Ako zladiť farby, nábytok a použité materiály vo vašej kancelárii?

Ako zladiť farby, nábytok a použité materiály vo vašej kancelárii?

24.04.2023

Kancelária je jednou z najdôležitejších miestností pre vašu prácu. Preto by to malo byť miesto, kde sa cítite dobre. Kancelária je miesto nielen pre vašu prácu, ale aj miestom, kde sa stýkate s vašou klientelou. Preto je nesmierne dôležité aby sa u vás klient cítil príjemne. Ako však na to, aby priestor pôsobil príjemne a útulne?

Farby do kancelárie

Do kancelárie nie sú vhodné výrazné farby na veľkých plochách. Žlté alebo oranžové steny vyšli z módy už pred niekoľkými rokmi. Čoraz populárnejšia je znovu biela farba na stenách, ktorá priestor prejasní. 

 

Ak máte malý priestor, nie je vhodné používať príliš tmavé farby. Priestor by pôsobil ešte menší, ako je, a zanechal by dojem pochmúrnosti.

Príjemne pôsobiace farby do kancelárie:

  • béžová, 

  • biela, 

  • svetlá hnedá,

  • vo väčšom priestore aj bledá sivá. 

Prírodné materiály pre zariadenie kancelárie

Drevo

Ak zvolíte drevo do vašej kancelárie nič tým nepokazíte. Mali by ste ho však vedieť zladiť so zvyšným zariadením kancelárie. Nie je vhodné ladiť dva alebo viac odtieňov dreva v jednom priestore. Doporučujeme preto zvoliť si jeden druh dreva a zladiť ho so zariadením v celej kancelárii. 

 

Tip: Ak už si vyberiete profesionálny písací stôl alebo pc stôl skúste k nemu nájsť kancelársky nábytok z rovnakého dreva.

Kameň

Kameň je prvok, ktorý je nielen v kanceláriách, ale aj v domácnostiach čoraz populárnejší. Ak chcete, aby vaša kancelária pôsobila luxusne, môžete zvoliť na stenu vhodný kamenný obklad. Pozor však na jemnocit - kamenný obklad môže byť vhodné použiť len na jednu stenu. Ak by ste obložili kameňom viaceré steny,  priestor v miestnosti by pôsobil tmavo a fádne. 

Prvky železa

Železné prvky sú čoraz viac populárne. Sú vhodné skôr do kancelárií pre mužov.

Doplnky do kancelárie 

Dôležitý je aj správny výber doplnkov na to, aby ste si skrášlili kanceláriu. Mali by ste mať premyslené, do akého štýlu chcete kanceláriu vytvárať. Od toho závisí výber doplnkov. Častá chyba je aj kombinácia zlatej a striebornej farby doplnkov v priestore. Je dobré vybrať si iba jednu z týchto farieb.

Podlaha

Farbu nábytku v kancelárii je vhodné zladiť predovšetkým s podlahou - s jej farbou či typom. Ak máte napríklad svetlú podlahu, nábytok by ste mali ladiť skôr do svetlejšej farby a doplniť priestor tmavými odtieňmi. Ak ale máte naopak podlahu tmavšiu, je dobré prispôsobiť nábytok k tomuto odtieňu a doplniť ho svetlou farbou.

 

Najväčší problém však býva pri zvolení nábytku k šedej podlahe. Priveľa šedej uberá priestoru na útulnosti.

Kvety

Nezabúdajte ani na dekorácie v podobe kvetov. Kvety v kancelárii vedia priestor pekne doplniť a dodať do priestoru trošku zelene. Aj tu sa viete pekne pohrať s farbami a ladiť farbu kvetináčov k celkovému dojmu vašej kancelárie. 

Farba látok

Látky v priestore sú prvok, ktorý vie kanceláriu doladiť a doplniť. Tu môžete použiť aj väčšie spektrum farieb a nemusíte sa držať iba v zemitých tónoch. Dajte si však pozor, všetko s mierou. 

 

Napríklad na závesy by ste mali použiť farbu, ktorá bude harmonizovať s vhodným kancelárskym nábytkom. Však, ak máte v kancelárií sedačku, môžete si zvoliť jej farbu v pestrejších farbach. 

 

Dobre vyzerá napríklad horčicová žltá alebo smaragdovo zelená, prípadne bledá sivomodrá. 

 

Sedačku môžete vybrať aj v neutrálnejšom odtieni, potom je však vhodné doplniť priestor napríklad farebnými vankúšmi.

 

Lucia Vidlářová, Špecialista na optimalizáciu webov - Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe