Aj teba trápi dilema čo si obliecť na pracovný pohovor?

Aj teba trápi dilema čo si obliecť na pracovný pohovor?

06.06.2023

Prvý dojem je veľmi dôležitý, a to platí dvojnásobne pri pracovnom pohovore. Je preto nevyhnutné, aby ste si na pohovor priniesli nielen svoje skúsenosti a osobnosť, ale aj vhodné oblečenie. Tým, že sa objavíte na pohovore v primeranom outfite, preukazujete zamestnávateľovi alebo HR pracovníkovi záujem o prácu a ukazujete, že ste sa na pohovor svedomito pripravili. 

 

Praktickým rozhodnutím je sa pred pohovorom oboznámiť sa s firemnou kultúrou a zvoliť vhodný typ oblečenia. Všeobecne platí, že čím vyššiu pozíciu si snažíte získať, tým formálnejšie by ste sa mali obliecť.

 

Pre mužov je najvhodnejší oblek. Pri výbere obleku je dôležité zvoliť jednofarebnú košeľu a vyhnúť sa vzorom, ak je oblek už sám osebe vzorovaný.

Dôležité je tiež zladiť opasok a topánky - podľa pravidiel etikety by mali byť topánky rovnakej farby ako opasok. Napríklad, ak je opasok hnedý, vyberte topánky rovnakého odtieňa.

 

Pre dámy je výber trochu pestrejší. Môžete zvoliť sukňu, šaty alebo nohavice - akúkoľvek z týchto možností. Ak sa rozhodnete pre nohavice, mali by mať klasický strih, ak pre sukňu jej dĺžka by mala byť minimálne po kolená. 

 

Na vrch si môžete obliecť vhodnú blúzku a skombinovať ju so sakom, kabátom alebo vhodnou bundou. Je dôležité vyhnúť sa vyzývavým výstrihom alebo blúzkam, ktoré sú príliš priesvitné. Bez ohľadu na počasie by dámy nemali zabúdať na pančuchy.

 

Pokiaľ ide o topánky, zvoľte jednoduchší dizajn s uzavretou špičkou. Ak zvolíte topánky s podpätkom, je vhodné, aby mal opätok strednú výšku. Balerínky sú tiež dobrou alternatívou v prípade kostýmu alebo nohavíc.

 

Na pohovore by ste nemali robiť niektoré veci

 

Určite by ste mali dbať na svoj vzhľad a prísť na pohovor upravení, učesaní a prípadne decentne namaľovaní. Nie je vhodné prísť v špinavom a dotrhanom oblečení. taktiež si dávajte pozor na svoj slovník a voľbu vhodných výrazov.