Chceš byť finančne nezávislý študent?

Chceš byť finančne nezávislý študent?

21.04.2023

Pre mnohých študentov a absolventov je dôležité dosiahnuť finančnú nezávislosť. To znamená, že by mali mať dostatok financií na pokrytie svojich potrieb bez závislosti od iných. Aby sme to dosiahli, potrebujeme získať pracovné skúsenosti, ktoré nám umožnia získať finančnú stabilitu a nezávislosť, prípadne dopomôcť k vylepšeniu životopisu

Jedným z najbežnejších spôsobov, ako získať peniaze ako študent, je brigádovanie. Môžeme začať brigádovať už počas strednej školy alebo počas denného vysokoškolského štúdia (ak nám ešte nie je 26 rokov). Je dôležité mať písomnú zmluvu so zamestnávateľom, aby sme mali istotu a záruku práv a povinností na oboch stranách.

Časovo by ti mala brigáda vyhovovať v spojení so školskými povinnosťami. U každého zamestnávateľa ide o individuálny prípad. Každá brigáda potrebuje iné množstvo času, ktoré jej musíš venovať. Vyberaj múdro, tak aby ťa neobmedzovala v školských povinnostiach. 

 

Platové podmienky by si mal zvažovať v porovnaní s náročnosťou brigády a času. Je samozrejmé, že nezarobíš toľko, ako na plný úväzok, no keď si študent, každé euro sa ti bude hodiť k dobru. Naučíš sa taktiež vážiť si peniaze a zodpovedne s nimi manipulovať. 

Každá brigáda sa ti bude do životopisu hodiť. Čím viac pracovných skúseností máš, tým lepšie. Ak navyše ešte prepojíš školu s praxou bude to pre teba len plus.

 

Pri výbere brigády by sme mali zvážiť niekoľko faktorov, ako napríklad časové požiadavky, finančné podmienky a náročnosť brigády. Je dôležité vybrať si takú brigádu, ktorá nám neobmedzí plnenie našich školských povinností a zároveň nám umožní získať finančnú odmenu.