Myslíte, že ste sa v práci vyskytli iba náhodou? Možno trpíte syndrómom podvodníka

Myslíte, že ste sa v práci vyskytli iba náhodou? Možno trpíte syndrómom podvodníka

19.04.2022

Mali ste už v práci pocit, že do tohto kolektívu nezapadáte a vaše vedomosti sú proti vašim kolegom mizivé? Neznesiete pochvalu a myslíte, že ste sa na svoju pozíciu dostal iba náhodne? Čo je to syndróm podvodníka a aké sú jeho symptómy? To všetko vám v našom článku vysvetlíme. 

 

Čo je to “imposter syndrome”?

Syndróm podvodníka (impostor syndrome) je psychický stav človeka, ktorý pochybuje o svojich znalostiach, silných stránkach, zručnostiach alebo talente. Väčšinou nevie prijať ani svoje dosiahnuté ciele a úspechy v práci. 

Syndróm podvodníka môže postihnúť kohokoľvek. Najčastejší je u ľudí, ktorí prijali nové zamestnanie a svoje prostredie poriadne nepoznajú. Iným však fenomén podvodníka môže ostať aj celý život.

 

Čo definuje syndróm podvodníka? 

 

Strach z neúspechu 

Jeden z najzákladnejších prejavov syndrómu podvodníka je, že sa veľmi bojí neúspechu, verí, že na momentálne zamestnanie nemá a toto miesto vlastne zíkal úplne náhodou. Vôbec si pritom nevie uvedomiť svoj talent, schopnosti alebo zručnosti, v ktorých vyniká.

 

Tlak prostredia

Človek postihnutí imposter syndrome si vytvára klamlivú predstavu akéhosi tlaku okolia. Verí, že jeho kolegovia a šéf od neho čakajú vždy viac než naozaj povedia a on nebude schopný to splniť. 

 

Vidia iba cieľ a nesústredia sa na proces

“Imposteri” zabúdajú, prečo ich kedysi táto práca bavila. Sústredia sa na cieľ, dokončenie úlohy a hlavne všetko urobiť ako sa má. Zabúdajú si však užívať proces a zo zamestnania sa stáva ťažká rutina. Pokiaľ sa bude takto pokračovať je možné, že čoskoro zamestnanec ucíti vyhorenie. 



Neuvedomujú si svoje schopnosti 

Takýto ľudia nevedia oceniť svoj talent, zručnosti a vedomosti. Veľa z nich si myslia, že svoje silné stránky im boli priradené úplne náhodne a že to nie je pravda. 

V skutočnosti väčšina z ľudí so syndrómom impostera majú nízke sebavedomie a vedie k depresiám a úzkostiam. 

 

 Aké následky očakávať, ak so syndrómom podvodníka nebudete nič robiť

  • Depresia

  • Úzkosť

  • Vyhorenie 

  • Frustrácia

  • Nízke sebavedomie

  • Hanba

  • Strach

 

Čo sa dá so syndrómom podvodníka robiť? 

 

Prvým úplne samostatbým krokom v zbavení sa syndrómu podvodníka v svojom zamestnaní je retrospektívne nazrieť so histórie svojho zamestnania. Čo všetko ste boli schopný úspešne dokončiť, aké pochvaly ste si za celé zamestnanie vypočuli? 

 

Taktiež sa pokúste trochu viac oslavovať a tešiť sa zo svojich úspechov. Nemôžete ich donekonečna prehliadať a neodmeniť sa. Zájdite si za odmenu na masáž, kúpte si nové šaty alebo si niečo chutné navarte. 

 

Socializujte sa! Práca nie je jediná radosť zo života. Vaši priatelia a rodina vám určite radi pomôžu, poradia alebo sa s vami iba porozprávajú a budete si môcť konečne uľaviť. 

 

Je úplne v poriadku si priznať chyby. Pomocou nich sa učíme a dokážeme napredovať. Syndróm podvodníka chce zabrániť robeniu chýb, vy ich však potrebujete prijať a zmieriť sa s nimi.

 

Nezabúdajte - nikto nie je dokonalý a nemusíte byť ani vy. Kolegovia i vaši nadriadení majú z vás určite radosť.