Čo je treba vedieť o osobných údajoch

Čo je treba vedieť o osobných údajoch

02.07.2020

Čo sú to osobné údaje a ako je potrebné ich chrániť? S ochranou osobných údajov sa stretávame stále, ale dávame si skutočne dosť pozor? Krádež osobných údajov cez internet je rovnako závažná, ako krádež vonku na ulici. Nemôže sa to ignorovať.

Dúfame, že si nikdy nemal problémy so zneužitím osobných údajov. Každopádne, áno alebo nie, je podstatné stále viac na to upozorňovať. Vo virtuálnom živote žijeme pomaly viac než v tom reálnom. Je pravda že internet nám poskytuje mnoho informácií, zábavy a niekomu aj prácu, ale vie nám spôsobiť aj problémy. Jedným a najzávažnejším problémom je odcudzenie osobných údajov. Nikomu nie je prijemné, aby sa bez jeho vedomia narábalo s jeho súkromím.

Existuje mnoho spôsobov, ako sa dobre zabezpečiť, tým je napríklad nainštalovanie antivírusového softvéru, vybranie správneho prihlasovacieho mena, ale tiež dôkladný výber hesla.

 

Ako sa môže niekto dostať k mojim osobným údajom?

Jednou z najčastejších techník je tzv. phishing. Slovo phishing má svoj pôvod v angličtine (password a fishing), teda doslova rybárčenie hesiel. Títo podvodníci si väčšinou vytvoria stránku, ktorá je veľmi podobná pravej a dôveryhodnej stránke. Preto je veľmi ťažké rozpoznať originál od falošnej stránky. Tieto stránky sa v prvom rade snažia o zistenie prístupu do bankového účtu návštevníka. Väčšinou sa s tým stretávame priamo pri registrácii.

 

Inou formou získania osobných údajov je napríklad aj e-mail, správa, ktorá obsahuje falošné informácie, napríklad sa môže jednať o hoax. Týmto spôsobom si odosielateľ emailu môže pýtať istú peňažnú čiastku, ale aj niektoré tvoje osobné údaje. Preto nikdy na tieto e-maily neodpovedaj, pretože ide len o podvod. Tieto maily sa posielajú aj v tom prípade, ak narazíš na falošný inzerát na prácu či brigádu. Väčšinou ide o prácu z domu. V niektorých prípadoch si tiež môžu pýtať niektoré tvoje osobné údaje, ako je občiansky preukaz alebo priamo kreditnú kartu.

Nezabúdaj na to, že ide o súkromné informácie a nikto si ich nemôže len tak jednoducho pýtať cez e-mail, SMS-ku alebo Skype. Pri poskytovaní týchto informácií je vždy potrebné sedieť zoči-voči osobe, ktorá ich vyžaduje.

 

Čo robiť, ak som obeť?

Do osobných údajov zapadajú aj fotografie aj videá. Ak sa ti stane, že na sociálnej sieti alebo kdekoľvek inde, niekto zverejnil fotku či video s tvojou osobou a nesúhlasil si s tým, postupovať môžeš nasledovne:

Najprv môžeš osloviť osobu, ktorá obsah zverejnila a vydávala za vlastný. Ak to nefunguje je potrebné informovať o tomto priamo majiteľa webu, ktorý užívateľ používa. Ak ti ani toto neprinieslo potešenie, je dobré mať evidenciu a dôkaz, preto si sprav snímku obrazovky. Svoju sťažnosť choď napokon podať na Úrad ochrany osobných údajov.

 

Ochrana osobných údajov je každého vlastná zodpovednosť. Nikdy by sa to nemalo zanedbávať, alebo ak sa to stane, tak čakať, že sa to vyrieši samé.