Hliníkové alebo plechové disky, ktoré sú vhodnejšie na zimné cesty?

Hliníkové alebo plechové disky, ktoré sú vhodnejšie na zimné cesty?

25.01.2022

Disky sú tiež jednou z vecí, na čo myslieť pred kúpou firemného auta alebo osobného auta. Pri rozhodovaní treba zohľadniť hneď niekoľko faktorov. Prinášame vám teda stručný prehľad toho, aké výhody a nevýhody vám prinesú hliníkové a plechové disky.

Plechové disky

Plechové disky alebo tzv. “plecháče” sa zväčša vyrábajú ako presné kópie originálnych plechových (oceľových) diskov. 

Nevýhody

Automobilový nadšenci spoznajú plechové disky už na prvý pohľad. Vypĺňajú takmer celé koleso a často na sebe majú ešte plastovú puklicu. Plechové disky teda nie sú tým najkrajším riešením pre oko a množstvo ľudí tento fakt odradí. Napriek tomu im mnohí motoristi dávajú prednosť v zimných podmienkach.

 

Ďalším problémom je, že v porovnaní s hliníkovými diskami sú o niečo ťažšie. Zavesenie kolies sa musí popasovať s vyššou neodpruženou hmotnosťou, čo priamo vplýva na jazdné vlastnosti a komfort.

 

Údržba plechových diskov vyžaduje časté trápenie s kefou a vo väčšine prípadov aj odstraňovanie korózie.

Výhody

V zime však aj väčšia hmotnosť môže pôsobiť ako výhoda. Ťažšie kolesá sa do snehu zahryznú lepšie a výrazne vám môžu uľahčiť jazdu.

 

Nepopierateľnou výhodou je aj cena. Kvôli použitým materiálom, technike výroby a univerzálnemu vzhľadu sú oveľa lacnejšie ako tie hliníkové. 

 

Výhodou je aj vyššia odolnosť, nevznikajú na nich tak často ryhy a v prípade, že by sa tak stalo často ich stačí len prebrúsiť a pretrieť ochranným náterom. Pri pokrčení je tiež relatívne ľahké ich vrátiť do pôvodného stavu. V zime sú teda nepochybne lepšie chránené aj pred posypovými materiálmi ako soľ a drobné kamienky. 

 

TIP: Viete, čo znamenajú kontrolky v aute? 

Hliníkové disky

"Elektróny" sú najčastejšie vyrobené zo zliatiny hliníka, hovorí sa im preto aj zliatinové disky.

Nevýhody

Jednoznačnou nevýhodou hliníkových diskov je cena. Tá je v prvom rade závislá na cene auta, ale je jednoznačne vyššia ako u plechových diskov. 

 

Taktiež sú oveľa náchylnejšie na povrchové poškodenia a servis či oprav. Ani v prípade väčších preliačin zďaleka nie sú také jednoduché a teda sú nákladnejšie. Jedným z ich problémov je aj posypová soľ, ktorú neznášajú dobre. 

Výhody

Starostlivosť o hliníkové disky je oveľa jednoduchšia, v prípade znečistenia ich stačí jednoducho umyť, keďže ich povrch nechytá toľko nečistôt a korózia nemá žiadnu šancu zničiť ich vzhľad.

 

Jednou z najviac skloňovaných výhod je vzhľad. “Auto robia kolesá”, a preto množstvo vodičov siahne po hliníkových diskoch, pretože autu dodajú atraktívnejší až luxusnejší vzhľad. 

 

Keďže sú hliníkové disky o dosť ľahšie, predlžujú životnosť závesných súčiastok a nepatrne znižujú aj spotrebu pohonných hmôt. Tých pár kilogramov navyše je v prípade plechových diskov cítiť najmä pri rozbehu.

Záver

Obe možnosti prinášajú svoje plusy aj mínusy. Množstvo vodičov preferuje plechové disky v zime a hliníkové v lete. Avšak výrobcovia hliníkových sa zaručujú za bezpečnosť týchto diskov aj v zime. Je teda len na vás akú možnosť zvolíte, dbajte však v prvom rade na bezpečnosť. 



Autor: Natália Várošová, SEO služby a copywriting