Nájdi harmóniu medzi súkromným životom a zamestnaním

Nájdi harmóniu medzi súkromným životom a zamestnaním

19.05.2022

Mnoho ľudí má dnes chaos v usporiadaní si času, najmä ak sa to týka práce. Vďaka modernej technológii a internetovému pripojeniu zabúdame, že by nejaké hranice medzi súkromím a zamestnaním mali existovať. Dovŕšenie tohto balansu je však veľmi podstatný pre udržiavanie zdravého životného štýlu.

Čo s nami robí neustála práca? 

Práca by nám nemala zasahovať do súkromia. V živote jedinca nastáva veľký chaos a hlavne, neostáva nijaký čas na podstatné a cenné veci v jeho živote. 

 

Disharmónia zamestnania a súkromného života vedie k životu v samote. Ak postavíš prácu na prvé miesto, pravdepodobne, kvôli nej vynecháš i mnoho cenných okamihov života, ktoré by si mohol tráviť so svojimi priateľmi alebo rodinou. Nenechaj sa prácou izolovať od ľudí.

 

Za druhé, neustála práca vyčerpáva mozog. Po čase prepracovania prichádza únava a vyčerpanie. Bez oddychu sa telo neregeneruje, mozog je menej produktívny a týmto spôsobom si môžeš vážne poškodiť reputáciu v práci. 

 

To nie je všetko, relax je dôležitý a podporuje naše zdravie. Práca neraz spôsobuje vysoký stres a úzkosti, čo imunite nijako neprospieva. Preto vie dlhodobé vystavenie sa stresovým a vypätým situáciám zaútočiť na naše zdravie, spôsobiť rôzne choroby a nepríjemnosti v tele či psychike.

 

Ako dosiahnuť balans v oblasti práce a súkromia? Toto sú tvoje možnosti:

 

Začni od seba

Ak vieš, že si prirodzene chaotický človek alebo žiješ prevažne v hektickej atmosfére, je na čase aby si si upratal svoje veci. Kúp si diár alebo kalendár, ktorý budeš mať vždy pri sebe. Deň vopred ho vždy vytiahni a spíš si prirotné úlohy, ktoré za ten deň musíš urobiť, pripíš k nim aj orientačný čas. Všetky stanovené úlohy v danom časovom rámci sa snaž splniť. Pripomienka od nás: Nesnaž sa za jeden deň stihnúť úplne všetko, ak ti vyjde zvyšný čas, radšej si riadne odpočiň. 

 

Neber si toho viac ako zvládneš

Vedel si, že multitasking sa neopláca? Nie je vôbec efektívny, ak vôbec uskutočniteľný. Ak cítiš, že je niektorých úloh na teba veľa, potrebuješ pomôcť alebo ešte raz všetko vysvetliť, pokojne si vypýtaj pomoc. Snaž sa byť viac asertívny, uvedom si svoju hodnotu - nemusíš každého svojim výkonom uspokojiť. Podstatné je, aby si sa udržiaval v zdravej forme a v pozitívnom psychickom rozpoložení. 

 

Vypni počítač a odpočívaj!

Niekedy práca nutí do nekonečného sledovania nových notifikácií a e-mailov. Nie je to zdravé a určite to nejedného veľmi stresuje. Ak raz vypneš počítač, dokončíš úlohu, ktorú si si na deň zadal, v tom prípade už do neho nepozeraj vôbec! Choď sa venovať veciam, ktoré ťa uvoľnia a bavia. 

 

Odpočívaj podľa potreby 

Ako sme vyššie spomenuli, nedostatočný odpočinok či spánok vie v tele narobiť peknú šarapatu. Pokiaľ si nechce znehodnocovať zdravie, mal by si pravidelne, aj pomedzi prácu, odpočívať. Nemusí to byť spánok, môžeš sa ísť prejsť, vyvenčiť psa, nachvíľu si pomeditovať alebo zacvičiť. 

 

Udržiavaj si dobré vzťahy v kolektíve

Nielen v práci, ale aj v súkromí sú dobré vzťahy veľmi podstatné. Každý potrebuje niekoho komu môže veriť, zveriť sa mu alebo sa opýtať o pomoc. Pomáhaj svojim priateľom z práce aj domova, oni ti to určite oplatia, keď to budeš najviac potrebovať.