Ako soft skills pomáhajú v zamestnaní?

Ako soft skills pomáhajú v zamestnaní?

17.09.2020

V práci je okrem technických znalostí veľmi dôležité vychádzať so svojimi kolegami. Pretože personalista vás nevyberie iba na základe ukončenej školy, ale aj na základe emočnej inteligencie alebo schopnosti komunikovať. Čo sú to soft skills a prečo sú dôležité?

Soft skills

V presnom preklade do slovenčiny aj ako mäkké zručnosti. Väčšina z nás by ich charakterizovala skôr ako silné stránky, pretože na životopise ich zaraďujeme hlavne do tejto kategórie. Aj napriek tomu, že sa s nimi človek zrovna nemusí narodiť, neznamená to, že sa počas života nedajú vybudovať. Osvojenie soft skills môže nejednému pomôcť pri nájdení lepšej práce, než mal doteraz. Tieto zručnosti dopomáhajú najmä k formovaniu lepšieho pracovného prostredia a budujú empatiu medzi kolegami.

Druhým pólom sú hard skills – technické zručnosti, ktoré sa môže naučiť ktokoľvek. Pri hard skills nie je treba rozvíjať svoju emočnú inteligencie, stačí do nich vložiť dostatok času, ktorý sa ti napokon vráti. Medzi hard skills sa radí napríklad učenie cudzieho jazyku alebo strojopis a v podstate všetko, na čom je potrebné pracovať.

Soft skills nie je ničím merateľné, nie je možné ich presne otestovať. Zato z kurzu  „tvrdých zručností“  môžeš získať aj certifikát.

 

Ktoré zo soft skills sú najpodstatnejšie?

Každý zamestnávateľ potrebuje, aby jeho zamestnanec ovládal aspoň základné pravidlá slušného správania. Nesmieme však zabudnúť ani na podstatnosť tvrdých zručností, keď, ako je pochopiteľné, každý kandidát, ktorý sa hlási na nejakú prácu, potrebuje poznať aj jej technické základy.

Soft skills, ktoré by si mohol skúsiť trénovať:

  • komunikácia
  • time managment
  • tímová spolupráca
  • riešenie konfliktov a problémov
  • schopnosť viesť tím

Zaujali ťa soft skills a chcel by si sa o nich dozvedieť viac? Ponúkame ti ONLINE KURZ, ktorý ťa o soft skills naučí všetko, čo potrebuješ vedieť.