Fotovoltaika a prebytky energie: predaj, alebo virtuálna batéria?

Fotovoltaika a prebytky energie: predaj, alebo virtuálna batéria?

23.01.2024

Život s elektrickou energiou už mnohí považujú za samozrejmosť a neobávajú sa jej nedostatku. Budúcich majiteľov fotovoltaických panelov však môžu úplne opodstatnene trápiť aj prebytky elektrickej energie. Poznáte možnosti, ako s nimi naložiť? 

Čo sú to prebytky? 

Prebytky sa v tomto kontexte vzťahujú k nadmernému množstvu vyrobeného elektrického prúdu zo solárnych panelov v porovnaní s aktuálnou spotrebou elektrickej energie v danom okamihu. 

Solárne panely a fotovoltaika

Niekedy môže nastať nedorozumenie ohľadom solárnych panelov, fotovoltaiky a tým, aký je medzi nimi rozdiel. 

 

Aj keď je spoločným menovateľom slnko jedná sa o odlišné mechanizmy. Solárne kolektory využívajú slnečnú energiu výlučne na výrobu tepla, zatiaľčo fotovoltaické panely premieňajú slnečné žiarenie na elektrickú energiu.

 

TIP: Výber solárnych kolektorov alebo fotovoltaických panelov by ste mali urobiť aj podľa typu strechy

Solárne panely

Ak si chcete ušetriť na teplej vode je vhodnejšie zvoliť solárne kolektory. Aj keď môžete ohriať vodu pomocou fotovoltaiky, solárne panely sú v tomto prípade jednoduchším a cenovo výhodnejším riešením.

 

Navyše v prípade, že nevyužijete všetku ohriatu vodu na umývanie a sprchovanie, môžete ňou podporiť vykurovanie, najmä podlahový systém, alebo ohriať vodu v bazéne.

 

Solárne kolektory je vhodné inštalovať prakticky na celom území Slovenska bez ohľadu na to, či zákazník žije na juhu, na Orave, či Kysuciach. Dôležitý je skôr technický stav, sklon a orientácia vašej strechy. Viete, ako namontovať solárne panely na plechovú strechu?

Fotovoltaické panely

Výrobou elektriny pomocou fotovoltaických panelov môžete ušetriť až 40 % nákladov na elektrinu. Fotovoltický systém funguje na základe fotoelektrického javu. Pri dopade svetla na fotovoltaické panely dochádza k premene slnečnej energie na elektrickú a následne sa generuje elektrický prúd. 

 

Aby bolo možné pripojiť elektráreň do elektrickej rozvodnej siete je nutné jednosmerný prúd  zmeniť na striedavý. To zabezpečuje striedač. 

 

Návratnosť investície do fotovoltaiky je približne 9–10 rokov. Navyše vám s počiatočnými nákladmi môžu pomôcť aj dotácie od štátu. Viete, ako dostať dotáciu na fotovoltaiku

Off-grid a on-grid systémy

On-Grid solárny systém je taký, ktorý je priamo napojený na rozvodnú sieť miestnej siete. Domy sú tak úplne kryté v prípade, že dôjde k nadprodukcii alebo podprodukcii elektriny. Systém On-Grid je teda flexibilný a kompenzuje zmeny výkonu bez toho, aby riskoval.

 

Off-Grid jednoducho znamená, že nie ste priamo pripojení k napájaciemu systému siete, ani k žiadnej spoločnosti, ktorá sa stará o správu elektrických systémov vo vašej lokalite. Zabezpečenie dostatku elektriny, tak leží len na vašich pleciach. 

Aké sú možnosti naloženia s prebytkami? 

Ak hľadáte spôsob, ako naložiť s prebytkami elektrickej energie máte 3 možnosti: 

 

  • Uskladnenie

  • Predaj späť do siete

  • Obmedzenie výkonu solárnych panelov

Uskladnenie elektrickej energie

Elektrickú energiu môžete uskladniť dvoma spôsobmi. Jedným zo spôsobov, ako využiť prebytočnú slnečnú energiu, je uskladniť ju v batériách na neskoršie použitie. Vďaka tomu, sa stane vaša domácnosť samostatnejšia a energiu môžete využiť aj v noci alebo počas zamračených dní, keď slnko nesvieti. 

 

Menej známym spôsobom je možnosť ukladania prebytkov do vody. Nadbytočná energia sa využije priamo v rámci domácnosti na ohrev úžitkovej vody. Tento spôsob môže priniesť vysoké úspory hlavne pre zákazníkov, ktorí na ohrev využívajú elektrickú energiu.

Predaj elektrickej energie

Ďalším spôsobom využitia prebytočnej slnečnej energie je jej predaj späť do siete. Podmienkou využitia tohto spôsobu je pripojenie do miestnej siete. Nemusíte sa však starať o batériu alebo uskladňovanie energie. 

 

V niektorých krajinách, môžu majitelia domov a podniky dodávať svoju prebytočnú slnečnú energiu do siete a dostávať za ňu kompenzáciu. U nás sa to vzťahuje na právnické osoby, ktoré predávajú elektrinu do siete. 

 

TIP: Poznáte ďalšie výhody využitia fotovoltaiky pre domácnosť? 

 

Využiť môžete aj službu virtuálnej batérie, kedy si zákazník prebytočnú energiu ukladá na svoj účet vedený u jeho distribučnej spoločnosti a potom takto "uloženú" energiu čerpá späť. 

Obmedzenie výkonu panelov

Poslednou možnosťou riešenia prebytku slnečnej energie je zámerné obmedzenie výkonu systému solárnych panelov, v čase nadmernej produkcie. Tento prístup sa často používa v oblastiach s vysokou slnečnou penetráciou. 

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:


Natália Várošová, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO: Pomôžeme vám s viditeľnosťou webu, marketingom či PPC reklamami.