosti uložiť lepšie vo vašom mozgu.

 

Ak ste sa ešte stále neodhodlali do bifľovania anglických slovíčok sveta biznisu, teraz je ten správny čas. Biznis angličtina vám otvorí nové dvere vo vašom kariérnom postupe, zblíži s ľuďmi z celého sveta, dodá sebavedomie, upevní pozíciu na pracovnom trhu. A navyše, užijete si pri jej učení aj veľa zábavy!



Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista