Zbav sa trémy a nervozity

Zbav sa trémy a nervozity

25.10.2019

Robí ti problém rozprávať pred skupinou ľudí? Prečítaj si náš článok a nechaj sa inšpirovať tým, ako najlepšie pracovať s trémou. Nejde iba o problém mladých a hanblivých, ale aj ľudí, o ktorých by ste to nikdy nepovedali. Majú niektorí pre to prirodzený talent? Možno, no to by teba nemalo vôbec odradzovať od toho, aby si si rečenie v spoločnosti plne osvojil.

Nie je najľahšie pracovať s nervozitou a trémou pred nejakou dôležitou udalosťou. Nechceme to pokaziť a to na nás vyvoláva ešte väčší tlak a vyvoláva v nás stres. Určite to poznáš, spotené dlane, studený pot valiaci sa po čele, dýchavičnosť, buchot srdca a panika. Mnohí tí, ktorí neviete, ako sa zbaviť tvojej trémy, nezúfajte- vyhľadali sme pre teba niekoľko spôsobov, ako s ňou bojovať.

 

Zmeň zmýšľanie

Všetko sa počas stresu zdá veľmi negatívne a moc rýchle. Sme nervózny a nevieme, čo so sebou. A to je tiež problém. Pokiaľ sa budeš zahlcovať nepeknými myšlienkami o sebe, alebo o tom, ako tvoja reč dopadne, budeš si to nechcene vsugerovávať.  Zadaj si nejaký pozitívny prvok, na ktorý sa budeš tešiť.

 

Daj si čas na prípravu

Dôležitou časťou prednesu alebo prednášky je opakovanie a možno skúšanie doma pred zrkadlom. Skús to napríklad aj s nejakým členom domácnosti, ktorý ti dokáže dať nejaký komentár. V daný deň príď skôr a svoju tému si ešte raz preštuduj, aby  ti niečo neušlo.

 

Nesnaž sa byť nasilu dokonalý

Niektoré veci prosto nejdú podľa našich očakávaní, nikdy nebudeme plne dokonalý a je treba tento fakt prijať. Väčšina ľudí, čo máva často trému, tak majú sklony k prehnanému perfekcionizmu, kedy na seba kladú až príliš vysoké nároky.

 

Nájdi si vlastný spôsob relaxácie

Niekomu pomáha cvičenie, behanie, meditácia a iným zase hudba, výtvarné umenie. Ktorá forma pomáha tebe? Vždy po nejakom čase by sme sa mali pri niečom reštartovať a odreagovať.

 

Prekonaj svoj strach

Snaž sa pomaly navodzovať situácie v svojom živote tak, aby do nich boli čoraz viac zapájaní ľudia. Skús prejavovať svoj hlas vo väčšej skupine , začínaj pomaly. Možno by bola dobrá príležitosť pre prvé prejavenie nejaká diskusia, kvízy s priateľmi a podobne. Postupne môžeš svoje nároky zvyšovať.