Ako naozaj zaujať na pracovnom pohovore?

Ako naozaj zaujať na pracovnom pohovore?

15.11.2022

Chystáte sa na pracovný pohovor a snažíte sa čo najlepšie pripraviť? Každý pracovný pohvoor je iný, zato poznáme aspň niekoľko spôsobov, ako zaujať a na čo si dať pozor. 

 

Odoslanie životopisu je prvý fáza hľadania práce. Ak zamestnávateľa zaujal, bol si pozvaný na pracovný pohovor, čo znamená, že máš vysokú šancu získať prácu svojich snov. Určite sa naň chceš poriadne pripraviť, máme preto pre teba niekoľko rád, ako zamestnávateľa zaujať a ktoré vám pomôžu lepšie sa pripraviť. 

 

Dobrý prvý dojem 

Zamestnávateľ sa na teba nebude pozerať iba ako na osobu, ktorá chce získať danú pracovnú pozíciu, ale aj ako na kolegu, s ktorým by sa malo príjemne pracovať a vychádzať. Aby si zanechal dobrý prvý dojem nadväzuj so zamestnávateľom očný kontakt, nezabudni sa sebavedomé podanie ruky a usmievaj sa. Taktiež je veľmi dôležité byť súčasťou rozhovoru, teda nielen bezhlavo odpovedať na otázky, ale aj sa niečo naviac opýtať. 

 

Otázky pre zamestnávateľa 

Predtým, ako pôjdeš na pohovor si priprav nielen veci, ktoré chceš o sebe povedať, ale aj otázky, ktoré sa budú týkať priamo práce, firmy alebo zamestnávateľa. Preukáž , že si sa na tento pracovný pohovor naozaj dobre prichystal a práca v danej, konkrétnej firme ťa naozaj zaujíma. 

Bežnou praxou mnohých zamestnávateľov je prezrieť si nového uchádzača o zamestnanie na sociálnych sieťach a podobne, a to isté môžeš urobiť aj ty. Prezri si firemnú stránku, zisti, na akej pozícii sa osoba nachudza, nájdi spoločné témy a priprav si pár navyše. Na pohovore sa ráta, každá otázka navyše, najmä ak je k veci a zamestnávateľ sa presvedčí, že máš naozaj veľký záujem u nich pracovať. 

 

Silné stránky a úspechy

Prezri si hisóriu svojich bývalých zamestnaní alebo brigád a spomeň si na to v čom si najviac vynikal. Zamestnávateľ potrebuje vedieť, čím môžeš do ich pracovného prostredia priespieť. Určite sa priprav predom, aby si sa nezakoktal alebo sa nestratil v tom, čo chceš povedať. Odprezentuj svoje silné stránky, nadanie, talent a zručnosti v čo najlepšom svetle. 

 

Môže sa zdať, že trochu zákernejšou otázkou je, aké sú tvoje slabé stránky. Nikto na pohovore nechce vyznieť, ako slabý jedinec, ale sme ľudia a nie sme dokonalí. Ak sa ťa zamestnávateľ túto otázku spýta, odpovedaj mu úprimne. Vynájdi sa a otoč tému na niečo pozitívne, napríklad, ako sa snažíš stále zlepšovať a pracuješ na sebe. 

 

Pracovné pohovory sú veľmi individuálne a každý môže byť úplne iný. Pre tento dôvod neexistujú všeobecné rady, ako prejsť pohovorom na 100%. Prípravu naň však nikdy nepodceňuj. Určite je veľmi priaznivé, ak sa na pohovor deň prichystáš odpovede na možné otázky, ktoré ti zamestnávateľ môže položiť, vyberieš si slušné oblečenie vhodné na pohovor a dôkladne si prejdeš svoj životopis a vyberiešveci, ktoré by si najradšej odprezentoval.