5 stratégií, ako zvládnuť život s ADHD na pracovisku

5 stratégií, ako zvládnuť život s ADHD na pracovisku

27.12.2021

Veľa dospelých po celom svete žije s ADHD. Aj keď sa tento stav u každého môže prejavovať odlišne a nemusí mať žiadny vplyv na osobný život, niekedy môže byť ťažké zvládnuť ADHD v spoločnosti alebo v práci.

 

Ako môžete prevziať väčšiu kontrolu nad svojimi príznakmi a byť menej ovplyvnení ich stavom v profesionálnom živote?

 

ADHD u dospelých sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, v závislosti od osoby a závažnosti samotného stavu. Ide o neurobiologickú poruchu, ktorá sa zvyčajne vyznačuje hyperaktivitou a impulzívnosťou. V práci sa to môže prejaviť nedostatočnou koncentráciou či ťažkosťami pri riešení problémov.

 

Tip: Keďže ADHD u dospelých je často nesprávne diagnostikovaná a príznaky sa môžu líšiť od detskej ADHD, je vhodne otestovať sa na ADHD.  

5 tipov na zvládanie ADHD v práci

  1. Vyrovnanie sa s hyperaktivitou

Hyperaktivita sa u dospelých s ADHD prejavuje inak ako u deti. Môžu to byť napríklad pocity nepokoja, nervozity a nesústredenia sa. To môže spôsobiť, že sa budete cítiť ako "v pasci" a nebudete schopný podávať výkon. Aby ste uvoľnili časť vašej energie nazvyš, plánujte si časté prestávky a pohybujte sa. Aj krátke prechádzky po kancelárii alebo chodbe môžu pomôcť znížiť napätie.

  1. Vytvorte si pohodlný pracovný priestor

A to platí či už pre prácu z domu alebo prácu v kancelárii. Snažte sa zabezpečiť, aby ste mali pohodlné a tiché pracovné prostredie s minimálnym rozptylenim. Ak pracujete z domu, mali by ste sa snažiť, aby bol váš pracovný priestor oddelený od zvyšku vášho obytného priestoru, ak je to možné. Pomôže vám to rozlíšiť vás pracovný čas od osobného.

 

Vedeli ste, že...

… aj domáce zvieratká vplývajú na ľudskú psychiku? 

  1. Zapisujte si veci

Keďže príznaky ADHD u dospelých zvyčajne ovplyvňujú koncentráciu, zvyk zapisovať si dôležité veci bude pre vás rozhodujúci, ak chcete v podnikaní rásť a uspieť. Či už ide o poznámky k stretnutiam, pokyny k úlohám, zoznamy úloh alebo rýchle myšlienky, zapisujte si všetko, či už na papier, alebo na počítači a nezabudnite si tieto poznámky na konci každého dňa prečítať. Týmto spôsobom sa môžete vždy uistiť, že na nič nezabudnete.

  1. Manažujte svoj čas

Time management ide skutočne ruka v ruke so zapisovaním vecí – je to dôležitý organizačný nástroj pre dospelých s ADHD, a keď si nájdete systém, ktorý vám vyhovuje, je relatívne jednoduchý. Používanie kalendára alebo plánovača, je skvelým spôsobom, kde si môžete podrobnejšie naplánovať všetko dôležité. Štruktúra a časový harmonogram v práci vám môžu pomôcť uistiť sa, že nič nevynecháte. Nezabudnite si však naplánovať aj čas na prestávku, aby ste predišli vyhoreniu – čím sa dostávame k poslednému tipu.

 

Tip: Chyby, ktorým by ste sa mali v podnikaní vyhnúť.

  1. Urobte si čas pre seba

Je ľahké nechať sa pohltiť prácou, a to platí najmä pre ľudí s ADHD, ktorí sú schopní venovať sa práci aj hodiny bez prestávky. Ak si však chcete udržať zdravú rovnováhu medzi prácou a osobným životom, je dôležité, aby ste si vyhradili dostatok času na relaxáciu a načerpanie nových síl. Oddych bude mať pozitívny vplyv na vaše duševné zdravie a môže dokonca zlepšiť vašu schopnosť sústrediť sa.

 

Slabé organizačné a produktívne schopnosti môžu mať negatívny vplyv na kariéru. Je dôležité vyvinúť stratégie a systém, ktoré vám môžu v zamestnaní a pri práci pomôcť.