Moderný životopis či klasika? Čo je lepšie?

Moderný životopis či klasika? Čo je lepšie?

09.10.2019

Ak máš dilemu, ktorá forma sa hodí na aké povolanie? Máme pre teba článok. Je v dnešnej dobe naozaj CV tak podstatné, nie je pohovor dôležitejší? No, životopis ťa na svoj prvý pohovor môže dostať, preto je dôležité mať ho správne napísaný a prípadne sa s ním trochu pohrať.

Áno, generátor životopisov alebo samotný Word sú klasiky pri tvorbe obyčajných životopisov. A čo tak grafické programy? Ak ich ovládaš máš veľkú výhodu, môžeš si tak vytvoriť svoj vlastný originálny životopis. Dôležité je, aby si vedel, v ktorých zamestnaniach ho využiť.

Ak sa hlásiš na pozíciu grafika, nie je o čom. V tomto odbore je stále veľa záujemcov, a tým pádom je konkurencia skutočne veľká. Využi svoju kreativitu a ukáž, aký si jedinečný. Radi ti ďalej rozpovieme, ktorým veciam sa radšej vyhýbať a ktoré prijať.

 

Tradičné životopisy

Sú to formy, ktoré sú už úplne v obehu, využívať ich môže každý. Od toho, ktorému sa nechce popracovať na svojom vlastnom prejave, alebo ten, ktorého zamestnanie to naozaj nepotrebuje. Ide napríklad o pozície ako skladník alebo predavač v potravinách. Veľakrát sa však mladí ľudia vedia hlásiť aj na populárnejšie pozície, ako je napríklad grafika, web dizajnér a pod. Vtedy je podstatné využívať svoje znalosti z odboru a ukázať sa.

 

Čo sa hodí?

Pridaním napríklad infografiky sa môže tvoj životopis posunúť na úplne inú úroveň. No stále nie je treba nič preháňať. Je to tak aj s pridávaním tvarov alebo farieb. Farby vyberaj tak, aby moc nekričali, ale zaujala ich kombinácia.

Fonty, sú tiež podstatná vec. Odporúča sa siahnuť po klasike, no dá sa s tým experimentovať. Najlepšie je ak zvolíš jednotný štýl pre písmo, ktoré budeš na jednotlivé časti životopisu používať. Ak zvolíš zlú kombináciu písma alebo farieb, vie to potom veľmi miasť až iritovať a to nechceme.

Nezabúdaj svoj výtvor priebežne kontrolovať, či všetko sedí a či je zarovnanie presné. Vie to potom viesť k úsudkom, že si moc detailne nepracoval. Ver, že po vytlačení alebo pri prezeraní si tvojho životopisu, zamestnávateľ môže zaznamenať patričné chyby, ktoré by sa dobrému grafikovi nemali diať.

 

Nezabúdaj aj na svoju gramatiku! Podstatné a základné veci je potrebné dodržiavať, čo všetko má v životopise byť, tam byť musí. Ak si od teba zamestnávateľ vypýtal aj motivačný list, nezabudni ho zladiť so svojím životopisom. Treba udržiavať konzistentnosť.