Kedy sa mám hlásiť na úrade, keď som dokončil školu?

Kedy sa mám hlásiť na úrade, keď som dokončil školu?

27.08.2021

Absolventi stredných i vysokých škôl bývajú zmätení z toho, kedy sa majú ísť evidovať na úrad práce. Je to vlastne povinné? Aké výhody má úrad práce?

Skončil si školunemáš prácu? Je to situácia, v ktorej sa nájde mnoho absolventov stredných i vysokých škôl. Poradíme ti, kedy ti status študenta definitívne končí, kedy je potrebné ísť na úrad a aké výhody má evidencia na Úrade práce, rodiny a sociálnych vecí.

 

Titul stredoškoláka končí presne 31. augusta, čo znamená, že od septembra buď budeš pokračovať v štúdiu alebo si nájdeš prácu. Po tomto dátume taktiež končí možnosť tvojich rodičov uplatňovať si rodičovský príspevok.

Absolventi vysokej školy to majú individuálnejšie. Totiž, záleží na tom, kedy urobia štátne skúšky. Takže od dátumu ukončenia štátnych skúšok už oficiálne nie sú študentami.

 

Ako to je s úradom?

Asi to málokto vie, ale evidencia na Úrade práce, rodiny a sociálnych vecí nie je povinná. Každopádne, oplatí sa viac, ako keby si mal byť dobrovoľne nezamestnaný.  Ak si vyberieš poslednú menovanú možnosť a nebudeš prihlásený na úrade, poistenie za seba samého budeš musieť odvádzať sám zo svojich zdrojov.

Ak sa však zaeviduješ na úrade, budeš to za teba robiť štát.

 

Kedy ísť na úrad?

Prvý deň od ukončenia školy máš na to 7 dní. Pokiaľ to stihneš v tomto časovom termíne, nemusíš platiť nič. Ak to však nestihneš, zaevidovaný budeš až od dňa, kedy si poslal žiadosť o prihlásenie na úrad. Takže dni, kedy si nebol zaregistrovaný si budeš spätne preplácať z vlastných zdrojov.

 

Aké sú pozitíva prihlásenia sa na úrad?

Úrad práce, rodiny a sociálnych vecí ponúka radu výhod. Jednou a tou hlavnou je platenie za tvoje poistenie a pod. Okrem toho však ponúka aj radu príspevkov: príspevok na presťahovanie alebo príspevok na dopravu (ak dochádzaš za prácou).

V druhom rade ponúka zadarmo rekvalifikačné kurzy. Takže ak si vyštudoval neatraktívny odbor na trhu práce, prípadne nedoštudoval, môžeš sa do tohto programu zapojiť.