Týmto chybám sa po ukončení školy vyvaruj

Týmto chybám sa po ukončení školy vyvaruj

10.09.2019

Mnoho z nás, čo školu ukončili si uvedomili, čo všetko urobili inak, než by mali. Ukončenie štúdia je väčšinou príležitosť na oslavu, no na druhej strane aj priestor na tvoj prejav. Poradíme ti, ako  najlepšie vykročiť do života.

Aké sú teda najväčšie chyby, čo robia študenti po ukončení štúdia? Pravda je taká, že tieto chyby sa začínajú ešte počas strednej školy a súvisia najmä s nezáujmom alebo nepripravenosťou. Je na tvojom vlastnom záujme, ako svoj úspech načneš. Nepríde len tak a určite nebude všetko od začiatku úplne perfektné. Máme pre teba pár rád: 

 

Na prácu nečakaj

Na prácu nečakaj, nepríde k tebe len tak sama od seba. Využívaj svoj voľný čas ešte počas štúdia na koníčky, ktoré ťa síce aj bavia, ale môžu ti aj dopomôcť k praxi.

 

Perfektná práca

Žiadna ponuka práce nie je ihneď dokonalá, väčšina ľudí sa snaží stále čakať na „zázrak“. Vôbec to tak nie je, občas sa hodí svoje nároky prehodnotiť a možno hľadať v inom odvetví. Na svoj vysnívaný job je potrebné zapracovať a teda musíš začať úplne od nuly.

 

Keď ostaneš iba doma

Ostávať doma síce nie je zlé, no tvojím skúsenostiam to nijako nepomôže. Cestovanie a aj odsťahovanie je úžasná príležitosť, ako sa naučiť samostatnosti. Pripraví ťa to aj na horšie časy a objavíš tak aj sám seba. Odsťahovanie sa z domu ťa dokáže oslobodiť od každodennosti, pomôže ti spoznať nových ľudí a získať nové zážitky a skúsenosti.

 

Prázdny životopis

Po škole ti ostávajú iba dve možnosti: pracovať alebo sa učiť znova. V každom prípade práca je potrebná aj popri štúdiu, a teda musíš zorganizovať svoj životopis. Nikomu nie je prijemné ak sa po rokoch do neho pozrie a zistí, že v ňom nič nie je. Prácu počas strednej školy nemáš iba preto lebo potrebuješ peniaze, ale pomôže ti aj pri ďalšom hľadaní. Teda sa oplatí začať s brigádami už o niečo skôr.

 

Príliš dlho na jednom mieste

Ak sa ti už podarilo získať prácu po vysokej alebo strednej, veľa mladým ľuďom sa stáva, že tam aj príliš dlho ostanú aj napriek tomu, že im to zrovna moc nevyhovuje. Môže byť za tým viacero dôvodov, ako strach z nezamestnanosti alebo sa posunúť ďalej. V nových prácach to možno zo začiatku býva ťažké, no nemôžeš sa pridlho mučiť. Pokiaľ chceš rásť, potrebuješ preto niečo robiť.

 

Pokiaľ máš ešte čas so sebou pracovať, pracuj. Bude to výhodné nie len pre teba ale aj pre tvoju pracovnú budúcnosť. Žiadny talent ani schopnosť nezavrhuj a radšej na nej ešte tvrdšie popracuj.