Hluk v kancelárii - ako ho eliminovať?

Hluk v kancelárii - ako ho eliminovať?

27.09.2023

Každý, kto pracoval v kancelárii, vie, že niekedy môže byť hluk rušivý až otravný. Či už ide o hučanie klimatizácie, šumiacu tlačiareň alebo hovory kolegov, vysoká hladina hluku nás nutí hovoriť hlasnejšie, aby sme boli počuť, čím sa ešte zvyšuje hluk. Okrem toho, v hlučnej kancelárii klesá naša schopnosť sústrediť sa na úlohy, čo môže viesť k väčšej chybovosti. 

 

Hluk v kancelárii môže mať vplyv aj na naše zdravie, pretože ľudia pracujúci v hlučnom prostredí sa cítia unavenejšie ako tí, ktorí pracujú v akusticky správne upravených priestoroch. Aj napriek tomu však na Slovensku neexistuje žiadna norma, ktorá by sa zaoberala hlukom v kancelárskych budovách. Ako teda znížiť hluk v kancelárii? Existuje niekoľko kreatívnych a netradičných spôsobov, ako to dosiahnuť.

Zvukové maskovanie

Zvukové maskovanie je technológia, ktorá produkuje zvuk, nazývaný tiež biely šum. Je to v podstate zvuk na pozadí, ktorý je navrhnutý tak, aby prekryl zvuky inej povahy v prostredí, ako sú hovory, kroky, zvuky z kancelárskej techniky a podobne.

 

Zvukové maskovanie je bežne používané v kanceláriách a iných pracovných priestoroch, kde sa vyžaduje sústredenie. Môže pomôcť zamestnancom zamerať sa na svoju prácu tým, že utlmí rušivé zvuky na pracovisku. Tiež môže pomôcť vytvoriť viac súkromia v otvorených priestoroch tým, že zamedzí šíreniu hovorov a iných zvukov medzi jednotlivými pracoviskami.

 

Zvukové maskovanie funguje na princípe vytvárania zvuku, ktorý je v rovnováhe so zvukovým prostredím. Tento zvuk je navrhnutý tak, aby bol príjemný pre ucho a nevyvolával nepohodlie. Príkladom tohto typu zvuku môže byť šum vetra, šumenie vody alebo tichý šum ventilátora. Tieto zvuky sú rozptýlené po celej kancelárii pomocou reproduktorov a môžu byť prispôsobené tak, aby zodpovedali hladine hluku v konkrétnom prostredí.

Akustické panely

Tieto panely môžu byť umiestnené na stenách kancelárie alebo na strope, aby pohlcovali a rozptyľovali zvuk. Niektoré panely môžu byť dokonca umelecky vytvorené tak, aby vyzerali esteticky a zároveň vytvárali akustickú izoláciu.

Zelené steny

Zelené steny sú v podstate vertikálne záhrady, ktoré sú umiestnené na stenách budov, vrátane interiérov kancelárií. Sú tvorené rôznymi druhmi rastlín, od tráv až po kvitnúce kvety, všetko závisí od preferencií a potrieb jednotlivých miest. 

 

Zelené steny sú vynikajúcou voľbou pre kancelárie, najmä pre tie, ktoré majú obmedzený priestor, alebo pre tých, ktorí chcú pridať trochu prírody a estetiky do svojho pracovného prostredia. Zelené steny môžu byť inštalované na akúkoľvek stenu vo vnútri budovy, vrátane tých v kanceláriách, konferenčných miestnostiach alebo recepcii. 

 

Zelené steny majú mnoho výhod. Okrem vizuálneho oživenia priestoru pomáhajú zlepšiť kvalitu vzduchu, pretože rastliny prirodzene odoberajú oxid uhličitý a uvoľňujú kyslík. Taktiež pomáhajú pri tlmení hluku, pretože rastliny pohlcujú a rozptyľujú zvuky, čím vytvárajú tichšie a kľudnejšie pracovné prostredie.

 

Ďalším benefitom zelených stien je ich prínos k zdraviu zamestnancov. Rastliny v interiéri môžu pomôcť znižovať stres a zlepšovať náladu, čo môže viesť k zvýšenej produktivite a spokojnosti zamestnancov. 

 

Výber rastlín pre zelené steny by mal byť urobený s ohľadom na svetelné podmienky a úroveň starostlivosti, ktorú môže kancelária poskytnúť. Niektoré rastliny, ako sú napríklad paprade, filodendrony alebo zamioculcas, sú ideálne pre interiérové zelené steny, pretože dobre rastú pri umiernenom svetle a vyžadujú minimum údržby.

 

Montáž zelených stien by mala byť vykonaná odborníkmi, aby sa zaistila správna inštalácia a následná starostlivosť o rastliny. Bežne sa na stenu umiestni špeciálna konštrukcia, do ktorej sa vkladajú rastliny. Táto konštrukcia zároveň zabezpečuje aj zavlažovanie a výživu pre rastliny. 

 

Zelené steny nielenže pridávajú krásu a prírodný prvok do kancelárskych priestorov, ale tiež prispievajú k lepšiemu prostrediu pre zamestnancov a k celkovej atmosfére na pracovisku.

 

Tip: Viete, aký vplyv môže mať hluk na váš spánok, jeho kvalitu a vaše zdravie?

Zvukovo neutrálny dizajn

Zvukovo neutrálny dizajn je koncepcia, ktorá sa v architektúre a dizajne interiéru čoraz viac uplatňuje. Základnou myšlienkou je, že prostredie by nemalo podporovať zbytočnú rezonanciu alebo iné formy hluku. Prakticky to znamená, že by ste mali pri plánovaní priestoru zohľadniť materiály, usporiadanie nábytku a iné prvky, ktoré môžu ovplyvniť zvuk.

 

Pri zvukovo neutrálnom dizajne sa často využívajú materiály, ktoré pohlcujú zvuk, ako je napríklad korkový obklad stien, podlahy pokryté kobercom alebo akustické panely. Tieto materiály zabraňujú tomu, aby zvuk odrážal od tvrdých povrchov a vytváral nežiaduce ozveny.

 

Dizajn priestoru môže tiež zohrávať dôležitú úlohu pri nižšej hladine hluku. Napríklad, v otvorených kanceláriách môžu byť stoly a pracovné stanovištia usporiadané tak, aby tvorili prirodzené bariéry, ktoré znižujú prenos zvuku. Rovnako môže byť vytvorené viacero menších zón alebo oddeľovaných priestorov, ktoré poskytnú viac súkromia a znížia celkovú hladinu hluku.

 

Zvukovo neutrálny dizajn tak umožňuje vytvoriť kancelársky priestor, ktorý je nielen funkčný a esteticky príťažlivý, ale tiež príjemný pre uši. Tento typ dizajnu môže výrazne prispieť k pohodliu a produktivite zamestnancov.

 

Použitie nábytku s mäkkými povrchmi

Mäkké povrchy na nábytku fungujú ako prirodzené zvukové bariéry, ktoré pohlcujú a tlmia zvuk, čím zabraňujú jeho šíreniu.

 

Kreslá, pohovky, závesy alebo koberec sú skvelými príkladmi kusov nábytku s mäkkými povrchmi. Tieto kusy nábytku, bytový textil a textilné dekorácie môžu pohlcovať zvukové vlny, ktoré by inak odrazili od tvrdých povrchov, ako sú steny alebo stropy, a vytvorili by nepríjemný hluk alebo ozvenu.

 

Okrem toho je nábytok s mäkkými povrchmi často považovaný za esteticky príjemný a môže byť súčasťou dizajnu interiéru. Môže byť vyrobený z rôznych materiálov a dostupný v rôznych farbách a štýloch, aby sa dal prispôsobiť špecifickým potrebám a vkusu každej kancelárie.

Používanie zvukových bariér 

Zvukové bariéry sú konštrukcie alebo materiály, ktoré sa používajú na blokovanie alebo absorbovanie zvuku, aby sa znížila hladina hluku v určitej oblasti. Tieto bariéry môžu byť stacionárne, ako napríklad zvukové steny alebo prekážky, alebo môžu byť mobilné a prispôsobiteľné podľa potrieb kancelárie.

 

Zvukové bariéry môžu byť veľmi účinné pri znížení hluku v kancelárii a môžu tiež pomôcť znižovať ozveny a odrážanie zvuku od tvrdých povrchov, ako sú steny a stropy.

 

Jedným z príkladov zvukových bariér sú kancelárske prekážky alebo oddelovacie panely. Tieto môžu byť umiestnené medzi pracovnými stanicami alebo vytvárať samostatné pracovné zóny. Tieto prekážky nielenže zabraňujú šíreniu zvuku, ale tiež zvyšujú súkromie a zabraňujú vizuálnym rušivým vplyvom.

 

Ďalším príkladom môžu byť akustické závesy, opony alebo zvukotesné dvere. Tieto bariéry sú vyrobené z tkanín navrhnutých na pohlcovanie zvuku a môžu byť umiestnené na stenách alebo oknách, alebo môžu byť použité na delenie veľkých otvorených priestorov.

Vytváranie tichých zón

Tieto zóny môžu byť určené pre zamestnancov, ktorí potrebujú ticho pre vysoko koncentrovanú prácu. Rovnako je možné využiť slúchadlá s aktívnym potlačením hluku alebo vytvorenie zvukovo izolovaných telefónnych búdiek, ktoré umožnia zamestnancom viesť telefonický hovor bez rušenia ostatných a bez toho, aby boli počutý. 

 

Eliminácia hluku v kancelárii je kľúčová pre udržanie produktivity a zníženie stresu. Pomocou týchto kreatívnych riešení môžete vytvoriť pokojné a pohodlné pracovné prostredie pre všetkých svojich zamestnancov.


Radka Žiaková, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO