Ako sa správne rozhodnúť pri výbere vysokej školy?

Ako sa správne rozhodnúť pri výbere vysokej školy?

27.01.2020

Nie si jediný študent, ktorý v tejto chvíli premýšľa, kam sa uberú jeho kroky. Práca alebo vysoká škola? Rozhodnutie je iba na tebe a iba o tebe.

Pravdepodobne nie si moc dobrý v robení rozhodnutí. Hlavne, ak sa jedná o tak závažné ako je vysoká škola. Ničoho sa neboj, máme niekoľko tipov, ako sa vyvarovať chybám, na ktorých sa vedia študent väčšinou na začiatok popáliť.

 

Prvý deň v škole vs. mesiac

Si plný očakávaní, stojíš v prvej rade a počúvaš slávnostný prejav pre uvítanie prvákov a o mesiac zistíš, že ťa tento odbor alebo škola vôbec nebaví. Preto je dôležité oboznámiť sa s budúcim odborom, čo najpresnejšie. Čo sa tam robí, ako prebieha semester alebo skúšky, čo je pointa celého odboru? Pýtaj sa najskôr na tieto otázky než pošleš prihlášku.

 

Je to tvoja voľba

Aj keby sa ešte tento rok necítiš na vysokú školu, nič sa nedeje. Vysoká sa dá dorobiť aj neskôr. Kľudne choď najprv pracovať, zarob si a možno to o rok príde.

 

Financie a ubytovanie

Denné štúdium na vysokej škole je na Slovensku zadarmo. To však neznamená, že za svoje študijné roky nič neminieš. Odporúča sa nájsť si brigádu, aby si si mohol dovoliť kúpiť aj niečo naviac. Internát alebo spoločný byt, od toho tiež záležia tvoje financie.

 

Lokalita

Väčšinou máme všetci isté ideály o tom, ako by sme na vysokej chceli žiť. Existujú typy, ktoré by najradšej ostali v blízkosti rodného mesta a nenamáhali sa odcestovať a dochádzať na víkendy. Druhá skupina je presným opakom. Aj napriek tvojim ideálnym podmienkam, výber vysokej školy by sa nemal orientovať iba na vzdialenosť.

 

Navštív DOD

Každá vysoká škola usporadúva DOD, dôležité je vyhľadať si, ktoré dni sú to. Väčšinou je to január alebo február, niektoré školy môžu pokračovať až do mája. Dobre si na internete prezri, kedy tvoja obľúbená vysoká „otvára dvere“ a neváhaj sa tam ísť pozrieť. Je stále lepšie to vidieť, než len o tom iba čítať.

 

Dávaj pozor na dátumy

Dátumy pre ukončenie prihlasovania na vysokú školu sú veľmi dôležité. Rovnako ako dátumy prijímacích skúšok. Založ si kalendár a poriadne si to poznačuj. Nenechávaj si nič na poslednú chvíľu.  Včas si všetko rozmysli a nestresuj posledný deň.

 

Dúfame, že sa ti štúdium na vysokej školy bude páčiť. Ak by si si stále nebol poriadne istý, kam na vysokú, ale si si istý, že študovať isto chceš, požiadaj o pomoc svojho študijného poradcu.