Ktoré zamestnanie má priemerne najvyšší plat?

Ktoré zamestnanie má priemerne najvyšší plat?

12.03.2020

Premýšľaš v poslednej dobe kam na školu alebo akým kariérnym svetom sa vydať? Možno ťa poteší aj tento článok. Tu sa dozvieš, ktoré zamestnanie je na Slovensku najlepšie platené a ktoré najmenej.

Prichádzajú maturity a po nich nástup do novej školy -kto chcel išiel na vysokú a druhá skupina pracovať. A na aký odbor sa oplatí študovať? Možno sa aj ty nachádzaš v takejto situácii a premýšľaš čo ďalej. Zisti, ktoré zamestnania na Slovensku zarábajú najviac.

 

Vrcholný manažment

Priemerný plat v hrubom: 3 535 €

A kto to je na prvom mieste? Generálny riaditeľ, pozícia ktorá priemerne zarába od 2 310 – 9 819 €. Vrcholný manažment v rebríčku najlepšie platených prác prosto boduje. Sú tu aj iné pozície ako je napríklad country manager alebo riaditeľ IT, ktorí sa na svoj plat tiež nemôžu sťažovať. Generálni riaditelia sú prosto špička ľadovca- každé ich rozhodnutie je veľmi dôležité a stará sa o iných riaditeľov a vedúcich oddelení. Táto práca je veľmi stresujúca a niet sa čomu diviť.

 

Informačné technológie

Priemerný plat v hrubom: 1 924 €

Jednou z dobre zarábajúcich pozícií v tejto oblasti je IT architekt s priemerným platom od 2 075 – 4 439 €.  IT architekt sa starajú o navrhovanie technickej architektúry informačných systémov podľa požiadaviek klienta. Taktiež potrebujú vedieť zodpovedať za voľbu vhodnej softvérovej a hardvérovej infraštruktúry. Prostredie IT však ponúka aj viac dobre platených pozícií ako je napríklad Cloud špecialista, IT projektový manažér, systémový inžinier ...

 

Manažment

Priemerný plat v hrubom: 1 949 €

 

Tretie miesto najlepších platov obsadil manažment. Najvyššie platené miesto je Account director s priemerným platom 1 514 – 5 578 € mesačne. Account director potrebuje udržovať dobré vzťahy s kľúčovými klientami, zúčastňovať sa stretnutí s nimi a zistiť tak ich ciele a požiadavky. Taktiež vytvára marketingové stratégie a prezentácie. Táto pozícia obsahuje ešte veľa iného, ale ak by si mal záujem o prácu v manažmente pozri si aj pozície ako sú finančný manažér, IT manažér alebo irt director a i.

 

Naopak niektoré pracovné oblasti sú ocenené opačným dielom, ktoré to sú?

 

Textilný, kožiarsky a odevný priemysel

Priemerný plat v hrubom: 682 €

 

Ak je človek skutočne šikovný a zamestná sa ako odevný návrhár či konštruktér strihov, je možné, že jeho plat sa môže dostať až k 1 251 € v hrubom na mesiac Na druhej strane zamestnanie, ktoré zarába najmenej z tohto rebríčka je krajčír. Plat krajčírov sa pohybuje od 580 až 745 € v hrubom na mesiac. Čím je to spôsobené? Remeselnú výrobu odevov nahradili masívny dodávatelia zo zahraničia a keďže ľudia módu milujú a dá sa zakúpiť lacno, uprednostňujú jej dovoz.

 

Pomocné práce

Priemerný plat v hrubom: 712 €

 

Anketár, Au pair, hosteska alebo robotník dokážu zarobiť určite viac. Pokiaľ si šikovný a dokážeš s zamestnať na dobrom mieste, nebude problém, aby sa tvoj plat dostal aj vyššie. Zamestnania ako je upratovačka, pomocný pracovník sú na tom o niečo horšie, ale pokiaľ sa chce dá sa z toho vyťažiť veľa.

 

Služby

Priemerný plat v hrubom: 913 €

 

Do tohto okruhu patrí napríklad kaderník, kozmetička, kvetinár, kurič, stylista a podobne. Všetky tieto zamestnania sú na tom lepšie než predchádzajúce, hlavne ak je chuť pracovať.