Ako sa pripraviť na online pohovor?

Ako sa pripraviť na online pohovor?

20.12.2019

Online pohovory, rovnako ako aj bežné, bývajú pre viacerých veľmi stresujúce situácie. A ako to už pri strese býva, zabúdame na základné body, ktoré je podstatné si uvedomovať. Prečítaj si náš článok, s ktorým ťa pripravíme na online pohovor!

 

Ak sa uchádzaš o prácu mimo svojho domova a je o niečo ďalej, je dosť vysoká pravdepodobnosť, že ťa čaká online pohovor. Šetrí časom a je to určite komfortnejší spôsob, ako zhodnotiť uchádzača . Vieš, ako sa naň pripraviť? Ide už pomaly o bežný typ pohovoru.

Deliť sa môže na dva typy:

  • Pohovor s personalistom skrz kameru

To znamená, že svoj pohovor budeš viesť priamo cez aplikáciou. Otázky budeš dostávať z miesta a v podstate to bude to isté, čo poznáš z klasických pohovorov.

 

  • Pohovor osamote

Povedzme, že ani tak nejde o pohovor, ako skôr o video, ktoré si vytvoríš. V istých prípadoch od teba firmy nebudú požadovať byť online a rozprávať sa, miesto toho ti na e-mail pošlú niekoľko otázok, ktoré budeš musieť zodpovedať a natočiť si odpovede sám.

 

Na toto nezabúdaj :

Ako začať

Aspoň deň vopred skús skontrolovať všetky zariadenia. Zahŕňa to kameru, mikrofón, prístup na internet a podobné veci, ktoré by ťa mohli v ten dôležitý moment obťažovať. Taktiež si premysli, v ktorej miestnosti budeš mať pohovor (hlavne, aby tam bolo dostatok svetla a dobré pripojenie na internet).

 

Preskúšanie

Ak máš pohovor skrz webkameru a nejakú aplikáciu, popros svojho kamaráta, aby ste si celý priebeh pohovoru preskúšali. Odporúča sa to najmä, ak aplikáciu vôbec nepoznáš. Taktiež budeš lepšie vedieť, ako dobre ti idú slúchadlá a kamera. Veľa začiatočníkov robí tú chybu, že pri rozhovore cez webkameru sa celý čas pozerajú na svoje malé okienko, než by mali vnímať osobu na druhej strany. Aby si sa tomu vyvaroval, preskúšaj si to

 

Dochvíľnosť

Je jedno o aký typ pohovoru ide, stále sa ráta dochvíľnosť. Ak máš stanovený čas, kedy sa pohovor má konať, prihlás sa aspoň o 10 minút skôr.

 

Výzor

Pri online pohovore sa často deje, že ľudia podceňujú svoj vzhľad. Áno, kamera síce zachytáva vrchnú časť osoby, to však neznamená, že od pása nadol budeš mať pyžamo a papuče. Obleč sa tak, ako by si sa obliekol na pohovor zoči-voči.

 

Zrozumiteľnosť

Každý poznáme problémy spojené s komunikáciou cez internet a samozrejme, nechceš, aby sa pri tvojom pohovore vyskytli nejaké komplikácie. Snaž sa hovoriť pomaly a zrozumiteľne, tak, aby o tebe personalista neprepočul dôležitý detail. Rovnako sa to týka aj video pohovoru.

 

Práca s kamerou

Ako sme spomenuli v druhom odstavci, je veľmi dôležité vybrať správny priestor pre svoj pohovor. Potrebné je najmä svetlo, aby ťa bolo, čo najlepšie vidieť. Druhou vecou, na ktorú nezabúdaj, je pozadie. Nepotrebuješ vyčačkanú stenu a prezdobené skrinky. Snaž sa všetko držať neutrálne. Najlepšia je neutrálna farba a čistá stena.

Ak si už budeš svoj pohovor skúšať so svojím kamarátom, vyber si aj správny uhol, v ktorom ťa kamera bude snímať. Najlepšie by bolo, aby ťa bolo poriadne vidieť a na druhú stranu, aby si ty poriadne videl na personalistu.