Jednoduché tipy a rady na čo myslieť pri praní a ako si ho uľahčiť

Jednoduché tipy a rady na čo myslieť pri praní a ako si ho uľahčiť

26.11.2021

Už ste niekedy priniesli vaše oblečenie do čistiarne, pretože ste si neboli istí, ako ho oprať správne? Nie je síce hanbou tak urobiť a v mnohých prípadoch je to dokonca nutnosť. Vedieť, ako prať oblečenie bez toho, aby ste ho akokoľvek poškodili, je základná životná zručnosť, ktorá si vyžaduje len trochu cviku.

 

Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť uľahčiť pranie aj v pohodlí vášho domova. 

Prečítajte si štítky

Etiketa na oblečení vám už napovie, ako oblečení správne prať a ako sa oň postarať. Konkrétne symboly vám prezradia, čo môžete a čo nie. Vo všeobecnosti však platí, že ak štítok niečo vyslovene zakazuje, nerobte to. Postupujte teda podľa pokynov a starostlivosť o vašu bielizeň bude jednoduchšia.

Oblečenie trieďte

Nie všetky látky a farby sa môžu prať spolu, takže je potrebné vytvoriť si hromady oblečenia podľa farby, ale aj typu materiálu. Oddeľte svetlé oblečenie od tmavého, aby si zachovalo svoju správnu farbu. Taktiež roztrieďte bielizeň podľa tkaniny alebo štruktúry. Ťažšie tkaniny, ako sú džínsy a uteráky, vyžadujú iný cyklus prania ako jemné kúsky alebo plachty. Jemné prádlo by sa mohlo v práčke poškodiť, tieto kusy oblečenia by ste mali vyprať oddelene pomocou špeciálneho cyklu.

 

Tip: Pred praním nezabudnite oblečenie, ktoré má potlač,  reflexné nažehľovačky alebo zips, prevrátiť naruby. 

Škvrny vyčistite ihneď

Špinu a škvrny by ste nemali nechať zaschnúť. Čo najskôr namočte škvrny do vody. Na fľaky od krvi alebo tuku použite vlažnú, alebo studenú vodu, na iné škvrny sa dá použiť aj teplá, alebo horúca voda.

Vyberte si správne nastavenie

Práčky majú rôzne nastavenia, ako napríklad teploty vody. Na oblečenie, ktoré je obzvlášť špinavé alebo páchnuce, použite horúcu vodu. Studenú vodu použité na tie veci, pri ktorom je väčšia pravdepodobnosť, že sa zrazia.

 

Tip: Máte správne poistenú domácnosť v prípade poruchy či vytopenia?

Koľko pracieho prostriedku?

Množstvo pracieho prostriedku, ktoré potrebujete, bude závisieť od veľkosti náplne pracky. Prečítajte si pokyny na pracom prostriedku, aby ste vedeli, koľko máte dať. Niektoré pracie prostriedky sú koncentrovanejšie, takže si vyžadujú menej množstva.

Bieliť alebo nie?

Ak máte oblečenie, ktoré je obzvlášť špinavé, alebo ak chcete, aby bolo čo najbielejšie, môžete pridať bielidlo. Ale aj tu treba byť' opatrní. Menej je viac.

Aviváž

Ak chcete, aby bolo vaše oblečenie mäkké a nadýchané, pridajte do prania aviváž. Práčky majú špeciálny zásobník na tekutú aviváž, ktorý naplňte na začiatku pracieho cyklu.

Rýchly postup na záver

  1. Skontrolujte štítky na oblečení

  2. Rozdeľte bielizeň podľa farby

  3. Rozdeľte bielizeň podľa hmotnosti materiálu

  4. Jemnú bielizeň perte oddelene alebo v špeciálnych vrecúškach

  5. Oddeľte oblečenie s mastnými alebo inými škvrnami

  6. Zvoľte správny prací cyklus

  7. Nastavte spravnu teplotu vody

  8. Pridajte prací prostriedok a aviváž či iné prípravky

  9. Naplňte práčku bielizňou

  10. Všetko, čo teraz musíte urobiť, je už iba stlačiť tlačidlo a ste pripravení prať.