Klamstvo v životopise vraj nie je nezvyčajné

Klamstvo v životopise vraj nie je nezvyčajné

05.10.2020

Áno, mnoho ľudí si pri tvorbe životopisu svoje kvality o niečo prilepšia – je však rozdiel tvrdiť, že ste v niečom lepší, ako povedať, že viete niečo o čom nemáte ani poňatia.

 

Klamstvo v životopise nie je nič nezvyčajné. Každý sa snaží obhájiť svoju pozíciu na pohovore – niekedy sa však preceníme. Preto je niekedy klamstvo nechcené, avšak nájdu sa aj prípady, kedy človek zámerne klame – napríklad preto aby dostal vyššie finančné ohodnotenie, ale aj pre lepšiu mienku o ňom. Výsledok oboch klamstiev je však väčšinou rovnaký.

TOTO sú hlavné dôvody, prečo by si v životopise nemal klamať:

 

Klamstvo ťa doženie

Ako sa vraví: Lož má krátke nohy a preto ďaleko nedôjde. Ako väčšinu život naučil, na najväčšie klamstvá sa väčšinou príde a pokiaľ ide o klamstvo v životopise – zamestnávateľ alebo personalista nemá problém si ťa hneď na prvom pohovore preklepnúť, tým pádom skúsiť, či všetko, čo si napísal do životopisu alebo motivačného listu je pravda.

 

Jedno klamstvo smeruje k ďalšiemu

Presne tak, pokiaľ už raz klamať začneš, nebudeš môcť odrazu prestať. Samozrejme, napokon pohovor alebo technické znalosti môžu prezradiť tvoje slabiny. Budeš musieť byť veľmi dobrý klamár, aby si dokázal improvizovať.

 

Stres a strach

Ak si dostal tú prácu, ktorú si tak veľmi chcel, tak pravdepodobne to bude pre teba po čase iba stres. Pokiaľ sa nebudeš riadne vyznať, do vecí, ktoré budeš mať robiť, tak čo hodláš spraviť? Sú pravdepodobne iba dve možnosti – rýchlo sa učiť alebo naďalej iba improvizovať.

 

Pokazíš si príležitosť dostať túto prácu

Ak sa na tvoje klamstvo príde pokazíš si meno. Firma, do ktorej si sa chcel teraz pridať ťa už pravdepodobne nikdy nezamestná. A pokiaľ si bol z tejto práce vyhodený kvôli klamstvu – je možné, že ti tvoj bývalý šéf môže poslať negatívnu recenziu.

 

Oplatí sa teda klamať v životopise? Nie. Aj napriek tomu že to väčšina z nás robí, nikdy to nie je dobrá možnosť ako začať v novej práci. Svoj životopis tvor dôrazne a precízne – bez gramatických chýb a hlavne bez klamstiev. Je potrebné poznať svoje silné a slabé stránky a samozrejme z nich vyťažiť, čo najviac, nikdy sa však nepreceňuj.