Lenivci a ich kladné stránky

Lenivci a ich kladné stránky

05.02.2020

„Na uskutočnenie ťažkej práce si vyberám lenivého človeka. Pretože lenivý človek nájde jednoduchý spôsob, ako túto prácu zvládnuť.“ —  Bill Gates

Súhlasíš s týmto slávnym výrokom Billa Gatesa? Ak si zvedavý, prečo sú ľudia mnohokrát v kariérnom živote úspešnejší, máme pre teba odpoveď!

V našej spoločnosti sa stretávame s rôznymi formami lenivosti. Je to napríklad hranie videohier, chybne označované ako ničnerobenie. Asi to tak celkom nie je- vie sa, že videohry sú pre veľa mladých prospešné- podporuje logické a strategické myslenie, logistiku alebo manažment. (Samozrejme, nič sa nemôže preháňať.)

Ide v podstate o to, že ľudí, ktorých často označujeme za lenivých, leniví vôbec nie sú. Na rozdiel od ľudí, čo si radšej idú zabehať, upracú byt alebo idú do posilňovne, „leniví“ ľudia dávajú prednosť mentálnej aktivite.

 

Čo to znamená?

Leniví ľudia majú väčšiu potrebu po poznaní. Ak sa ti zdá, že človek iba nečinne leží, môže to znamenať, že sa zahĺbil do nejakého ťažkého problému. Títo ľudia k tomu majú sklon, nezačnú sa až tak rýchlo nudiť, ako aktívne typy ľudí. Dokážu dlho obsedieť aj ležať, tak dlho pokiaľ je ich myseľ zmysluplne zamestnaná.

 

Vyber správny typ lenivca

Nie je lenivec ako lenivec. Existujú aj také typy, ktoré si svoju prácu nedokážu vôbec vážiť, ich hlavným záujmom je prokrastinácia, nemajú záujem o nič a tým pádom nemajú jasný cieľ. Svoju prácu väčšinou flákajú, čo firme nijako neprospieva.

 

Správny typ „lenivca“ má tieto vlastnosti:

 

Majú svoje hobby

Aktivita mimo práce sa možno zdá ako vec navyše, ale je veľmi podstatná. Umožňuje človeku odpútať sa od práce, zbaviť sa stresu a samozrejme, myslieť aj na niečo iné ako sú pracovné povinnosti.

 

Nestrácajú čas

Leniví zamestnanci vedia pracovať s časom. Vedia, že po práci sa im už nebude chcieť robiť nič a preto sa snažia všetko doriešiť načas a čo najskôr. Sú mimoriadne efektívni, pretože sa snažia hľadať čo najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie- so svojou vynaliezavosťou sa k nim aj dostanú.

 

Nestresujú sa

Neznamená to, že im je všetko jedno. Svoju prácu berú zodpovedne, ale vedia si udržať svoj kľudný prístup. Odzrkadľuje sa to v jeho organizovanosti- preberá vždy bod po bode, nikdy nie všetko naraz.

 

Žiadny multitasking

Dobre vedia, že multitasking je vec, ktorá projektu veľakrát skôr uškodí, než pomôže. Vybavujú veci jednu po druhej. Tým pádom majú prehľad o svojej práci a nestrácajú sa v nej.

 

Veria svojmu tímu

„Leniví“ manažéri vedia, že ide o čas, najmä ak sa rieši komplikovaní projekt. Svoj tím musia veľmi dobre poznať a prideliť úlohy.  No nie sú zástancami mikromanažmentu, preferujú uvoľnenejšiu atmosféru na základe dôvery.