Ako efektívne riadiť svoj čas?

Ako efektívne riadiť svoj čas?

16.01.2023

Chceli by ste počas dňa stihnúť viac vecí? Povinností a práce je vždy nad hlavu, nie každý deň sa dá stihnúť všetko čo chceme. Ak si však chcete zlepšiť riadenie času, stíhať viac vecí, byť produktívny a pritom sa cítiť dobre, naučte sa niekoľko základných pravidiel time managementu.

Time management vám môže pomôcť za deň stihnúť všetko čo chcete, podstatná je dávna sebadisciplíny a organizovanosť. Ako začať? 

 

Kontrolujte čas

Na začiatok je potrebné vedieť, koľko času vám zaberú jednotlivé aktivity. Napríklad jednotlivé úlohy v práci, koníčky a podobne. Čas môže byť približný, musíte mať aspoň istú predstavu, aby ste si následne vedeli vytvoriť časové bloky, teda koľko dlho budete na veciach pracovať. 

 

Plán na deň 

Dobre si premyslite, čo musíte alebo chcete počasť dňa stihnúť. Plán na deň si môete vytvoriť vždy ráno pri káve. Vezmite do ruky mobl s aplikáciou, papier a pero, kalendár alebo diár a zapíšte si, ako budeváš deň prebiehať. 

 

Priority

Ak máte úlohu, s ktorou meškáte, je časovo náročná alebo jednoducho veľmi namáhavá, určite jej prvotné miesto. Mnoho ľudí robí tú chybu, že tieto úlohy odkladá, vy ich však vybavte hneď ráno.

Zamyslite sa, ktoré veci sú naozaj dôležité. Pokiaľ sa dá, prenechajte niektoré úlohy ostatním, alebo ich odložte na neskôr. 

 

Organizácia a poriadok 

Aby ste zbytočne nestrácali čas hľadaním dokumentov a vecí do práce, predtým než pôjdete pracovať si upracte. Neznamená to, že len pracovnú plochu, ale aj záložky v počítači. 

Veci, ktoré nepotrebujete alebo zbytočne odvádzajú vašu pozornosť odstráňte alebo odložte nabok. Mobil a sociálne siete môžu váš plán sústrediť sa veľmi narušiť. Odkložte mobil mimo svoj dohľad a vypnite všetky sociálne siete, aké máte zapnuté. 

 

Time managment je tu pre všetkých, čo by chceli zmeniť priebeh svojho dňa, menej prkrastinovať a byť produktívnejší. Za deň sa dá toho veľa stihnúť, podstatné je vedieť, ako si povinnosti počas dňa zorganizovať a hlavne, dodržiavať časy, ktoré si stavíte a veriť, že to zvládnete bez dávky prokrastinácie. 

Ak vás článok zaujal a chceli by ste si o time mamanegmente prečítať viac, celý článok nájdete na Brigada.sk.