Ako náš mozog reaguje na stres?

Ako náš mozog reaguje na stres?

15.07.2020

Stres väčšinou spájame s negatívnymi zážitkami – spotené dlane, búšiace srdce, roztrasené nohy. Určite aj ty  si neraz rozmýšľal, aké by bolo super sa týchto pocitov zbaviť. Ako náš mozog reaguje na stres, čo sa s nami deje a načo stres máme?

Čo je to stres?

Stres je prirodzená reakcia všetkých ľudí, ktorá nám pomáha ostať v bezpečí. Funguje to tak, že informácia z vonkajšieho sveta sa spracuje zmyslami a dostane do mozgu. Vyvolá to tzv. fight or flight effect (bojovať alebo uletieť). Túto situáciu náš mozog následne prehodnotí a určí čo sa má stať.

 

Stres nám môže zachrániť život

Je to tak. Reakcia , ktorá sa udeje v mozgu vo veľmi rýchlom čase je pre nás nepostrehnuteľná. Naše telo reaguje aj bez toho, aby sme si plne uvedomovali, čo práve robíme – to spôsobuje stres, ktorý vyvolá akciu v mozgu. Aj napriek tomu, že v dnešnej spoločnosti sa stres považuje iba za neprijemný pocit, ktorý nám spôsobuje veľa problémov, našim predkom slúžil dobre a pravdepodobne, by si ani neveril, že je užitočný aj v našom svete.

 

Priaznivé účinky stresu na náš život

Prvý a pravdepodobne ten najdôležitejší sme si už vyložili. Druhý účinok, ktorý je treba spomenúť je aj to, ako nás vie stres nabiť energiou. Poznáš to, keď máš nejaké ťažké zadanie do školy či do práce a je naň málo času? Tak vtedy nabehne na scénu stres. Rovnako, ako je stres účinný pri záchrane života, tak ti pomáha pracovať pod tlakom. Prirodzene naša myseľ vylúči všetky sekundárne alebo menej podstatné informácie, zlepší sa nám zrak, pamäť a odrazu sa dokážeš plne sústrediť iba na hlavný problém, ktorý riešiš.

Predstav si stres ako palivo, ako energetický nápoj, vtedy najlepšie pochopíš jeho pozitíva alebo negatíva. Na jednej strane je úžasné, ako sme odrazu plný energie a zvládame veľa vecí aj za krátku dobu. Avšak fyzicky, rovnako ako psychicky nám vie mnoho stresu ublížiť.

 

Ako nám stres ubližuje

Niekto by sa najradšej stresu úplne zbavil- jedná sa najmä o ľudí, ktorí stres zvládajú veľmi ťažko, alebo ním trpia chronicky. Stres nás nabudí, ale pokiaľ je toto nabudenie dlhodobé môže spôsobiť seriózne zdravotné problémy. Preto je dôležité zatiahnuť brzdy, nachvíľu sa uvoľniť alebo sa venovať niečomu inému, než je práca. Najlepšie pomáha napríklad relaxácia, pre aktívnejšie typy sa oplatí začať so športom a niekomu pomôže spoločnosť svojich priateľov a rodiny.

Mnohokrát sa so stresom spája upchanie ciev, zvýšené riziko infarktu alebo vysoký tlak. Nezabúdajme ani na psychické problémy – ak sa človek dlhodobo vystavuje stresu môže pocítiť úzkosť či depresiu.