Business dress code: Vhodné a nevhodné oblečenie do práce

Business dress code: Vhodné a nevhodné oblečenie do práce

24.03.2023

Hoci sú v súčasnosti pravidlá obliekania oveľa uvoľnenejšie, ako tomu bolo pred rokmi, ak sa chcete v práci prezentovať na výbornú, mali by ste poznať business dress code. A je jedno, či pracujete v kancelárii, v reštaurácii alebo vzdelávate deti a mládež, existujú určité pravidlá, ktoré sa vzťahujú na všetky povolania.

 

Čo je teda dovolené a čo nie? Zhrnuli sme niekoľko tipov, ktoré vám poodhalia hranicu toho, čo je akceptovateľné a čo už je cez.

4 základné skupiny pracovného oblečenia

Aby sme vám pomohli ľahšie sa v business dress code zorientovať, rozdelíme úrovne formálnosti do 4 základných skupín.

Neformálne oblečenie

Neformálne, no stále slušné. Sú oblasti, kde sa vyžadujú základné pravidlá: nosiť čisté a nepoškodené oblečenie, vhodnej dĺžky, bez agresívnych a urážajúcich nápisov a pod. Od ostatných obmedzujúcich pravidiel zamestnávatelia už dávno ustúpili.

 

Dovolené tak sú džínsy, šortky, šaty a topy s odhalenými ramenami, atletická obuv, šľapky a sandále, dámy si môžu dovoliť prísť bez pančušiek. Ak sa dobre cítite v košeli s havajským motívom, smelo do toho. Stačí, aby nebola špinavá a roztrhaná. 

Neformálne business oblečenie

Je iba o stupeň vyššie ako neformálne oblečenie. Tu už zamestnávateľ nerád vidí, keď prídete v šortkách, v šatách alebo tielku s odhalenými ramenami. Povolené sú džínsy, no iného strihu, kvality a farieb ako v prípade neformálne pracovného oblečenia. Mali by byť jednofarebné, bez vzorov, dier a rozstrapkaní, taktiež bez pudlového sedu.

 

Tu sa už vyžadujú košele, no pokojne s krátkym rukávom. Povolené sú aj polo tričká. Dámy by mali nosiť sukne a šaty so správnou dĺžkou, minimálne krátky rukáv.

Smart Casual dress code

Táto kategória si už vyžaduje sako, blejzer, blúzky a košele, formálnejšie nohavice, príp. džínsy tmavomodrej alebo čiernej farby. Povolené sú aj voľnejšie Cassual fit pánske košele. V takýchto spoločnostiach bežne vidieť dámy v kostýmoch. Nezabúdajte na vyleštené topánky a lodičky.

 

Aj na uvoľnenejších pracoviskách nájdete pracovníkov v Smart Casual oblečení. Ide zväčša o vedúcich jednotlivých oddelení, manažérov a PR pracovníkov. Nepísaným pravidlom v tejto kategórii je úsmev na tvári.

Formálne obchodné oblečenie

Obchodné formálne oblečenie, tiež známe ako Business Formal, je najmenej flexibilný spôsob obliekania. Tu už sú striktné pravidlá, s ktorými ste zvyčajne upovedomí už pri nástupu do zamestannia.

 

Vyžadujú sa obleky s kravatami, opaskom a vyleštené topánky. Formálne šaty a kostými s pančuškami a topánky s uzavretou pätou a špicou. Takéto oblečenie vídame napr. v bankách, účtovníckych a právnických firmách, v politike, u vedúcich pracovníkov na vysokých miestach a pod.

 

Páni to majú oveľa jednoduchšie. Dámy, ak potrebujete poradiť, pozriete sa, v čom spočíva Business Casual štýl (Formálne obchodné oblečenie) pre ženy.

Uniformy hradí zamestnávateľ

Existujú sektory, kde je predpísaná uniforma. Teda jednotné pracovné oblečenie, ktoré má už na pohľad prezentovať vašu profesiu (zdravotní pracovníci, policajti a ochranné zbory, dopravné spoločnosti a pod), potom je to výrobný sektor, kde je oblečenie špeciálne navrhnuté a vyrobené tak, aby vás chránilo pri práci so strojmi a pod. 

 

K takýmto uniformám sa bežný človek zväčša nedostane. Pracovné oblečenie by mal zabezpečiť zamestnávateľ, a to bez nároku na náhradu. Na pracovné uniformy by ste mali mať nárok min. jeden raz do roka. Výhodou je, že vám odpadáva starosť o to, ako sa do práce obliecť, aby ste neboli tŕňom v oku.

Čo určite nie

Nech je váš zamestnávateľ akokoľvek ohľaduplný a prístupný vašim módnym výstrelkom, existujú základné všeobecné pravidlá, ktoré hovoria o tom, čo do práce naozaj nie je vhodné:

 

  • Príliš tesné, príliš voľné, príliš krátke pracovné oblečenie

  • Tepláky, legíny a iné športové oblečenie

  • Priehľadné látky a hlboké výstrihy

  • Čokoľvek bez ramienok, ak na to neplánujete blúzku alebo sako

  • Crop topy a topy bez chrbta

  • Tričká s výrazným vzorom alebo urážlivými nápismi či gestami

  • Roztrhané a rozstrapkané rifle

  • Oblečenie do baru alebo na špeciálne príležitosti 

  • Plážová obuv

  • Špinavé a poškodené oblečenie

  • Oblečenie bez spodnej bielizne

  • V čom sa cítite nepohodlne a musíte sa stále upravovať

  • Príliš výrazný mejkup

  • Silná a obťažujúca kolinská a parfum

 

Či pracujete vo veľkej spoločnosti alebo v malej firme, malo by vám záležať na tom, ako vás vnímajú ostatní. Preto myslite na to, aké oblečenie sa do práce rozhodne nehodí

 

V dnešnej dobe sme sa naučili nevšímať si, čo si o nás myslia druhí. Toto je celkom nesprávny postoj, ak sa chystáte na pracovný pohovor alebo ak sa chcete vo firme presadiť. Je jedna vec byť pracovití, inteligentní a snaživí, na druhej strane, ak to s voľnosťou v obliekaní preženiete, môžete výrazne ohroziť váš vzťah so šéfom.

 

Existuje ešte jedno „smart” pravidlo, ktoré sa nám páči: Nenoste do práce oblečenie, ktoré by si neobliekli vaši kolegovia. Takto udržíte svoje obliekanie na akceptovateľnej úrovni. 

 

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe