Aj keď si bez práce, stále môžeš na sebe pracovať!

Aj keď si bez práce, stále môžeš na sebe pracovať!

10.09.2019

Nevieš, čo ďalej so sebou robiť? Pomôžeme ti.

To, že si bez práce býva pre mnohých veľmi ťažké. Najmä ak ide o opustenie práce po dlhých rokoch. Či to bolo kvôli tvojmu rozhodnutiu, alebo bolo rozhodnuté za teba, býva to mnohokrát skôr negatívne naladené. Len neskladaj hlavu, ak si aj nezamestnaný, stále na sebe pracuj! Vysvetlíme ti ako. 

 

V prvom rade prijmi svoje emócie tak ako sú. Nie je to len tak, no ľudia, ktorí čelia stresu alebo úzkosti z toho, že nemôžu nájsť prácu sa zvyknú izolovať a ostávať sami, čo nikomu nijakým spôsobom dobre nerobí.  

Okrem toho, že ti strata zamestnania vezme hlavný príjem na celý mesiac a možno aj nadlhšie, vie ti zobrať aj svoju vlastnú identitu, sebavedomie, dennú rutinu a iné dôležité veci. Preto je dôležité sa voči tomu chrániť a nenechať sa ušlapať. Aby si sa tomu, čo najefektívnejšie vyhol, je potrebné sa zbaviť prebytočného stresu.

 

Ako najlepší bojovník proti stresu je cvičenie. Pomôcť by mohlo aj 30 min na deň a prípade meditácia. Ukľudníš sa a produktívne využiješ svoj voľný čas. Nemôže sa všetko točiť iba okolo tvojej novej práce, je to obdobie plné sebavýčitiek a hnevu, preto je dôležité svoju energiu vydať, čo najproduktívnjšie. 

 

Uprav si stravu, aby si mal neustále z čoho dočerpávať energiu. Dôležité je aj, čo sa chystáš jesť. Nastav si jedálniček tak, aby si ho mal doplnené o omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú najmä v rychách a orechoch. Pomáha totiž na správne fungovanie mozgu a pre lepší štart. Vyhýbaj sa alkoholu, fajčeniu, sladkostiam. Bude to iba zbytočný cukor, ktorý ako rýchlo príjmeš, tak aj vydáš. 

 

Pamätaj najmä na tieto veci: 

  • Usporiadaj si deň. Načrtni si aspoň v mysli, ako by tvoj deň mal vyzerať a podľa toho sa riaď. Denný režim je dôležitý, aby si sa vedel stále udržiavať. 

  • Stále čakáš, že sa ti ozvú? Nečakaj, posielaj ďalej. Nič sa nestane samé od seba a pokiaľ sa bude neustále sústrediť iba na svoj neúspech niekoho osloviť, nemusí to mať na teba dobrý dopad. 

  • Skúsil si kurzy, nové koníčky alebo len upratovať? Žiadna činnosť nevyjde nazmar. Pokiaľ budeš udržiavať svoje telo aktívne, tvoja myseľ bude taktiež.