Čo je RE-PAS a ako získať kurz na rekvalifikáciu?

Čo je RE-PAS a ako získať kurz na rekvalifikáciu?

20.10.2022

Máte problém nájsť si prácu? Rozmýšľate nad zmenou zamestnania a chcete si zvýšiť vaše šance, nadobudnúť nové vedomosti alebo zručnosti? Ak sa chcete vzdelávať, no neviete, ako na to a aké možnosti máte, využite príležitosť absolvovať rekvalifikačný kurz (REPAS+) prostredníctvom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Úplne zadarmo.

Čo je rekvalifikácia?

Repas+, teda rekvalifikácia, je projekt ÚPSVaR, ktorého cieľom je pripraviť uchádzačov o zamestnanie na uplatnenie sa na trhu práce so schopnosťou nadobudnutia teoretických a praktických vedomostí, schopností a zručností vo vybranom kurze, ktorý zrealizuje poskytovateľ rekvalifikácie.

 

Ak ste zaregistrovaní na úrade práce, rekvalifikačný kurz môžete dokonca získať zadarmo a úrad vám prispeje na kurzovné v plnej sume.

 

Kurzy sú skvelý nástroj pre vzdelávanie a možnosť, ako získať nové alebo si oprášiť staré vedomosti a skúsenosti.

Prečo využiť RE-PAS?

RE-PAS je skvelá príležitosť pre každého registrovaného na ÚPSVaR, ktorá umožňuje uchádzačom:

 

  • Rozšíriť alebo úplne zmeniť svoje profesijné zameranie prostredníctvom absolvovania rekvalifikácie

  • Nadobudnúť nové znalosti a vedomosti

  • Zvoliť si rekvalifikáciu a poskytovateľa rekvalifikačného kurzu podľa vlastného výberu

  • Požiadať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o uhradenie príspevku na rekvalifikáciu, to znamená o kurzovné v plnej výške

Ako si vybrať správny kurz?

Ak ste sa rozhodli absolvovať kurz, je veľmi dôležité, aby ste si vybrali taký, ktorý je pre vás vhodný. Ak si totiž zvolíte kurz, ktorý vám úplne nesadne, bude vás nudiť alebo vám v pracovnom svete nepomôže, bude vám, takpovediac, k ničomu.

 

Preto zvážte nasledovné:

Prečo chcete absolvovať kurz

V prvom rade sa treba zamyslieť nad tým, prečo vlastne chcete kurz absolvovať a čo od neho očakávate. Chcete absolvovať kurz preto, že nemáte dostatok vedomostí a skúseností? Chcete sa zdokonaliť a byt' v práci o krok vpred? Chcete sa iba rekvalifikovať alebo začať podnikať? Keď budete poznať dôvod vášho rozhodnutia, položte si nasledujúce otázky:

 

  • Ktoré oblasti vás zaujímajú?

  • Koľko času ste ochotní do vzdelania investovať?

  • Robíte to kvôli práci alebo máte úplne iný dôvod?

Urobte si prieskum

Väčšina firiem a spoločností v dnešnej dobe ponúka kurzy online. Takže si ich môžete hľadať na webovej stránke a sociálnych sieťach v pohodlí vášho domova. Na výber máte 2 možnosti:

 

Online kurz

Online kurzy sú určite pohodlnejšou voľbou než tie klasické, pretože ich môžete absolvovať odkiaľkoľvek. Keďže sú väčšinou robené formou videí a prezentácií, treba si zvážiť, či budete mať motiváciu pracovať na kurze aj bez toho, aby na vás niekto dohliadal. 

 

Niektoré kurzy prebiehajú aj naživo s lektorom, prostredníctvom obrazovky svojho počítača, kde vám je učivo vysvetľované. Veľkou výhodou online kurzov je predovšetkým časová flexibilita, ušetríte však nielen čas, ale aj náklady na cestovanie.

 

Tip: Plánujete pracovať z domova a chcete ušetriť za energie? Viete ako získať dotáciu na fotovoltaiku pre vašu domácnosť?

 

Klasický kurz (prezenčná forma štúdia)

Klasické kurzy sú poväčšine realizované v učebných priestoroch, kde sa vzdelávate s ostatnými účastníkmi kurzu a lektorom. Niektoré kurzy dokonca umožňujú účastníkom pripojiť sa k prezenčnému kurzu aj virtuálne.

Dostatočne sa informujte

Ak máte jasno, v ktorej oblasti sa chcete vzdelávať alebo ste si vyhliadli kurzy, ktoré by vás zaujímali, nájdite si čas na to, aby ste si pozorne prečítali popis kurzu, zistili podmienky a dozvedeli sa, čo všetko sa počas neho naučíte. Nezabudnite si tiež overiť pre koho je kurz určený (začiatočníci, pokročilí).

Vyberte si kurz

Ponuka kurzov je naozaj široká, takže núdza o ne určite nebude, treba však vedieť, akým smerom sa chcete uberať. Na výber máte napríklad:

 

  • opatrovateľský kurz

  • účtovnícke kurzy

  • odborné technické kurzy

  • jazykové a počítačové kurzy

  • kurzy krásy, krajčírske kurzy

  • kurzy osobnostného rozvoja

  • sociálne kurzy

  • vodičský kurz

  • kurzy komunikácie

  • gastronomické kurzy a ďalšie

 

Po tom, čo ste si urobili prieskum o dostupných kurzoch, porovnali všetky kritériá, je na čase zvoliť si ten správny pre vás. Ak ste našli viaceré kurzy, ktoré by vás zaujímali, zvážte, či budete mať čas na absolvovanie viac ako jedného kurzu. Ak ste však nezamestnaní, kurz môžete absolvovať aj zadarmo. 

 

Tip: Každý vodič by si mal z času na čas zopakovať základy z autoškoly, či už je z povolania alebo mu to zákon nariaďuje, alebo nie. Pokiaľ ste za volantom už ako doma, zvážte kurz prvej pomoci pre šoféra. Nikdy neviete, komu svojim konaním môžete zachrániť život.

Ako získať kurz zadarmo?

Pred rekvalifikáciou

1. Výber kurzu

Vyberiete si rekvalifikačný kurz, o ktorý máte záujem.

 

2. Podanie požiadavky

Požiadavka má dve hlavné časti:

 

  • časť A (vyplní uchádzač o zamestnanie): Požiadavka uchádzača o zamestnanie na rekvalifikáciu + čestné vyhlásenie

  • časť B (na žiadosť uchádzača o zamestnanie vyplní a potvrdí vybraný poskytovateľ rekvalifikácie): Potvrdenie poskytovateľa požadovanej rekvalifikácie

  • časť C : Potvrdenie zamestnávateľa o predbežnom prísľube prijatia do pracovného pomeru

 

K požiadavke na rekvalifikáciu sú priložené aj základné informácie o rekvalifikácii.

 

Následne si uchádzač na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podá požiadavku na rekvalifikáciu na predpísanom formulári, v dostatočnom časovom predstihu s ohľadom na predpokladaný začiatok rekvalifikácie.

 

3. Zhodnotenie požiadavky

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny požiadavku na rekvalifikáciu zhodnotí a z hľadiska účelnosti a efektívnosti schváli alebo neschváli.

 

4. Dohoda o poskytnutí príspevkov

Ak príslušný úrad požiadavku na rekvalifikáciu schváli, uzatvorí s uchádzačom o zamestnanie dohodu o poskytnutí príspevkov súvisiacich s rekvalifikáciou a vystaví REPAS+, ktorý potvrdzuje, že po splnení všetkých podmienok úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, uhradí príspevok na kurzovné vo výške najviac 100 % nákladov na rekvalifikáciu.

 

5. Podpísanie dohody

Po podpísaní dohody uchádzač o zamestnanie nastúpi na vybraný rekvalifikačný kurz.

Rekvalifikácia

6. Absolvovanie kurzu

V termíne, ktorý ste si dohodli s poskytovateľom rekvalifikácie, nastúpite na rekvalifikáciu. Uchádzač o zamestnanie je povinný do 15 kalendárnych dní od úspešného absolvovania rekvalifikácie doručiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Žiadosť o úhradu príspevkov súvisiacich s rekvalifikáciou.

Po rekvalifikácii

7. Vyhodnotenie kurzu

Uchádzač o zamestnanie je povinný do 15 kalendárnych dní po úspešnom ukončení rekvalifikácie doručiť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny:

 

  • Doklad o ukončení rekvalifikácie

  • Faktúru alebo iný účtovný doklad vystavený poskytovateľom rekvalifikácie

  • Žiadosť o úhradu príspevku na rekvalifikáciu

  • Splnomocnenie k úhrade príspevku na rekvalifikáciu poskytovateľovi rekvalifikácie

 

8. Uhradenie príspevku

Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny následne uhradí príspevok na rekvalifikáciu. A vy môžete konečne nastúpiť do svojej vysnívanej práce alebo treba k tomu ešte začať podnikať.

Kedy vám úrad práce, sociálnych vecí a rodiny neuhradí príspevok na rekvalifikáciu?

Ak uchádzač o zamestnanie:

 

  • bol vyradený z evidencie počas doby realizácie rekvalifikácie

  • neukončil úspešne rekvalifikáciu

  • nepredložil v stanovenom termíne všetky požadované dokumenty

Kedy môžete požiadať o uhradenie príspevku?

Nutné podmienky na to, aby ste mohli požiadať svoj ÚPSVaR o RE-PAS, sú keď:

 

  • máte vek minimálne 18 rokov a ste držiteľom trvalého, prechodného alebo tolerovaného pobytu na Slovensku

  • ste evidovaný na ÚPSVaR ako uchádzač o zamestnanie

  • ste za posledných 5 rokov neabsolvovali žiaden kurz uhradený cez úrad práce s tým istým alebo veľmi podobným zameraním, o ktorý máte aktuálny záujem cez RE-PAS.

Na čo si dať pozor pri požiadaní o RE-PAS?

  • V prvom rade dbajte na to, aby ste si vybrali kvalitného a akreditovaného poskytovateľa rekvalifikačného kurzu.

  • Všetky doklady doručte na váš úrad práce v stanovenom termíne. Počas kurzu sa nesmie stať, že vás vyradia z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Ak sa tak stane, ÚPSVaR Vám kurz nepreplatí.

  • Myslite na to, že možnosť nechať si preplatiť kurz ÚPSVaR je časovo obmedzená, preto požiadajte o svoj RE-PAS čo najskôr.

 

Ak chcete vedieť viac navštívte: https://www.upsvr.gov.sk/.

 

Prajeme vám veľa zábavy pri rozvíjaní vašich vedomostí, zručností a schopností.


Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače