Zamestnania v staroveku. Ktoré tu máme dodnes?

Zamestnania v staroveku. Ktoré tu máme dodnes?

08.10.2019

Vieme, ako sa kedysi živili alebo zabávali naši predkovia? Boli by sme prekvapený keby vieme koľko vecí nám po nich ešte ostalo. Okrem vynálezov, sú to aj zamestnania, ktoré nám po nich ostali. Toto sú zamestnania, ktoré prežili dlhé roky a dostali sa až k nám.

Spisovatelia

S vývojom písma samozrejme prichádzali aj prvé „písané“ texty. Slúžili najmä na zaznamenávanie produktov v sklade a podobne. Novej forme sa dostalo až v antike, kedy sa začínajú zapisovať prvé väčšie texty s obsahom. Toho nám je príklad napríklad knižnica v Alexandrii. Tá však bola zničená a záznamov máme príliš málo. Každopádne dnes je povolanie spisovateľov rovnako uznávané, či už pre dnešok alebo aj budúcnosť.

 

Rozprávači príbehov

Je to jedna z najstarších foriem bavenia sa. Dnes si prezeráme mobil a sledujeme videá, kedysi sa touto formou ľudia dozvedali o histórii, vedách a podobne. Hlavne keď ešte nebolo v ich záujme si to zapisovať. A vidíme to teraz napríklad v rečníkoch.

 

Architekti

Poznáš známeho architekta Appolondra  z Damasku, práve nemu môžeme ďakovať ya také skvostné diela rímskej ríše, ako je napríklad Trajanov stĺp alebo Trajanovo fórum, ktoré si dodnes môžeš prezrieť v Ríme.

 

Učitelia

Ľudia sa od pradávna potrebovali vzdelávať, možno nešlo o platené pozície, no stále poznáme mená staroveku, ktoré zažiarili svojím intelektom a svoje vedomosti predávali ďalej.

 

Farmári

Je to neoddeliteľná súčasť nášho vývoja, farmári tu boli vždy. Už pred 20 000 rokmi pred naším letopočtom sa začalo pestovať divé obilie, ktoré sa napokon udomácnilo a využívame ho doteraz.

 

Okultisti a médiá

Príde ti to smiešne? Neveríš na veštice a čarodejníkov? No jedná sa o niečo trochu iné. Aj dnes je stále vidieť pozostatky starých kultúr a ich praktík. Sibyly mali v starovekom Grécku funkciu média medzi svetom bohov a svetom smrteľníkov, boli to veľavážené ženské postavy.

 

Umelci

Všeobecne tu umelci boli vždy, treba je zvážiť, čo chápeme ako umenie! a nejde iba o maľby, taktiež o tanec alebo poéziu. Umelci neboli vždy braní s takou predstavou, ako dnes. Boli to najmú zastupitelia remesla a až neskôr si vypestovali status „umelca“.

 

Zamestnania sa formovali rovno s našou civilizáciou, každá z dnešných pozícií má uložený základ v našich dejinách. Samozrejme, starovekých povolaní, čo prežili celé stáročia je ešte viac. Kto vie, možno naša doba postúpi až tak ďaleko, že sa všetko automatizuje a nebude už potrebné vykonávať ani vyššie uvedené práce. Ako to vidíš ty?