Čo sú cestovné príkazy a ako ich využívať v podnikaní?

Čo sú cestovné príkazy a ako ich využívať v podnikaní?

19.09.2023

Cestovné príkazy sa vypĺňajú, keď idete na služobnú cestu mimo obvyklé miesto práce. Na základe tohto dokumentu majú zamestnanci právo na cestovné náhrady. Cestovné príkazy môžu taktiež slúžiť ako doklad o tom, kde sa zamestnanec v pracovnej dobe nachádzal. 

 

Cestovné náhrady teda dostávajú od firiem ľudia, ktorí chodia na služobné cesty. Môže si ich však uplatniť aj živnostník a tieto peniaze si môže dať do daňových nákladov. Ak si živnostník uplatňuje paušálne výdavky, nemusí cestovné náhrady vôbec riešiť. No ak si v daňovom priznaní odpočítava od základu dane skutočné výdavky, cestovné náhrady môžu pomôcť znížiť základ dane.

Kedy máte nárok na cestovné náhrady?

  • Pracovná cesta 

  • Dočasné pridelenie zamestnanca na výkon práce k užívateľskému zamestnávateľovi 

  • Vyslanie zamestnanca do členského štátu Európskej únie 

  • Výkon práce v zahraničí

  • Cesta v súvislosti s mimoriadnym výkonom práce mimo rozvrhu pracovných zmien do miesta pravidelného pracoviska a späť 

Nárokové cestovné náhrady

Nárokové cestovné náhrady sú náhrady, ktoré je zamestnávateľ povinný zamestnancovi poskytnúť. Zamestnanec si pri uplatňovaní práva na nárokové náhrady musí splniť zákonom stanovené podmienky. Tieto náhrady nie sú predmetom dane z príjmov zo závislej činnosti, ak sa poskytujú do výšky, na ktorú zamestnancovi vznikne nárok.

Nenárokové  cestovné náhrady

Nenárokové cestovné náhrady nie je zamestnávateľ povinný poskytovať zamestnancovi. Tieto náhrady sa považujú u zamestnanca za predmet dane a sú pre neho zdaniteľným príjmom.

Čo všetko si môžete uplatniť?

Keď vyrazíte na služobnú cestu, môžete si nechať preplatiť cestovné, ubytovanie, stravné, poistenie, odporúčané očkovanie aj ďalšie výdavky. 

 

Tip: Služobná cesta môže obnášať mnoho telefonátov a veľakrát sa môže stať, že budete práve vtedy šoférovať. Pre bezpečnejšiu jazdu teda nezabudnite používať držiak na mobil v aute.

 

Všetky výdavky by ste mali dokladovať bločkami. Bločky budete musieť ako živnostník prikladať aj k tankovaniu na čerpacích staniciach.

Auto a cestovné náhrady

Ak ste živnostník a na pracovnú cestu použijete vlastné auto, máte nárok na základnú náhradu aj na náhradu za spotrebované pohonné látky. Toto auto by nemalo byť zahrnuté do obchodného majetku alebo ho môžete mať v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

 

Ak si auto požičiate alebo použijete auto zahrnuté v obchodnom majetku firmy, nemáte nárok na základnú náhradu za prejazdené kilometre. Pohonné látky si môžete započítať, ale iným spôsobom, ako keď jazdíte vlastným autom.

 

Ak využívate auto na podnikanie, musíte zaň zaplatiť daň. Aj keď ste auto využili len párkrát za rok, musíte podať daňové priznanie. Taktiež musíte zaplatiť daň z motorových vozidiel za každý mesiac, v ktorom bolo vozidlo na pracovné účely použité. 

Ostatné výdavky v súvislosti s pracovnou cestou 

Výkon podnikateľskej činnosti na inom mieste si u podnikajúcej fyzickej osoby môže vyžadovať vynaloženie ďalších výdavkov. Medzi tieto výdavky patria napríklad diaľničné poplatky, automapa, parkovné alebo dokonca aj umytie auta v autoumyvárni. Pri pracovnej ceste môžete taktiež využiť aj viacero druhov dopravy, ako napríklad autobusovú, leteckú alebo lodnú. 

 

Do daňových výdavkov môžete zahrnúť len taký výdavok na ubytovanie, ktorý je preukázateľný dokladom z ubytovacieho zariadenia. Ubytovacie zariadenie musí byť držiteľom živnostenského alebo obdobného oprávnenia. V opačnom prípade nie sú výdavky na ubytovacie služby považované za daňový výdavok.

Študenti a cestovné náhrady

Na študentov, ktorí sú činní na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, sa náhrady vzťahujú len vtedy, ak je ich poskytovanie dohodnuté medzi študentom a zamestnávateľom v konkrétnej dohode. Môže ísť o dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti alebo dohodu o brigádnickej práci študentov. 

 

Ak dohoda neobsahuje osobitné ustanovenie, ktorými by vznikal nárok na cestovné náhrady, žiak alebo študent na tieto náhrady nárok nemá.


Michal Horváth, Obsahový špecialista na optimalizáciu webov z PoctiveSEO