Ako oslovíš zamestnávateľa ešte predtým, aby ťa vôbec videl?

Ako oslovíš zamestnávateľa ešte predtým, aby ťa vôbec videl?

02.11.2020

Ako sa zapáčiť zamestnávateľovi ešte predtým, aby si sa dostal na pohovor? Máme niekoľko typov. Uhádneš o aké ide?

Naša odpoveď znie životopis a motivačný list. Dve základné dokumenty, ktoré sa odosielajú ihneď ako nájdeš tú správnu brigádu.

 

Aký je rozdiel medzi životopisom a motivačným listom?

Životopis je súhrn hlavných profesných skúseností, tiež  sa doň zapisuje ukončené alebo aktuálne vzdelanie, navyše sa tam zapisujú aj záľuby alebo zručnosti, ktoré by vedeli výrazne prispieť k získaniu práce, o ktorú stojíš. Životopis nepotrebuje byť napísaný rozsihalo, stačia vačšinou jedna až dve strany. V štruktúre by mal byť prehľadný, čitateľný, jednoduchý a zameraný na pracovné miesto, o ktoré sa snažíš.

Informácie, ktoré do životopisu zahrnieš sú prvoradé, ale veľmi dôležitá je aj jeho vizuálna stránka – jeho farebnosť napríklad. Neradí sa, aby sa so životopisom prehnane experimentovalo – jednoduchosť je v tomto prípade víťaz. Avšak napríklad personalista určite ocení tvoju snahu zaujať. Ak ešte nemáš svoj životopis , určite navštív Brigada.sk, kde nájdeš Životopis online. Novú službu, ktorá ti v 3 bodoch zloží celý životopis. Vybrať si môžeš z množstva vzorov, farieb a je to hlavne veľmi jednoduché a rýchle.

 

Motivačný list sa môže so životopisom spájať iba tým, že sa väčšinou posielajú zamestnávateľovi spolu, alebo tým, že zdieľajú tie najhlavnejšie a najdôležitejšie profesné skúsenosti alebo silné stránky, ktoré chceš odprezentovať. Ide o súvislý text, nie je treba, aby bol príliš dlhý. Všeobecne sa za maximum motivačného listu považuje aspoň jedna strana (A4).

Nie je treba ho rozpisovať do detailov, stačí ak doň začleníš tie najdôležitejšie poznatky o sebe a budeš sa snažiť pozitívne predviesť svoje silné stránky pred zamestnávateľom.

 

Keďže sa životopis spolu s motivačným listom posielajú ešte pred pohovorom, stávajú sa tým pádom prvým nepriamym kontaktom so zamestnávateľom – preto potrebujú byť dokonalý a radi ti s tým pomôžeme.

Chceš mať aj ty svoj vlastný životopis? Prezri si náš Životopis online.  Môžeš ho vyskúšať ihneď vytvoriť ti toľko životopisov, koľko sa ti zapáči.