Začni s čítaním ešte dnes!

Začni s čítaním ešte dnes!

09.10.2020

Čítanie má pozitívne účinky – nielenže pohladí dušu, rovnako tak pomáha aj nášmu zdraviu. V článku je spísaných niekoľko základných zaujímavostí o tom, ako čítanie pomáha posilňuje našu pamäť alebo ako ochraňuje pred mozgovými ochoreniami.

Od vynájdenia písma si ľudské generácie predávajú informácie pomocou kníh, záznamov alebo rukopisov – literatúra však neostala iba o praktickom zaznamenávaní poznatkov prírody, ale začala sa prebíjať aj do populárnych kruhov. Knihy začali byť zábavou , rovnako ako zdrojom vedomostí. Dnes žijeme v dobe technológií, kedy miesto klasickej knihy vezmeme e-knihu, prečítame si online článok alebo radšej statusy na sociálnej sieti.

Nech ide o čítanie kníh náučných alebo poviedok, toto sú benefity, ktoré čítanie prináša:

 

Zlepšuje nám pamäť a pomáha stimulovať mozog

Zapamätať si všetky charaktery z celej knihy nie je celkom také ľahké, ako sa môže zdať. Treba na to hlavne dávku sústredenosti – čo je mimochodom asi najčastejší dôvod, prečo to ľudia s knihami vzdávajú.  Sústredenie spolu s pamätaním si rozličných situácií z kníh, postáv a všemožných spojitostí je pre náš mozog niečo ako tréning. Jednoducho sa to dá prirovnať cvičeniu v posilňovni. „Posilňovanie“ nášho mozgu pôsobí ako protekcia pred mozgovými ochoreniami, ako je demencia alebo alzheimer.

 

Tiež podporuje fantáziu

Ľudia, ktorí čítajú knihy pravidelne majú obvykle veľmi bohatú fantáziu. Samozrejme, text, ktorý čítame si poväčšine potrebujeme aj vizualizovať a vžiť sa do deja. Fantázia následne pomáha napríklad pri kreatívnom myslení, čo sa nejedenému môže hodiť aj v práci.

Keďže sa väčšinou s charaktermi z kníh zosobňujeme prehlbuje to aj našu empatiu. Po čítaní množstva kníh sme o niečo vnímavejší voči ľuďom ako aj spoločnosti okolo nás.

 

Redukuje stres

Kto v dnešnej dobe nie je vystresovaný? Každý  hľadá nejaké lacné a hlavne jednoduché východisko sa ako sa z neho vymaniť a pritom je odpoveď všade okolo nás. Knihy sú skvelým spôsobom, ako sa zbaviť stresových situácií, alebo z nich aspoň nachvíľu ujsť.

 

Dáva nám cenné znalosti

Knihy akéhokoľvek typu sú jedinečné – pretože do nich ľudia vložili svoje poznatky. Knihy nás nútia myslieť a premýšľať nad takými otázkami, o ktoré sme v minulosti možno ani nezakopli. Knihy vzdelávali generácie ľudí už odkedy bolo vynájdené písmo. Určite to dokážeme oceniť aj dnes – pretože knihy nám dávajú toho veľmi veľa.

 

Presvedčili sme ťa o potrebe čítať? Ak ešte stále nechápeš, prečo sú knihy tak veľmi dôležité, prejdi na našu stránku Brigada.sk, kde sa dozvieš viac!